Domov

Zakaj je samoplačniški zobozdravnik prava izbira?

Strokovni pregled:
Mirjana Tavčar dr. dent. med.
Zobozdravnik

Iskanje pravega zobozdravnika je lahko težavno – še posebej v času, ko javno zobozdravstvo v Sloveniji trpi zaradi dolgih čakalnih dob in pomanjkanja kakovostnih storitev. Samoplačniško zobozdravstvo je pogosto zaznamovano kot draga alternativa, vendar to ni nujno res. Želimo vam razložiti, zakaj je zasebna zobozdravstvena ordinacija trenutno edina logična izbira za zdravje vaših zob in ustne votline.

Iz dokumentov, ki urejajo pravice v zobozdravstveni dejavnosti sledi, da so upravičenci do zobozdravstvenih storitev vse zavarovane osebe, ki izpolnjujejo medicinske kriterije za izvedbo storitev.

Tako je vsaj na papirju. Vsi vemo, da je realnost zaskrbljujoče drugačna. Po celotni državi primanjkuje javnih zobozdravnikov, saj trenutni javni sistemi ne omogočajo okolja, kjer bi zobozdravniki lahko delali kakovostno in tako, da bi bilo za pacienta najbolje. Zato nas je žal veliko primoranih odpreti lastne ordinacije. Primadentove klinike najdete na treh lokacijah: na Škofijah, v Ljubljani, Celju

Primadentova klinika na Škofijah pri Kopru

Verjamemo, da mnoge jezi in skrbi dejstvo, da morate za zobozdravstvo kljub javnemu zdravstvu plačati zasebnike. V članku želimo predstaviti naše klinike in storitve, ki jih ponujamo. 

Ugotovili boste, da se zaradi višje kakovosti in pravočasne obravnave višje cene zasebnih storitev čez čas izničijo. Tako se privatna obravnava na dolgi rok obrestuje vsakomur. 

Kaj so prednosti, ki jih omogoča samoplačniški zobozdravnik?

Samoplačniški zdravniki omogočamo kar nekaj prednosti pred javnimi. Okvirji za javno zobozdravstvo so bili postavljeni v osemdesetih letih prejšnjega stoletja in od takrat le minimalno posodobljeni.

Hitra in pravočasna obravnava brez čakalnih vrst

V samoplačniški ordinaciji ni čakalnih dob, pacienti pa lahko pričakujete kakovostno oskrbo. V mreži javnih ponudnikov so čakalne dobe za zobozdravstvene in ortodontske dejavnosti od pol leta pa vse do petih, šestih let. 

Si predstavljate, da se vam zagnoji zob in morate na obravnavo čakati mesece? Do takrat bodo težave veliko hujše in vsak dan bo minil v bolečini … Zob vam vmes lahko celo izpade! Če težavo sanirate pravočasno, bo vaše zdravje na dolgi rok boljše. Če bi ognojeni zob pustil čakati dlje, pa bi po vsej verjetnosti v prihodnosti potrebovali več popravil.

Razumevanje in toplina vseh zaposlenih 

V naših ordinacijah si za vsakega pacienta vzamemo več časa, kot je ponavadi določeno pri javnih pregledih. To zagotovi, da dobro spoznamo vsako stranko ter prisluhnemo njenim željam in skrbem. Pri izbiri zaposlenih smo še posebej pozorni na to, da zaposlujemo samo osebe z občutkom za sočloveka, ki vam bodo znale prisluhniti. Prav tako se zelo trudimo lepo zobozdravstveno izkušnjo pričarati otrokom in osebam s posebnimi potrebami. 

Če ste se do zdaj bali zobozdravnika, bi upali staviti, da bomo skupaj uspešno pregnali strah. Delali bomo počasi in vmes razložili, kaj sledi.

Osebno, prilagojeno zdravljenje

Poglobljen pristop je ključ do zdravja.

Ste vedeli, da so zobje vsake osebe tako edinstveni, kot so edinstveni prstni odtisi? Zaradi tega enak model obravnave ne more biti primeren za vse ljudi. 

S personaliziranim pristopom zagotavljamo bolj učinkovit in prijeten obisk. Dodatna prednost je široka ponudba storitev, saj v zasebnem zobozdravstvu izvajamo tudi estetske storitve, ki niso na voljo v javnem sektorju. Tako boste vse opravljali na enem mestu, kar je za pacienta najbolje. Ker vas bomo dobro poznali, bomo lažje ocenili, kateri posegi so za vas potrebni ter kateri ne. 

Moderna oprema in sodobno zdravljenje

V Primadentovih zobozdravstvenih ordinacijah pogosto uporabljamo naprednejšo tehnologijo, kot jo najdete v javnem zobozdravstvu. Primer je beljenje zob s Flash lučko. Gre za posebno tehnologijo beljenja zob, pri kateri uporabimo manj kislin. 

Bolj kakovostni materiali in nobenih skrbi o preseganju norm

Kakovost materialov je še posebej pomembna, ko govorimo o implantolologiji. Pri nameščanju zobnih vsadkov uporabljamo švicarske vijake Neodent Straumann z doživljenjsko garancijo in cirkonijeve krone, ki so višje kakovosti kot navadne. 

Koncesijsko zobozdravstvo je pri materialih zelo omejeno s proračunom (ki je za zobozdravstvene storitve premajhen) ter javnimi naročili (kjer so obvezani k izbiri najcenejšega ponudnika, kar včasih pomeni slabo kakovost). 

