Domov
>
Splošno Zobozdravstvo
>
Zobni vsadki - Implantologija

ZOBNI VSADKI - IMPLANTOLOGIJA

Kaj je zobni implantat in kako je sestavljen?

Zobni vsadek ali implantat pogovorno imenujemo rešitev, kjer v dlesen zavrtamo vijak (implantat), vanj zavijačimo nastavek, na katerega nataknemo krono. Kot ste prebrali je v resnici implantat, kot se danes mnogokrat oglašuje, zgolj en izmed treh potrebnih delov, ki jih potrebujete, da ima vaš izgubljeni zob ponovno nov izgled.

Implantat je torej zgolj vijak iz titana, ki ga kirurško vstavimo v čeljustno kost na mesto mankajočega zoba. Implantate sicer odlikuje vrsta odličnih lastnosti, s pomočjo katerih izboljšamo splošno ustno zdravje. Za razliko od mostička se tako ohranijo sosednji zobje zdravi in nedotaknjeni, saj njihovo brušenje zaradi izdelave mostička ni potrebno. Ob pravilnem upoštevanju previdnostnih ukrepov ter ob uporabi implantatov le preverjenih in najkakovostnejših proizvajalcev je uspešnost implantatov višja od 95%. Gre za zelo zanesljiv poseg.

Kdaj vstaviti implantat?

Pri enem manjkajočem zobu

V primeru enega manjkajočega zoba je implantat najboljša rešitev (rezultati današnjih študij kažejo, da je nadomeščanje zoba z vsadkom zanesljivejše od drugih vrst protetičnih rešitev), saj v celoti ohranimo oba sosednja zoba, ki bi bi jih v primeru izdelave klasičnega mostička bilo potrebno obrusiti in s tem trajno in nepopravljivo poškodovati. Poleg tega dosežemo zmanjšano resorpcijo alveolarnega grebena in z implantatom ohranimo vrzel med zobmi.

Pri izgubi več zob

V primeru, da manjka več zob, služijo implantati kot nosilci mostička.

Prednosti: Izognemo se protezi in brušenju zdravih zob ter ohranimo zobno substanco. Povrnemo lep nasmeh in pravilno funkcijo žvečenja. Pri izgubi enega zoba je implant enak strošku mostička, s tem,  da bi pri mostičku poškodovali še dva sosednja zoba, čemur se pri implantu izognemo.

Pri izgubi vseh zob

Implantat je po svoji obliki in biomehanskih značilnosti najbolj podoben lastnim zobem. Pacientom bistveno izboljša kvaliteto življenja, v mnogih primerih omogoča funkcionalno, estetsko in trajnejšo oskrbo kot mostički ali pa proteze.
Prednost: Vrsta zob, ki je fiksirana na implantantih izgleda veliko bolj estetsko naravno kot navadna proteza. V primerjavi z navadno protezo je žvečenje na implantih neprimerno bolj primerljivo žvečenju z lastnimi zobmi. V čeljust se vstavita dva do štirje implantati, ki služijo kot sidrišče za protezo. Proteza, ki je pričvrščena na implantatih je stabilnejša od navadne proteze. V večini primerov se odločimo za kasnejšo obremenitev zob in integracijo, saj s tem dosežemo zares dobro vezavo implantata s kostjo (kost sprejme implantat). Hkrati pa se s tem izognemo kasnejšim zapletom.

Kaj sestavlja ceno implantata?

VEDNO BODITE POZORNI NA TO, DA CENA VKLJUČUJE VSE STORITVE!

Zakaj smo ugodnejši od drugih?

Prednost v primerjavi s konkurenčnimi rešitvami

Prednost v primerjavi s konkurenčnimi reVčasih so reševali problem manjkajočih zob tako, da so brusili zdrave sosednje zobe in na zbrušene zobe izdelali mostiček. Danes nam implanti omogočajo ohranitev svojih lastnih zob brez brušenja, kajti implantat lahko nadomesti posamezni manjkajoči zob.Implantate vstavimo, kadar manjka eden ali več zob ali kadar manjkajo vsi zobje. Z njihovo vstavitvijo se prepreči nadaljnja resorpcija oziroma razpad kosti in tako ni potrebe po brušenju sosednjih, zdravih zob, ki bi služili kot nosilci mostičkov, kar je sicer še vedno prepogosta praksa nekaterih zobozdravnikov danes. Vodilo je, da pazimo na vse obstoječe zdrave zobe in jih ne poškodujemo. Zaradi svoje stabilnosti in čvrstosti so idealni nosilci protetičnih nadomestkov in ne povzročajo iritacij, kot denimo snemna proteza. Proteza zaradi svoje nestabilne lege pri žvečenju lahko iritira dlesen in hkrati povzroča neprijetno bolečino. Zato pacientu svetujemo, da se pri izdelavi proteze vsadi dva do štiri implante, s čimer se izogne nepotrebni bolečini ter doseže popolno stabilnost pri žvečenju.

