Domov

ZObna protetika

Zobozdravniki in oralni kirurgi uporabljajo izraz “zobna protetika” za opis različnih možnosti popravljanja poškodb in nadomeščanja manjkajočih zob.

 To lahko pomeni, da so zobje:

 • Obrabljeni
 • Razbarvani
 • Poškodovani
 • Nezdravi
 • Manjkajoči

S posegi in tehnikami v zobni protetiki, lahko popolnoma obnovimo funkcijo in videz vaših zob, ki sta izrednega pomena za kvaliteto in estetski izgled vsakega posameznika. S tem tudi preprečimo nastajanje nadaljne škode.

Poškodbe in manjkajoči zobje pogosto močno vplivajo na samozavest. Zobna protetika pa ima ključni pomen pri povrnitvi funkcionalnosti in estetike zob. Z urejeno ustno votlino boste lahko ponovno brezskrbno govorili, se smejali, jedli, ne da bi si prikrivali usta med govorom.

S protetičnimi rešitvami rešujemo:

 • Poškodbe zob – Površina na odkrušenih mestih se lahko težje očisti s klasičnim ščetkanje. Zato postane bolj dovzetna za kopičenje bakterij in posledično nastanek zobne gnilobe.
 • Izgubo zob – Izguba zoba poveča obremenitev na preostalih zobnih površinah in  premike zob, kar vodi v nepravilen ugriz.
 • Manjkajoče zobe – Na mestih kjer manjkajo zobje, čeljustna kost postaja čedalje šibkejša, kar povzroča težave z govorom in žvečenjem.

V naših klinikah boste deležni celostne obravnave. Multidisciplinarni tim z osebnim zobozdravnikom na čelu je odgovoren za terapijo in potek vašega zdravljenja. Le tako lahko svojim pacientom zagotovimo najboljše možne dolgoročne rezultate. Bolj zapletene  postopke v zobni protetiki, kot so presaditev kosti, reženjska operacija dlesni in preoblikovanje ugriza, pa vodi zobozdravnik oralni kirurg.

ŽELIM pregled

Posegi, ki jih opravljamo v sklopu zobne protetike

Zobne proteze

Zobna proteza je idealna rešitev ob izgubi večjega števila zob. Njena funkcija je nadomestiti naravne zobe. Zobne proteze so v sodobnem času doživele velik napredek na področju zagotavljanja trajnosti, udobja, prilgodljivosti in zanesljivosti.

Zobne proteze Primadent

Proteze imajo številne prednosti, kot so: 

 • Izboljšano delovanje ustne votline. Z manjkajočimi zobmi se bo funkcionalnost vaših ust zagotovo zmanjšala. S protezo si to povrnete, saj boste lahko bolje žvečili in govorili.
 •  Podpora obraznim potezam. Obrazne poteze potrebujejo podporo zob, da se obdržijo in vzdržujejo. Manjkajoči zobje povzročijo, da se koža okoli ust in zlasti ličnice povesi. Proteze lahko zagotovijo, da se to ne zgodi! 
 • Povečana samozavest Če ste utrujeni od skrivanja ust, da bi prikrili svoje manjkajoče ali poškodovane zobe, to zdaj ne bo več potrebno. Zobna proteza lahko takoj poveča samozavest: pomaga vam, da se lepše in lažje nasmehnete in vas spodbudi, da počnete stvari, za katere ste prej mislili, da jih ne zmorete.
 • Enostavno čiščenje omogoča boljše ustno zdravje. Proteze vam omogočajo tudi enostavno čiščenje. Tako kot naravne zobe jih boste morali umivati ​​vsaj dvakrat na dan, da se prepričate, da so čisti. Nekatere zobne proteze so snemljive, kar pomeni, da jih lahko ob koncu dneva preprosto date iz ust in očistite, druge pa so fiksne in bodo stalno pritrjene v vaši ustni votlini. Njih ščetkate kot naravne zobe.
 •  Zobne proteze vam ponujajo več kot celoten komplet zob. Takoj, ko jih boste prejeli, se boste počutili kot druga oseba na najboljši možni način. Pomagajo vam pri vsakodnevnih funkcijah, kot sta prehranjevanje in govorjenje, obenem pa poskrbijo, da se počutite bolje.

Vrste zobnih protez

Sodobna zobna protetika nudi več rešitev za nadomestitev izgubljenih zob. V osnovi poznamo 3 vrste zobnih protez:

 • Totalna snemljiva zobna proteza
 • Delna zobna proteza
 • Zobna proteza na implantatih
PODROBNEJE O ZOBNIH PROTEZAH

Zobne luske

Zobne luske so tanke individualno izdelane plasti porcelana, ki jih prilepimo na vaše zobe, da jim spremenimo obliko, barvo ali položaj. Z njimi lahko tudi zmanjšamo ali zapremo razmake med zobmi. Zobne luske so izdelane iz trde keramike, ki ojača zobe in pripomore k naravnemu videzu zoba.

