Domov
>
Splošno Zobozdravstvo
>
Ekstrakcija zoba

EKSTRAKCIJA ZOBA

Ekstrakcija ali izpulitev zoba je odstranitev zoba z brezupno prognozo ali zoba, ki povzroča škodo sosednjim zobem ali tkivom. Poseg se naredi v lokalni anesteziji in je popolnoma neboleč ter največkrat relativno kratek. Postopek je odvisen od pozicije zoba, števila in ukrivljenosti korenin.

Kako poteka ekstrakcija zoba?

Opravimo jo v lokalni anesteziji, kar pomeni, da v področje ob zobu injiciramo sredstvo (anestetik), s katerim prehodno omrtvičimo tkiva. Anestetik izberemo v skladu s splošnim zdravstvenim stanjem. S posebnim instrumentom odmaknemo dlesen od zobnega vratu in nato s pomočjo vzvoda ali klešč zob omajamo in ga dvignemo ali izvlečemo iz njegovega kostnega ležišča v celoti ali po delih. Odstranimo še vnetno tkivo v kosti okoli korenine ekstrahiranega zoba. Na ekstrakcijsko rano položimo sterilno gazo, na katero ugriznete ter jo zadržite na mestu vsaj pol ure. S tem močno pripomorete k ustavitvi krvavitve. Večje rane po ekstrakcijah več sosednjih zob zašijemo in šive odstranimo po tednu dni. Prav tako rane šivamo pri močnejših krvavitvah. Manjših ran ne šivamo.

Kako ravnati po posegu?

Po posegu je možna blažja oteklina in bolečina nekaj dni, le redko lahko pride do manjših zapletov. Da do komplikacij ne pride, lahko največ naredite sami. Spodaj so zajeti napotki za čas po posegu:

Kaj storiti po posegu?

Vrzel, ki nastane po ekstrakciji zoba, je mogoče oskrbeti:

(modrostni zobje, skrajšana zobna vrsta) nadomestitev ni potrebna. V drugih primerih lahko pride do težav pri žvečenju, govoru ali do motenj v čeljustnem sklepu.

PREVERI TUDI:

PRIJAVA NA POSVET

Zaupajte nam vaše podatke v spodnji obrazec. V najkrajšem možnem času vas pokličemo in rezerviramo termin posveta.

Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form