Domov
>
Splošno Zobozdravstvo
>
Zalivke / Plombe

ZALIVKE / PLOMBE

V današnjem času je redkost, da v naših ustih ni nobene zalivke. Vendar jih je zaradi uporabe najsodobnejših materialov in natančnosti zobozdravnikov čedalje težje opaziti. Izdelamo jo takrat, ko je vaš zob prizadet z zobno gnilobo, ki jo odstranimo do zdravega tkiva, nato pa z njo zapolnemo nastalo votlino.

Vrste zalivk

Zalivke ločimo na dve vrsti, na direktne in indirektne zobne zalivke (plombe).

Direktne zobne zalivke
zobozdravnik so v celoti izdelane v ordinaciji v času enega obiska. Glede na količino odstranjenega obolelega tkiva jih naredimo lahko v več ploskvah. Narejene zalivke so lahko amalgamske zalivke, kompozitvne zalivke in zalivke in glasionomernih cementov.

Druga vrsta zalivk so indirektne zobne zalivke, to so zalivke (plombe), kjer se ob odstranitvi obolelega tkiva hkrati opravi tudi odtis, nato zobotehnik izdela zalivko in jo nato zacementira v kaviteteto ob vašem naslednjem obisku. Imenujemo jih inlay in onlay. Tiste zalivke, ki so izdelane na vidnih površinah, imenujemo zobne luske.

Direktne zobne zalivke

Direktne zobne zalivke (plombe) so lahko narejene iz treh različnih materialov; amalgama, kompozitov in glasionomerni cementi.

Amalgram je material, ki je zmes živega srebra (50 %) in drugih kovin (srebro, baker, cink) in se v zobozdravstvu uporablja že več kot 150 let. Zaradi njegove trdnosti, obstojnosti in dobrega stika z zobmi se uporablja predvsem za popravilo večjih okvar na stranskih zobeh. Izogibajo se ga le zaradi svojega videza in izplavljanja živega srebra v telo, čeprav znanstvene raziskave dokazujejo, da ne ogroža zdravja, le v primeru, da ste alergični na živo srebro, kar je zelo redko.

zobne zalivke plombe

Kompoziti so po drugi strani bolj barvno prilagodljivi, estetskega videza, stabilni in presenejo določene žvečne obremenitve. Uporabljamo jih na vidnih površinah sprednjih zob in pri manjših do srednjih okvarah ličnikov in kočnikov. Slaba lastnost je krčenje materiala, saj lahko nastane špranja ob zalivki, ki povzroči, da bakterije prodejo pod zalivko in povzročijo gnilobo. Te zalivke v povprečju zdržijo od 4-6 let. Zdravstvene težave zaradi izplavljanja sestavin iz zalivk niso poznane, v porastu pa so alergije.

Glasionomerni cementi so posebni cementi, ki ne zdržijo večjih pritiskov. Uporabljamo jih le kot začasne zalivke in kjer osušitev zoba ni stoodstotno mogoča. Veliko se uporabljajo kot material za zalivke pri otrocih.

zobne zalivke plombe

Indirektne zalivke

Zlati inlay zahteva večjo in natančno izdelavo kavitete, vendar ima zelo dobre lastnosti, saj zdrži velik pritiske in ima dolgo trajnostno dobo.

Kompozitni inlay je v barvi zob, vendar služi le za dalj trajajočo začasno oskrbo.

Keramični (porcelanski) inlay je estetsko najbolj podoben barvi zob. Zaradi svoje krhkosti keramike lahko hitro poči, zato je pomembno, da se natančno prilagaja desnim griznim stikom.

Keramika, ki jo uporabljamo predvsem za estetsko prekrivanje sprednjih vidnih ploskev zob (zobne luske).

Mentor zobni vsadek

Po posegu

Pacient se lahko takoj po posegu vrne k vsakodnevnim opravkom.

OKVIRNE CENE:

Zobne plombe / zalivke : od 50 €
PREVERI TUDI:

PRIJAVA NA POSVET

Zaupajte nam vaše podatke v spodnji obrazec. V najkrajšem možnem času vas pokličemo in rezerviramo termin posveta.

Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form