Še ena stvar, na katero morajo paziti javni zobozdravniki, je preseganje norm. Sredstva, ki jih nameni ZZZS za storitve, niso neomejena. Ko jih ordinacija enkrat preseže, bi morali delati na svoje roke. Zaradi te skrbi se zobozdravniki težje odločajo za posege, ki so v resnici čisto upravičeni.

Katere storitve lahko najdem v samoplačniški zobozdravstveni ordinaciji?

Vizija Primadenta je pomoč pri doseganju zdravih in lepih zob. Vedno se trudimo ohranjati naravne zobe. V primerih, ko naravni zobje niso več uporabni za optimalni videz posameznika, uporabimo specializirana znanja za izdelavo zobne protetike. 

O posameznih storitvah si lahko več preberete na njihovih straneh:

SPLOŠNO ZOBOZDRAVSTVO

ESTETSKO ZOBOZDRAVSTVO

PREVENTIVNO ZOBOZDRAVSTVO

Kako poteka naročanje samoplačniških pacientov pri zobozdravniku?

Ponujamo fleksibilno obravnavo, ki najbolje ustreza vašemu urniku. Vse, ki se zanimate za naše storitve prosimo, da izpolnite obrazec na dnu strani. Poklicali vas bomo v kratkem. 

Če vas zanimajo okvirne cene posegov, si jih oglejte na tekočem ceniku

Pomembno: Cena celotne storitve je jasno navedena vnaprej, brez skritih stroškov.

Radi poskrbimo za prijetno počutje vseh pacientov.

Kakšne so pasti koncesijskega zobozdravstva v primerjavi s samoplačniškim?

Iz lastnih izkušenj ter predhodnih izkušenj naših pacientov smo identificirali nekaj glavnih pasti koncesijskega zobozdravstva, ki jih morate poznati:

“Imel sem težave pri iskanju prostega zobozdravnika s koncesijo.”

Državno zobozdravstvo je trenutno preobremenjeno, kar onemogoča, da bi sploh našli zobozdravnika. Po nekaterih podatkih je četrtina Slovencev brez koncesijskega zobozdravnika. Če se pri kakšnem sprosti mesto, so nam pacienti razočarani poročali, da so se v ordinaciji do njih vedli neprijazno – vsak nov pacient seveda pomeni večjo obremenitev. En zobozdravnik je v Sloveniji zadolžen za več tisoč pacientov, kar je res preveč.

“Zdelo se je, kot da zame sploh nimajo časa” 

Se vam je že zgodilo, da se k zobozdravniku odpravite s planom, kaj vse mu boste povedali, potem pa ste s terminom konec, že preden se je ta dobro začel? Čakate, da vas pokličejo v ordinacijo. Nato vas v tišini (ali pa v medosebnem klepetanju) na hitro pregledajo in že pošljejo domov. Stopite ven iz ordinacije in sploh ne veste, kaj se je zgodilo niti v kakšnem stanju so vaši zobje. 

To je še ena težava preobremenjenosti. Če preračunamo povprečno število pacientov in povprečno število delovnih ur, ima javni zobozdravnik v celem letu manj kot uro časa za posameznega pacienta. To ni niti približno dovolj v primeru kakršnihkoli bolezni zob, kariesa ali zobnega kamna. 

“Nekatere stvari so spregledali ali pa rekli, da niso dovolj resne.” 

Tudi v zobozdravstvu velja, da je preventiva boljša od kurative. V javnem zdravstvu se zaradi pomanjkanja časa in omejenosti z normami lahko zgodi, da vam bodo za nekatera stanja rekli, da niso dovolj resna. Kaj se zgodi potem? Manj resna situacija se bo razvila v resnejšo, ki bo prinesla hujše poškodbe zob in okoliških tkiv. To pogosto vidimo pri zobni gnilobi (kariesu), pojavljanju zobnega kamna in paradontozi. Z dobro preventivo ter pravočasnim zdravljenjem vam lahko prihranimo bolečino in denar ter poskrbimo, da ohranite svoje naravne zobe. 

“Po nekaterih popravilih se je moje stanje še poslabšalo ali pa so mi plombe padle ven.”

To je posledica hitenja in uporabe manj kakovostnih materialov. V klinikah Primadent si za obravnavo vsakega pacienta vzamemo dovolj časa, da poseg opravimo v miru, tehnično pravilno in tako, da bo zdravljeni zob svojemu namenu služil še vrsto let. 

Zaključek

Iskanje dobrega zobozdravnika v Sloveniji se v zadnjem času kaže kot izziv, ki ga je mogoče najbolje rešiti z izbiro samoplačniškega zobozdravnika. Medtem ko je javno zobozdravstvo omejeno s čakalnimi dobami in omejenimi sredstvi, samoplačniško zobozdravstvo ponuja kakovostnejše, pravočasne in celostne rešitve. V zobozdravstvenih ordinacijah, kot je Primadent, dajemo poudarek na individualiziranem pristopu, sodobnih metodah, hitri obravnavi ter empatičnemu odnosu do pacientov.

Samoplačniško zobozdravstvo se lahko zdi na prvi pogled dražje, a dolgoročno prinaša številne prihranke: omogoča pravočasno zdravljenje in preprečevanje resnejših težav, ki bi na koncu bile dražje ter hujše za vaše zdravje. Zobje so okras vašega obraza in na koncu ne gre zgolj za zobozdravstvo, ampak za investicijo v kakovost življenja, zdravje in samozavest. V tem smislu se samoplačniško zobozdravstvo izkaže kot optimalna in dolgoročno ekonomična rešitev.

Prijava na posvet ali pregled

Zaupajte nam vaše podatke v spodnji obrazec. V najkrajšem možnem času vas pokličemo in rezerviramo termin posveta.

Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form

Aktualni članki
Naročanje