Želim pregled
Domov
>
Splošno Zobozdravstvo
>
Zobne prevleke in mostički
želiM NEOBVEZUJOČ PREGLED

Kaj je zobna prevleka in iz česa je izdelana?

Zobna prevleka ali zobna krona pomeni obnovitev zoba. Obliko in barvo bomo določili skupaj z vami, izdelava pa bo potekala kasneje v laboratoriju.
Zobna prevleka je lahko kovinsko-keramična ali polno-keramična. Uporabljamo le plemenite kovine, ki se bolje vežejo na porcelan in povzročajo manj alergij, saj ne vsebujejo niklja. Polno porcelanske prevleke uporabljamo predvsem na sprednjih zobeh, kovinsko-keramične pa na zadnjih, saj te bolje prenašajo večje sile pri žvečenju.

Kdaj je prevleka potrebna?

Zobne prevleke so potrebne ob razmiku med zobmi, če so vaši zobje odkrhnjeni ali vam povzročajo druge težave, kot so:

zobni mostiček

Zobna prevleka je torej potrebna:

Iz česa je zobna prevleka izdelana?

Kovinsko-keramična (porcelanska) zobna prevleka

Njihovo ogrodje je sestavljeno iz kovine, na njej pa se nahaja keramika. Slednja zagotavlja visoko trdnost in relativno cenenost kljub estetskemu videzu. Kovinsko-keramična zobna prevleka je lahko izdelana posamično ali lahko izdelamo mostičke. Izdelamo jih zaradi njihove estetskosti in pozitivnih mehanskih lastnostih, saj oskrbijo kočnike, daljše vrzeli in prevleke, ki so povezane s protezo.

Polno-keramična (porcelanska) zobna prevleka

Polno-porcelanske prevleke predstavljajo najboljši nadomestek naravnih zob. Narejene so iz prosojnega materiala, ki ne ovira prehoda svetlobe skozi zob. Največkrat so zaželene pri sprednjih zobeh in vrzelih, saj je tam estetski videz ključnega pomena. Prehod med polno-keramično prevleko in zobom je neviden. Primerne so za paciente, ki imajo alergijo na različne kovine.

Polno-keramična prevleka se od ostalih ločuje po tem, da ne prepušča svetloba, zato ne moremo opaziti temnejšega roba. Z uporabo naše metode, ki je 100 % preverjena v letih izkušenj,  do zapletov ne prihaja in tako zagotovimo najkakovostnejšo vezavo ter doživljenjsko garancijo.  

zobna prevleka

Nekateri zobozdravniki obljubljajo popolno storitev v enem dnevu. Mi vsakršno neučakanost pacienta v tem primeru odsvetujemo, ker je največkrat tudi na račun kakovosti storitve. In tu predlagamo, da ste brezkompromisni.

Življenjska doba zobnih prevlek

Uporabljamo izdelke svetovno priznanih proizvajalcev, s katerimi dosegamo najboljše rezultate. Pomoč zdravnika, pravilna skrb in vzdrževanje oralne higiene so pomembni za ohranjanje odličnosti prevlek in s tem zadovoljstvo pacienta. Trajnost zobnih prevlek je tako doživljenjska.

Na kaj moramo biti pozorni pri izbiri

Zobozdravniški tim se mora vedno odločati v skladu z doktrino, razlike so v izkušnjah, ki jih imajo, in kvaliteti materiala, ki ga uporabljajo pri svojem delu.

Kje lahko opravim poseg?

Poseg v celoti opravljamo pri nas. To pomeni, da vključuje prvi pregled in diagnozo, ortopan ter izdelavo prevlek.

Kot eni izmed prvih v tem delu Evrope uporabljamo najsodobnejšo tehnologijo (cad /cam, scanerje, 3d tehnologijo). Ti nam omogoča doseganje vrhunske kvalitete ob ugodni ceni za paciente.

Kaj potrebujem?

Obvezen je ortopan (rentgenska slika zob), velikokrat se odločamo za novejšo tehnologijo stožičastega snopa CBCT (Cone Beam Computerized Tomography). V kolikor ortopana še nimate, ga lahko naredimo v naši kliniki ob vašem prvem obisku.

Kako poteka izdelava prevlek?

Po tem, ko ste se odločili za protetično rešitev, bomo za celoten poseg namenili dva ali tri termine, odvisno od tipa prevlek.

