Domov
>
Splošno Zobozdravstvo
>
Ekstrakcija zoba

EKSTRAKCIJA ZOBA

Ekstrakcija ali izpulitev zoba je odstranitev zoba, ki povzroča škodo sosednjim zobe ali tkivom ali ima brezupno prognozo. Pomembno je, da ga s izpulimo s pravilno tehniko, da ne poškodujemo sosednjih tkiv in se vaša rana dobro zaceli. Poseg opravljamo v lokalni anesteziji, zato je za vas povsem neboleč in kratek. Na kakšen način se lotimo izpulitve zoba, je odvisno od pozicije zoba, števila in ukrivljenosti korenin.

Kako poteka ekstrakcija zoba?

Opravimo jo v lokalni anesteziji, kar pomeni, da v področje ob zobu injiciramo sredstvo (anestetik), s katerim prehodno omrtvičimo tkiva, da ne čutite nobenih bolečin. Anestetik izberemo v skladu s splošnim zdravstvenim stanjem. S posebnim instrumentom odmaknemo dlesen od zobnega vratu in nato s pomočjo vzvoda ali klešč zob omajamo in ga dvignemo ali izvlečemo iz njegovega kostnega ležišča v celoti ali po delih. Odstranimo še vnetno tkivo v kosti okoli korenine ekstrahiranega zoba. Na ekstrakcijsko rano položimo sterilno gazo, na katero ugriznete ter jo zadržite na mestu vsaj pol ure. S tem močno pripomorete k ustavitvi krvavitve. Večje rane po ekstrakcijah več sosednjih zob zašijemo in šive odstranimo po tednu dni.

ekstrakcija zoba

Kako ravnati po posegu?

Po posegu je možna blažja oteklina in bolečina nekaj dni, le redko lahko pride do manjših zapletov. Da do komplikacij ne pride, lahko največ naredite sami. Spodaj so zajeti napotki za čas po posegu:

Vrzel, ki nastane po ekstrakciji zoba, je mogoče oskrbeti:

PREVERI TUDI:

PRIJAVA NA POSVET

Zaupajte nam vaše podatke v spodnji obrazec. V najkrajšem možnem času vas pokličemo in rezerviramo termin posveta.

Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form