Domov

Ekstrakcija zoba

Ekstrakcija zoba pomeni odstranitev zoba iz ustne votline. Izvedemo jo, kadar je zob nepopravljivo poškodovan, okužen ali napačno postavljen. Prav tako lahko odstranimo modrostne zobe, ki vam povzročajo bolečino in nelagodje.

V klinikah Primadent vam nudimo ekstrakcijo ali puljenje zoba z najvišjim strokovnim znanjem in skrbnostjo. Naš pristop temelji na udobju in varnosti.

želiM PREGLED

Zakaj je potrebno zob izpuliti?

Ekstrakcijo ali puljenje zoba izvajamo iz več pomembnih razlogov, ki so neposredno povezani z vašim zobnim in splošnim zdravjem. V klinikah Primadent se zavedamo, da je lahko odločitev za ekstrakcijo zoba za mnoge paciente velika odločitev.

 • Nepopravljiva poškodba ali okužba zoba: Če je zob močno poškodovan zaradi kariesa ali zloma, in ga ni mogoče popraviti z zobno prevleko, je ekstrakcija edina možnost. To lahko prepreči nadaljnje širjenje okužbe, ki bi lahko ogrozila bližnje zobe in dlesni.
 • Periodontalna bolezen: To je bolezen dlesni, ki lahko prizadene kost, ki podpira zobe. Če je bolezen napredovala do točke, da je zob nestabilen, je lahko ekstrakcija nujna, da preprečimo izgubo sosednjih zob.
 • Nepravilna postavitev ali preobremenitev zob: Nekateri zobje, še posebej modrostni, lahko rastejo v napačni smeri ali povzročajo pritisk na sosednje zobe. To lahko vodi v bolečine in težave pri žvečenju.
 • Nagneteni zobje: V nekaterih primerih je ekstrakcija potrebna pred ortodontskim zdravljenjem, da zagotovimo prostor za pravilno postavitev preostalih zob.
 • Radiacijsko zdravljenje: Pri nekaterih oblikah radioterapije, zlasti v predelu glave in vratu (npr. pri zdravljenju raka), bo zaradi posledic morda potrebno odstraniti zobe, ki se nahajajo na območju sevanja. O tem vas bo informiral tudi onkolog. 
 • Kozmetični razlogi: Čeprav redko, v nekaterih primerih odstranitev zoba pomaga izboljšati estetiko nasmeha – še posebej, če je zob močno obarvan ali deformiran. Pri kozmetičnih postopkih pa sta bolj pogosta nameščanje zobnih lusk in nameščanje zobnih kron, kjer zob prekrijemo in ga ne izpulimo. 

Vsak zob in vsak pacient je edinstven. Naša ekipa strokovnjakov bo natančno pregledala vaš primer, da vam zagotovi najbolj učinkovito in varno rešitev.

želiM PREGLED

Kako poteka ekstrakcija zoba?

Ekstrakcija ali izpulitev zoba je neboleča odstranitev zoba, ki povzroča škodo sosednjim zobem ali tkivom ali pa ima brezupno prognozo. Izpulimo ga moramo s pravilno tehniko, da ne poškodujemo sosednjih tkiv in se vaša rana dobro zaceli. 

Pred vsako odstranitvijo zob s pacientom najprej opravimo posvet in pregled. Na njem ugotovimo, ali je ekstracija najboljša rešitev za vašo težavo ali pa lahko ukrepamo kako drugače. Če izberemo ekstrakcijo, poseg opravimo v lokalni anesteziji. Način izpulitve zoba je odvisen od pozicije zoba, števila in ukrivljenosti korenin.

S posebnim instrumentom odmaknemo dlesen od zobnega vratu, nato pa zob v enem kosu ali po delih izvlečemo iz njegovega kostnega ležišča. Obenem odstranimo vnetno tkivo v kosti, ki se nahaja pri korenini zoba in nato rano oskrbimo s sterilno gazo. V slednjo ugriznete in jo zadržite na mestu vsaj pol ure, da preprečite krvavitev. V primeru večjih ran po ekstrakcijah več zob, te zašijemo in šive odstranimo po tednu dni.

Kako ravnati po posegu?

Nekaj dni po ekstrakciji boste morda opazili lažjo oteklino in bolečino. Da se čim bolj izognete zapletom, je potrebno upoštevati naslednje napotke:

