Domov
>
Estetsko zobozdravstvo
>
Beljenje zob

BELJENJE ZOB

Od česa je odvisna naša naravna barva zob?

Naravno barvo zob določa dentin, ki je pokrit s sklenino. Dentin je nekoliko bolj rumene barve, sklenina pa je bolj bele barve in prosojna, zato spodaj ležeči dentin proseva čez sklenino. Naravna barva zob iz tega razloga nikoli ni povsem bela. S staranjem zobje absorbirajo vedno več zunanjih pigmentov, predvsem, če je prehranjevanje pogosto sestavljeno iz hrane in pijače, ki vsebujejo veliko pigmentov.Mladi imajo zobe, ki v barvi variirajo od rumeno-rjave do zeleno-sive, ki se sčasoma še okrepi. Rumeno-rjavi zobje so bolj odzivni na beljenje.

beljenje zob

Kdo si lahko beli zobe?

Beljenje zob je primerno za skoraj vsakega, vendar je pred njim potrebno opraviti pregled pri zobozdravniku. Beljenja se ne sme izvajati ob alergiji na sestavine belila ali na belilne šablone, ki se jih uporablja doma ali opne, ki se jih uporablja pri beljenju v ordinaciji. Beljenje je nesmiselno pri zelo okvarjenih zobeh ali zobeh z velikimi plombami.

Na splošno je beljenje učinkovito pri 90 % pacientov, vendar ni primerno za vse. Beljenje je primerno za zobe, ki so potemneli od starosti, kave, čaja ali kajenja. Rumeno, rjavo ali oranžno zabarvani zobje se na beljenje bolje odzivajo od sivih madežev (tetraciklini, fluoroza), zato pri teh madežih rezultati niso tako očitni. Po beljenju so zobje svetlejši za tri do pet odtenkov na barvni skali zob.

Kakšen je postopek beljenja zob?

V zobni ordinaciji uporabimo gele z večjim odstotkom karbamid peroksida. Rezultati beljenja so zato vidni že isti dan.Pred beljenjem očistimo zobe in določimo barvo zob. S posebnimi materiali zaščitimo dlesen. Nato na sprednjo ploskev zob nanesemo belilni material, počakamo do 20 minut in izperemo belilo z zob.

Postopek beljenja je neboleč.

Za še večji učinek lahko postopek ponovimo. Beljenje posvetli samo zobe, ne pa tudi umetnih materialov, ki sestavljajo zalivke in prevleke, zato je po beljenju zob načeloma potrebna tudi menjava le-teh.

Kakšne rezultate lahko pričakujem?

Beljenje zob predstavlja neinvazivno metodo za posvetlitev vaših zob na zelo enostaven način. Rezultati beljenja se razlikujejo glede na strukturo zob, v povprečju pa jih lahko že pri prvem obisku pobelimo za 2-3 odtenke, kar privede do opaznih razlik.

Rezultat beljenja traja od 2 do 5 let, odvisno od prehranjevalnih navad. Za optimalne rezultate priporočamo temeljito higieno doma, redne polletne preglede pri zobozdravniku ter opustitev nezdravih navad, kot je na primer kajenje, in zmanjšanje uživanja močno pigmentirane prehrane.

PREVERI TUDI:

PRIJAVA NA POSVET

Zaupajte nam vaše podatke v spodnji obrazec. V najkrajšem možnem času vas pokličemo in rezerviramo termin posveta.

Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form