Želim pregled
Domov
>
Splošno Zobozdravstvo
>
Zalivke / Plombe

ZALIVKE / PLOMBE

želiM NEOBVEZUJOČ PREGLED

V današnjem času je redkost, da v naših ustih ni nobene zalivke. Vendar jih je zaradi uporabe najsodobnejših materialov in natančnosti zobozdravnikov čedalje težje opaziti. Izdelamo jo takrat, ko je vaš zob prizadet z zobno gnilobo. Slednjo odstranimo do zdravega tkiva, nato pa s plombo zapolnemo nastalo votlino.

Vrste zalivk

Zalivke ločimo na dve vrsti, na direktne in indirektne zobne zalivke (plombe).

Direktne zobne zalivke
so izdelane v času enega obiska. Glede na količino odstranjenega obolelega tkiva jih lahko naredimo v več ploskvah. Narejene zalivke so lahko amalgamske zalivke, kompozitne zalivke in zalivke iz glasionomernih cementov.

Druga vrsta zalivk so indirektne zobne zalivke, to plombe, kjer se ob odstranitvi obolelega tkiva hkrati opravi tudi odtis, se izdela zalivko in jo nato zacementira v kaviteto ob vašem naslednjem obisku. Imenujemo jih inlay in onlay. Tiste zalivke, ki so izdelane na vidnih površinah, imenujemo zobne luske.

Direktne zobne zalivke

Direktne zobne zalivke (plombe) so lahko narejene iz treh različnih materialov; amalgama, kompozitov in glasionomernega cementa.

Amalgam je material, ki je zmes živega srebra (50 %) in drugih kovin (srebro, baker, cink) in se v zobozdravstvu uporablja že več kot 150 let. Zaradi njegove trdnosti, obstojnosti in dobrega stika z zobmi se uporablja predvsem za popravilo večjih okvar na stranskih zobeh. Izogibajo se ga le zaradi svojega videza in izplavljanja živega srebra v telo, čeprav znanstvene raziskave dokazujejo, da ne ogroža zdravja, le v primeru, da ste alergični na živo srebro, kar je zelo redko.

plombe

Kompoziti so po drugi strani bolj barvno prilagodljivi, estetskega videza, stabilni in prenesejo večje obremenitve. Uporabljamo jih na vidnih površinah sprednjih zob in pri manjših okvarah ličnikov in kočnikov. Slaba lastnost je krčenje materiala, saj lahko nastane špranja ob zalivki, ki povzroči, da bakterije prodejo pod zalivko in povzročijo gnilobo. Te zalivke v povprečju zdržijo od 4-6 let. Zdravstvene težave zaradi izplavljanja sestavin iz zalivk niso poznane, v porastu pa so alergije.

Glasionomerni cementi so posebni cementi, ki ne zdržijo večjih pritiskov. Uporabljamo jih le kot začasne zalivke in kjer osušitev zoba ni stoodstotno mogoča. Veliko se uporabljajo kot material za zalivke pri otrocih.

plombe

Indirektne zalivke

Zlati inlay se zaradi natančne izdelave povsem prilega zobu in zdrži velike pritiske ter ima dolgo trajnostno dobo.

Kompozitni inlay je v barvi zob, vendar je primeren le za daljšo začasno oskrbo.

Keramični (porcelanski) inlay je estetsko najbolj naravnemu zobu. Zaradi svoje krhkosti lahko hitreje poči, zato je pomembno, da se natančno prilagaja griznim stikom.

Keramika, ki jo uporabljamo predvsem za estetsko prekrivanje sprednjih vidnih ploskev zob (zobne luske).

zobni vsadek

Po posegu

Pacient se lahko takoj po posegu vrne k vsakodnevnim opravkom.

OKVIRNA CENA ZOBNE PLOMBE:

Zobne plombe / zalivke : od 50 €
PREVERI TUDI:

PRIJAVA NA POSVET

Zaupajte nam vaše podatke v spodnji obrazec. V najkrajšem možnem času vas pokličemo in rezerviramo termin posveta.

Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form