PARODONTOLOGIJA

Kaj je parodontologija?

Pri zdravih čeljustih so korenine zob popolnoma pritrjene v kosti s katerimi so povezani s pritrdilnimi vlakni (parodonti). Razlikovati moramo vnetje zobnega mesa (gingvitis) in vnetje celega podpornega aparata zob (parodontitis). Pri gingvitisu oteče in intenzivno pordeči okolica zoba, ki je nagnjena h krvavenju in jo lahko zdravimo s profesionalnim čiščenjem zob v zobni ordinaciji in z optimalno ustno higieno.

Zanemarjeni gingvitis lahko privede parodontitisa. Zaradi vnetja gingiva oteče in se loči od površine mesa. Nastajajo žepki ki nudijo dobre pogoje razraščanju in razmnoževanju bakterij. Okoliško tkivo reagira na bakterije in njihove škodljive vnetne produkte. Posledica vnetja je razpadanje podpornega tkiva zob, ki zajame tudi kost. Na začetku simptomi velikokrat niso opazni, kasneje pa lahko razgradnja kosti vpliva na majavost in izgubo zob.

Danes manjkajoče zobe lahko nadomestimo z vsadki. Če pa je kost v vnetnih procesih uničena, lahko vsadke ustavimo samo v kombinaciji z nadgradnjo kosti

Znaki parodontalne bolezni:

  • med ščetkanjem zob krvavijo dlesni
  • dlesni so pordele in zatečene
  • zobje so na videz daljši, saj dlesni odstopajo od zob
  • nastajanje špranj med zobmi
  • zadah in slab okus
  • zobje lezejo narazen
  • griz se spremeni

Zdravljenje parodontalne bolezni

Ko opazimo zgoraj naštete simptome parodontoze, je pomembno, da čimprej ukrepamo, saj je le zgodnje zdravljenje parodontoze učinkovito. Ko je bolezen še v začetni fazi, ki jo imenujemo gingivitis, jo lahko zelo uspešno zdravimo, omilimo in nadziramo. Če prvih znakov ne zdravimo, se razvije parodontoza, zdravljenje le-te pa je dolgotrajno in večkrat težavno, včasih pa zahteva uspešno zdravljenje razvite parodontoze operacijo.

Pri zdravljenju parodontoze z diagnostično sondo najprej izmerimo globine obzobnih žepov, preverimo stanje bolezni in pripravimo individualne planske načrte za zdravljenje. Nadaljnja terapija pa vključuje:
čiščenje zobnih oblog s peskanjem,protibakterijsko spiranje žepov in pospešitev celjenja,sledi lasersko zdravljenje parodontoze, ki je izredno učinkovito. Uporabljamo ga za nadaljnje luščenje in glajenje zobnih korenin, in sicer tam, kjer z ročnim odstranjevanjem zaradi nedostopnosti, anatomskih posebnosti zob ali prevelike globine žepov nismo bili dovolj učinkoviti.

PRIJAVITE SE NA POSVET Z ZOBOZDRAVNIKOM!

Vpišite podatke v spodnja polja in v najkrajšem možnem času vas bomo poklicali in vam uredili posvet.

Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form