Želim pregled
Domov
>
Splošno Zobozdravstvo
>
Parodontologija

PARODONTOLOGIJA

Kaj je parodontologija?

Paradontologija ali vnetje obzobnih tkiv je bolezen, ki je močno razširjena in se razvija počasi. Pri vnetju zobnega mesa (gingvitis) oteče in pordeči okolica zoba, ki je nagnjena h krvavenju. Ob pravočasnem ukrepanju jo lahko zdravimo s profesionalnim čiščenjem zob in z optimalno ustno higieno.

Zanemarjeni gingivitis se lahko razvije v parodontitis. Takrat se vnetje razširi tudi na druga obzobna tkiva, kot so koreninski cement, pozobnica in alveolna kost. Nastajajo žepki, ki nudijo dobre pogoje razmnoževanju bakterij. Posledično začne podporno tkivo razpadati, kar zajame tudi kost. Na začetku simptome velikokrat sploh ne opazite, kasneje pa razgradnja kosti vpliva na majavost in izgubo zob.

Manjkajoče zobe v večini primerov nadomestimo z vsadki, v primeru uničene kosti, pa jih vstavitev združimo z nadgradnjo kosti.

parodontologija

Znaki parodontalne bolezni:

Zdravljenje parodontalne bolezni

Ob naštetih simptomih parodontoze je potrebno čimprejšnje ukrepanje, saj je le zgodnje zdravljenje zares učinkovito. Ko je bolezen še v začetni fazi gingvitisa, jo lahko zelo uspešno zdravimo, omilimo in nadzira. V primeru, da znakov ne zdravimo pravočasno, se razvije parodontoza. Zdravljenje parodontoze je dolgotrajno in težavno, včasih je potrebna tudi operacija.

Pri zdravljenju parodontoze z diagnostično sondo preverimo stanje bolezni in pripravimo načrt za zdravljenje.
Nadaljnja terapija vključuje: čiščenje zobnih obloh s peskanjem, rotibakterijsko spiranje žepov in pospešitev celjenje, nato sledi lasersko zdravljenje parodontoze, ki je izredno učinkovito. Uporabljamo ga za nadaljnje luščenje in glajenje zobnih korenin, kjer z ročnim odstranjevanjem zaradi nedostopnosti, anatomskih posebnosti zob ali prevelike globine žepov nismo morali dobro očistiti.

PREVERI TUDI:

PRIJAVA NA POSVET

Zaupajte nam vaše podatke v spodnji obrazec. V najkrajšem možnem času vas pokličemo in rezerviramo termin posveta.

Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form