Domov
>
Splošno Zobozdravstvo
>
Zobne prevleke in mostički

Kaj je zobna prevleka in iz česa je izdelana?

Zobna prevleka ali krona je popolna obnovitev zoba. Obliko in barvo določimo skupaj s pacientom, izdela se v zobotehničnem laboratoriju.
Prevleke so lahko kovinsko-keramične ali polno-keramične. Uporabljamo le plemenite kovine, ki se bolje vežejo na porcelan, povzročajo manj alergij, saj ne vsebujejo niklja. Polno porcelanske prevleke uporabljamo predvsem na sprednjih zobeh, kovinsko keramične pa na zadnjih, saj te bolje prenašajo večje sile pri žvečenju.

Kdaj je prevleka potrebna?

Razmik med zobmi, odkrhnjeni zobje in druge težave,  lahko prinesejo tudi številne zdravstvene težave:

Zobna prevleka je torej potrebna:

Iz česa je prevleka izdelana?

Kovinsko-keramična (porcelanska) prevleka

Kovinsko-keramične prevleke imajo ogrodje iz kovine na katerega je napečena keramika. Združuje estetiko ob visoki trdnosti in relativni cenenosti. Izdelujemo posamične prevleke in mostičke. Kovinsko-keramične prevleke izberemo za potrebe estetike in ko potrebujemo odlične mehanske lastnosti: oskrba kočnikov, daljših vrzeli, prevleke povezane s protezo.

Polno-keramična (porcelanska) prevleka

Polno-porcelanske prevleke imajo ogrodje iz belega, prosojnega materiala (aluminijev ali zirkonijev oksid), ki ne moti prehoda svetlobe skozi zob. S polno-keramičnimi prevlekami oskrbljeni zobje so v estetskem smislu najboljši nadomestek naravnih zob. Uporabljamo jih za oskrbo sprednjih zob in vrzeli, kjer je zaželena vrhunska estetika. Prehod med polno-keramično prevleko in zobom je neviden in je lahko postavljen nad nivo dlesni, kar je biološko sprejemljivejše. Primerne so za paciente z alergijami na različne kovine.

Ostale prevleke imajo kovinsko ogrodje, ki ne prepušča svetlobe, zato je ob tovrstnih prevlekah lahko viden temnejši rob dlesni, kar je včasih estetsko moteče. Pri polno-keramičnih prevlekah temnejšega roba ni. Z uporabo naše metode, ki je 100% preverjena v letih izkušenj,  do zapletov ne prihaja in tako zagotovimo najkakovostnejšo vezavo ter doživljenjsko garancijo.  

Nekateri zobozdravniki obljubljajo popolno storitev v enem dnevu, vendar vsakršno neučakanost pacienta v tem primeru odsvetujemo, ker je največkrat tudi na račun kakovosti storitve in tukaj predlagamo, da ste brezkompromisni.

Življenjska doba prevlek
Uporabljamo izdelke svetovno priznanih proizvajalcev, s katerimi dosegamo najboljše rezultate. Pomoč zdravnika, pravilna skrb in vzdrževanje oralne higiene so pomembni za ohranjanje odličnosti prevlek in s tem zadovoljstvo pacienta. Trajnost zobnih prevlek je tako doživljenjska.

Na kaj moramo biti pozorni pri izbiri
Zobozdravniški tim se mora vedno odločati v skladu z doktrino, razlike so v izkušnjah, ki jih imajo, kvaliteti materiala, ki ga uporabljajo pri svojem delu,  kar omogoča reševati bolj kompleksne težave na boljši način.

Kje lahko opravim poseg?
Poseg v celoti opravljamo pri nas. To pomeni, da opravimo v Kopru celoten postopek, ki vključuje prvi brezplačen pregled in diagnozo, ortopan ter izdelavo prevlek.

Kot eni izmed prvih v tem delu Evrope uporabljamo najsodobnejšo tehnologijo (cad /cam, scanerje, 3d tehnologijo), ki nam omogoča doseganje vrhunske kvalitete ob ugodni ceni za paciente.

Kaj potrebujem?
Obvezen je ortopan, velikokrat se odločamo za novejšo tehnologijo stožičastega snopa CBCT (Cone Beam Computerized Tomography). V kolikor ortopana še nimate, ga lahko naredimo v naši kliniki ob vašem prvem obisku.

Kako poteka izdelava prevlek?
Po tem, ko ste se odločili za protetično rešitev, bomo za celoten poseg namenili dva ali tri termine, odvisno od tipa prevlek.