 • Takoj po posegu na rano pritisnite tampon, ki ga odstranite po 30. minutah.
 • Prvih par dni jejte mehko in hladno hrano. Priporočamo vam pitje hladne tekočine, vendar se izogibajte pitju po slamici.
 • Rane se ne dotikajte, je ne izpirajte neposredno po posegu in ne drezajte vanjo.
 • Bolečino lahko lajšate z protibolečinskimi tabletami, a ne z Aspirinom! Upoštevajte tudi priporočila za jemanje protibolečinskih zdravil, ki vam jih je predpisal vaš zobozdravnik.
 • Prve 3 dni vam priporočamo, da se izogibate kajenju, pitju alkohola in večji fizični aktivnosti.
 • V času od 1. do 4. dne je možna manjša oteklina, ki jo lahko hladite nekaj ur (20 minut vsako uro).
 • V kolikor se pojavijo hude bolečine in trajajo več kot 3 dni po posegu ali če opazite krvavitev, vnetje ali povišano telesno temperaturo, se oglasite pri nas.
 • V času začetnega celjenja (14-21 dni) boste na mestu puljenja občutili bolečino, ki bo minila ob dokončni zacelitvi defekta kosti (2–3 mesecih).
 • Vzdržujte dobro ustno higieno in bodite nežni v predelu rane. Po prvih 24 urah lahko začnete z nežnim izpiranjem z raztopino tople vode in soli, da očistite območje. Usta lahko izpirate tudi z ohlajenim žajbljem ali nežno ustno vodico.
 • Vrzel, ki nastane po ekstrakciji zoba, je mogoče oskrbeti s snemno protezo, z mostičkom, če so prisotni sosednji zobje, ali z zobnimi implantati (vsadki).
Vaše zdravje in udobje sta naša glavna skrb. Naša ekipa je vedno na voljo, da vam zagotovi podporo in odgovori na vsa vprašanja, ki jih imate po posegu. Dodatne informacije o okrevanju najdete tudi na našem blogu.
Želim posvet

Informativna cena ekstrakcije zoba

Že od
70€

Točni znesek določimo po posvetu.

želiM PREGLED

Katera tveganja obstajajo pri ekstrakciji oziroma puljenju zoba?

Tveganja so minimalna, lahko pa vključujejo krvavitev, okužbo ali poškodbo sosednjega zoba. Na klinikah Primadent zagotavljamo, da bomo naredili vse, da bomo ta tveganja zmanjšali.

Kdaj je potrebno puljenje modrostnega zoba?

Na podoben način, kot poteka ekstrakcija ostalih zob, izvajamo tudi puljenje modrostnih.

Kaj je modrostni zob?

Modrostni zobje, znanstveno znani kot tretji kočniki, so štirje zobje, ki se pojavijo v zadnjem delu vsake čeljusti. Običajno se začnejo razvijati v pozni mladosti ali zgodnji odrasli dobi, v starosti med 17 in 25 let.

Pri nekaterih se tretji kočniki sploh ne razvijejo ali pa jim pri rasti ne povzročajo nobenih problemov. Spet drugim pa lahko modrostni zobje povzročijo številne težave:

 • Vpetost ali zataknitev: Če ni dovolj prostora za razvoj, se modrostni zob lahko zatakne pod dlesnijo, kar lahko povzroči bolečino in okužbo.
 • Nepravilna rast: Modrostni zobi lahko rastejo pod napačnim kotom in pritiskajo na sosednje zobe, kar lahko povzroči poškodbe ali zobne nepravilnosti.
 • Cistične lezije: Okoli neizraslega modrostnega zoba se lahko razvije cista, ki lahko poškoduje kost in bližnje zobe.
 • Težave z ustno higieno: Težko dostopni modrostni zobje so lahko izziv za čiščenje, kar povečuje tveganje za zobno gnilobo in parodontalno bolezen.

Kako poteka puljenje modrostnih zob?

Puljenje modrostnega zoba je kirurški poseg, ki ga izvaja oralni kirurg ali usposobljen zobozdravnik. Poteka lahko na naslednji način:

Priprava: Pred posegom lahko opravimo rentgenski pregled, da natančno ocenimo položaj zoba, ki ga bomo ekstrahirali. Na posvetu izberemo tudi ustrezno anestezijo, da je postopek čim manj neprijeten.

Ekstrakcija: V dlesni naredimo rez, da razkrijemo zob in kost. Če je potrebno, odstranimo del kosti, ki zakriva zob. Zob odstranimo cel ali v delih, odvisno od njegove pozicije in stanja.

Zapiranje: Rano očistimo in zašijemo.

Okrevanje: Po posegu boste prejeli navodila za domačo nego, da zagotovite pravilno celjenje in preprečite zaplete.

Pogosta vprašanja

Kakšna je čakalna doba za ekstrakcijo zoba?

Pri nas so čakalne dobe ponavadi zelo kratke. Za več informacij nas pokličite. 

Ali je puljenje modrostnega zoba nujno potrebno?

Vsak primer je edinstven in nekaterim modrostni zobje ne bodo povzročali bolečin ali deformacij zobovja. Tudi tu priporočamo, da se o vašem primeru posvetujete s strokovnjaki.

Ali potrebujemo bolniško za puljenje zoba?

Po potrebi vam lahko izdamo potrdilo za bolniško odsotnost.

Kakšna prehrana ni priporočljiva po ekstrakciji zoba?

Med okrevanjem se izogibajte trdim, vročim in kislim živilom.

Želim posvet

Prijava na posvet ali pregled

Zaupajte nam vaše podatke v spodnji obrazec. V najkrajšem možnem času vas pokličemo in rezerviramo termin posveta.

Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form