Pri prvem obisku začnemo s preoblikovanjem zob in odstranitvijo morebitne zobne gnilobe, da bodo zobje lahko sprejeli nove prevleke. Nato naredimo odtis vseh zob, na podlagi katerih v zobotehničnem laboratoriju izdelajo dokončne prevleke.

Medtem ko se prevleke izdelujejo, vam v zobni ordinaciji namestimo začasne prevleke (provizorije), ki kar najbolj posnemajo vaše naravne zobe. Tako vam ni potrebno skrbeti, da boste “brez zob” in lahko normalno nadaljujete svoj dan.

Med drugim obiskom preverimo, ali se na novo izdelane prevleke dobro prilegajo vašim zobem in celotnemu obrazu. Preverimo tudi barvo zob, ki mora posnemati barvo sosednjih zob, da bodo prevleke res neopazne. Šele nato prevleke, izdelane v zobotehničnem laboratoriju, cementiramo na vaše zobe, s čimer tudi zaključimo s procesom, vi pa si že lastite nov nasmeh.

Koliko stane in zakaj takšne razlike v cenah?

Cene se lahko razlikujejo in so povezane s cenami za protetično izdelavo, ki jih določajo v ordinaciji in v zobotehničnih laboratorijih. Na ceno vpliva tudi izbor prevleke. Pred načrtovanjem namestitve prevlek najprej pogledamo vaše stanje, da bi preprečili morebitne zaplete. Prav zato vam priporočamo, da zobozdravnika v celoti seznanite z vsemi svojimi zdravstvenimi težavami.

Na trgu se cene prevlek začnejo pri 150 eur, boljši pa se začnejo pri 250 eur. Na podlagi naših izkušenj iz preteklosti svetujemo, da se ne odločate za najcenejše, saj z njimi ne dosežemo dobrih in doživljenjskih rezultatov.

Na trgu se cene za izdelavo prevlek zelo razlikujejo in so poleg cene, ki ga zobozdravniki za svoje delo različno vrednotijo, v največji meri odvisne od izbire materiala. Razlike so tudi v kvaliteti brušenja, odtisovanja in nenazadnje izdelave. Izogibamo se materialom nekaterih kitajskih proizvajalcev, ki sicer pocenijo celotno storitev, vendar jih ne priporočamo, saj po naših merilih ne ustrezajo kakovostnim zahtevam, ki so navedene zgoraj.

Zobne prevleke so poleg estetskega izgleda tudi funkcionalne. Ni potrebno paziti, kaj in kako jeste.

Kaj je mostiček?

Mostiček je zobno-protetična konstrukcija (fiksni protetični nadomestek), ki nadomešča manjkajoče zobe v zobni vrzeli. Sestavljen je iz prevlek na obstoječih zobeh in členov med njimi, ki služijo kot nadomestijo manjkajočih zob.

mostiček

Zakaj potrebujemo mostiček in kaj se zgodi, če ga ne namestimo?

Ko izgubite enega ali več zob, se vaša žvečna površina zmanjša, hkrati pa se pojavi nagibanje zob v vrzel ali izraščanje zob nasprotnega zobnega loka v vrzel. S tem se poveča verjetnost nastanka zobne gnilobe in obolenja obzobnih tkiv. Slednje povzroči oteženo čiščenje zob in pojav zastajanja ostankov hrane.

Mostiček vam bo omogočil, da boste ohranili žvečno funkcijo, razumljivost govora, podpiro tkiva ustnic in lic ter bo ohranil naravno skladnost potez obraza.

Različni tipi mostičkov

Poznamo dva tipa mostičkov: kovinsko porcelanski mostiček in polno porcelanski mostiček. Razlikujeta se glede na to, iz kakšnega materiala je narejeno ogrodje in kakšne so vidne površine. Kovinsko porcelanski mostiček je izdelan iz kovinskih zlitin in keramike, na katerega je nataljen zobni porcelan, medtem ko je polno porcelanski mostiček izdelan iz keramičnega ogrodja.

Za izdelavo vseh vrst zobnih mostičkov sta v naši zobni ordinaciji potrebna dva obiska ali več.

PREVERI TUDI:

PRIJAVA NA POSVET

Zaupajte nam vaše podatke v spodnji obrazec. V najkrajšem možnem času vas pokličemo in rezerviramo termin posveta.

Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form