Pri prvem obisku začnemo s preoblikovanjem zob in odstranitvijo morebitne zobne gnilobe, da bodo zobje lahko sprejeli nove prevleke. Nato naredimo odtis vseh zob, na podlagi katerih v zobotehničnem laboratoriju izdelajo dokončne prevleke.

Medtem ko se prevleke izdelujejo, vam v zobni ordinaciji namestimo začasne prevleke (provizorije), ki kar najbolj posnemajo vaše naravne zobe. Tako vam ni potrebno skrbeti, da boste “brez zob” in lahko normalno nadaljujete svoj dan.

Med drugim obiskom preverimo, ali se na novo izdelane prevleke dobro prilegajo vašim zobem in celotnemu obrazu. Preverimo tudi barvo zob, ki mora posnemati barvo sosednjih zob, da bodo prevleke res neopazne. Šele nato prevleke, izdelane v zobotehničnem laboratoriju, cementiramo na vaše zobe, s čimer tudi zaključimo s procesom, vi pa si že lastite nov nasmeh.

Koliko stane in zakaj takšne razlike v cenah?
Cene se lahko razlikujejo in so povezane s cenami za protetično izdelavo, ki jih določajo v ordinaciji in v zobotehničnih laboratorijih. Na ceno vpliva tudi izbor prevleke. Pred načrtovanjem namestitve prevlek najprej pogledamo vaše stanje, da bi preprečili morebitne zaplete. Prav zato vam priporočamo, da zobozdravnika v celoti seznanite z vsemi svojimi zdravstvenimi težavami.

Na trgu se cene prevlek začnejo pri 150 eur. Boljši pa se začnejo pri 250 eur. Na podlagi naših izkušenj iz preteklosti svetujemo, da se ne odločate za najcenejše, saj z njimi ne dosežemo dobrih in doživljenjskih rezultatov.

Na trgu se cene za izdelavo prevlek zelo razlikujejo in so poleg cene, ki ga zobozdravniki za svoje delo različno vrednostijo v največji meri odvisne od izbire materiala. Razlike so tudi v kvaliteti brušenja, odtiskovanja in nenazadnje izdelava v sodobno opremljenem zobotehničnem laboratoriju. Izogibamo se materialom nekaterih kitajskih proizvajalcev, ki sicer pocenijo celotno storitev, vendar jih ne priporočamo, saj po naših merilih ne ustrezajo kakovostnim zahtevam, ki so navedene zgoraj.

Zobne prevleke so poleg estetskega izgleda, tudi funkcionalne. Ni potrebno paziti kaj in kako jeste.

Kaj je mostiček?

Mostiček je zobno-protetična konstrukcija, imenovana tudi fiksni protetični nadomestek, ki nadomešča manjkajoče zobe v zobni vrzeli. Sestavljajo jih prevleke na obstoječih zobeh (nosilcih) in členi med njimi, ki nadomeščajo manjkajoče zobe.


Zakaj potrebujemo mostiček?
Mostiček ohrani žvečno funkcijo, razumljivost govora, podpira tkiva ustnic in lica ter ohranja naravno skladnost potez obraza.

Posledice, če izgubljenih zob ne nadomestimo
Izguba enega ali več zob povzroči zmanjšanje žvečne površine, sočasno pa lahko pride do nagibanja zob v vrzel ali do izraščanja zob nasprotnega zobnega loka v vrzel. Taka nepravilna lega otežuje čiščenje zob in omogoča zastajanje ostankov hrane, zato je večja verjetnost nastanka zobne gnilobe in dovzetnost za obolenja obzobnih tkiv.

Pri vrzeli v vidnem predelu izguba zob še dodatno pomembno vpliva na nelep videz in deloma popačen in/ali težko razumljiv govor.

Različni tipi mostičkov

Tip mostička je odvisen od tega, iz kakšnega materiala bo narejeno ogrodje mostička ter vidne površine mostička. Ogrodje mostička, prevlek in členov je lahko izdelano iz kovinskih zlitin ali keramike.Če je na celotno kovinsko ogrodje nataljen zobni porcelan, ga imenujemo kovinsko porcelanski mostiček. Če je na ogrodje iz keramike nataljen zobni porcelan, ga imenujemo polno porcelanski mostiček.

Za izdelavo vseh vrst zobnih mostičkov sta v naši zobni ordinaciji potrebna dva obiska ali več.

PREVERI TUDI:

PRIJAVA NA POSVET

Zaupajte nam vaše podatke v spodnji obrazec. V najkrajšem možnem času vas pokličemo in rezerviramo termin posveta.

Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form