Katere materiale izbrati in na kaj nikoli pristati?

Na trgu se cene implantantov brez krone začnejo pri 200 eur, boljših pa pri 450 eur. Svetujemo vam, da se ne odločate za najcenejše, saj lahko pride do slabe združitve s kostjo (osteointegracije). Preverjeno kakovostni so denimo implantati nemških proizvajalcev Ankylos in Straumann, ki so popolnoma varni z vidika kemijske sestave in trdote. Izogibati se je potrebno materialom nekaterih kitajskih proizvajalcev, ki sicer pocenijo celotno storitev, vendar nekateri ne ustrezajo kakovostnim zahtevam, ki so navedene zgoraj.

Zakaj vas bo hitenje stalo zdravja in denarja

Sama vstavitev implantatov je sicer majhen, rutinski poseg, ki traja 30 minut, vendar pozor: Čas integracije implantata v kost je odvisen od kompleksnosti in tipa posega in stanja pacientovih kosti, povprečno pa traja okoli 3 mesece. Za ta čas pacient dobi začasno zobno krono oziroma provizorij. Postopek je mogoče izdelati tudi hitreje, vendar to močno odsvetujemo, saj lahko pride zaradi slabe integracije do infekcij, zavrnitve in s tem zapletov. Ko se implant obremeni, se anmreč lahko zgodi, da osteointgracija zavrže implant. V tem primeru ga je potrebno odstraniti, v najslabšem primeru se lahko zaradi omehčanega tkiva okoli zgodi, da kasnejši ne prime dobro.  

Kako do najboljše cene?

Pri ceni je v prvi vrsti pomembno, da razumete, kaj kupujete, oziroma  kako je implantat sestavljen in kaj vse mora vsebovati, da se izognete nepotrebnim skritim stroškom. Strošek je odvisen tudi od kakovosti implantata, kar vedno preverite. Prav tako obvezno preverite kakšne izkušnje ima zobozdravnik.

Kako prepoznati kateri zdravnik je kvaliteten?

Predvsem bodite pozorni na to koliko ima izkušenj s tovrstnim delom, koliko je imel že pacientov in kako dobro odgovarja na vaša vprašanja. Prevsem je pomembo tudi, da pri delu ne hiti in ne želi hitro opraviti dela, za katerega je sicer potrebnega več časa. Zadovoljni pacienti so dokaz dobrega dela.

Kaj pomeni garancija in koliko traja pri implantatih?

Pogosto se pri implantih oglašuje doživljnska garancija, kar seveda velja le za materiale, če so seveda kakovostni.  Vsekakor pa ni doživljenjske garancije na celotno rešitev. Pri zdravih pacientih je temu sicer lahko tako, če pa gre za posameznike, ki so izpostavljeni raznim rizičnim faktorjem, kot je kajenje ali boleznim, kot denimo diabetes pa je mogoče, da rešitev traja manj časa.

INFORMATIVNA CENA ZOBNIH IMPLANTATOV

že za 390 € 

V ceno je vključeno:

  • posvet in pregled
  • poseg
  • najboljši materiali
  • anestezija
  • pregled po posegu - BREZPLAČNO
PREVERI TUDI:

PRIJAVA NA POSVET

Zaupajte nam vaše podatke v spodnji obrazec. V najkrajšem možnem času vas pokličemo in rezerviramo termin posveta.

Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form

KAKO DO OBROČNEGA PLAČILA?
V okviru storitev Primadent ponujamo možnost obročnih plačil na 24 obrokov s kartico, katero vam pomagamo pridobiti, za vse, ki pa želite posojilo na daljše obdobje, pa imamo sklenjen dogovor z banko, kjer vam pomagamo pri pridobitvi posojila.