Zobne luske Primadent

Kdaj so potrebne zobne luske?

Zobne luske so idealne za vse, ki si želijo estetskega videza brez velikega poseganja v zobe.

Z luskami rešujemo raznolike težave z zobmi, kot so:

 • Zabarvani zobje
 • Madeži na zobeh
 • Zob nepravilne oblike
 • Obsežna zobna gniloba
 • Kratek ali odlomljen zob
 • Velike zalivke na sprednjih zobeh
 • Povečani razmaki med zobmi
 • Razne ortodontske nepravilnosti

Največkrat se zobne luske uporabljajo kot estetska rešitev na zgornjih sprednjih zobeh.

Z estetskimi luskami lahko izboljšamo izgled vaših zob tako, da vaše zobe skrijemo za plastjo kompozita (kompozitne luske) ali za tanko plastjo porcelana (keramične luske).

Kako vam lahko pomagajo porcelanske luske?

Porcelanske luske so precej vsestranske, kar omogoča, da odpravijo številne kozmetične napake. 

Pogosto jih uporabljamo kot alternativo ortodontiji, saj lahko rešijo manjše pomisleke glede poravnave, ker so z njimi zobje videti bolj ravni. Ljudje s temno obarvanostjo zob se raje odločijo zanje, ker so rezultati takoj vidni in trajni; porcelan pa je tudi odporen na madeže. Pogosto jih uporabljamo za prekrivanje okrušenih delov in razpok, hkrati pa lahko popravimo tudi nepravilno oblikovane zobe ali tiste, ki so krajši od povprečja in jim tako damo bolj privlačen videz.

Kakšen je postopek izdelave zobnih lusk?

Pri izdelavi zobne luske v sklopu prvega obiska pripravimo zob, kar pomeni, da rahlo zbrusimo sprednjo plast zoba. Nato vaša usta skeniramo s posebno CAD/CAM računalniško tehnologijo, ki zajame izjemno natančne slike vaše ustne votline. To je sodobna alternativa izdelavi odtisov, ki smo se je posluževali v preteklosti. Ob naslednjem obisku preverimo prileganje luske zobu in barvo. Če luska ustreza vašim zahtevam, jo trajno prilepimo na zob. 

Prednost luske v primerjavi s prevleko je v tem, da zahteva manj brušenja vašega zoba kot prevleka. Zobne luske so priljubljene, saj so bolj estetske, se ne obarvajo, material je bolj nežen do obzobnih tkiv, saj je bolj podoben zobni strukturi, obenem pa ohranimo skoraj celotno zobno maso.

PODROBNEJE O ZOBNIH Luskah

Zobne prevleke

Zobna prevleka ali zobna krona pomeni večjo obnovitev zoba. Gre za fiksno protetiko oziroma fiksni protetični nadomestek, ki nadomesti izgubljeno zobno substanco. Obliko in barvo določimo skupaj z vami, izdelava pa poteka kasneje v laboratoriju.

Zobne prevleke, ki jih uporabljamo v klinikah Primadent so polno keramične in cikonijeve zobne prevleke.

Zobne prevleke krona Primadent

Za vas smo pripravili podroben opis kakšna je  razlika med keramično in cirkonijevo zobno prevleko, da se boste lažje odločili.

Vsak naš protetični izdelek, kot je zobna prevleka ali mostiček, je edinstven! Narejen je po meri vaše ustne votline, zato predstavlja najboljšo dolgotrajno in estetsko rešitev za obnovitev poškodovanih zob.

Zakaj zobna prevleka iz cirkonija?

 • Najboljši estetski rezultat: Dovolj prosojen, da je enak naravni barvi zob.
 • Ne povzroča alergij: Najboljša možnost v primeru alergij na kovine. 100% brez kovin, zato je nealergena.
 • Dolgotrajen rezultat: Cirkonij je najbolj trpežen in dolgotrajen material, zato so zobne prevleke iz njega najkakovostnejše.
 • Maksimalna moč: Cirkonijeve zobne prevleke prenesejo velike sile žvečenja in obrabo, kar vam omogoča prosto uživanje hrane.
 • Natančnost pri izdelavi: Izdelane so s posebno računalniško in lasersko tehnologijo CAD-CAM, ki vam zagotavlja izjemen estetski rezultat in prilagajanje zobne krone ali mostička na vaš zob.
 • Biokompatibilna: Ne povzroča neželenih učinkov na človeško telo

 Zobna prevleka je potrebna:

 • Ko je potrebno zaščititi poškodovan, gnil ali počen zob.
 • Ko želite izboljšati estetski izgled vašega nasmeha.
 • Da pokrijemo in zaščitimo zob po koreninskem zdravljenju.

Kovinsko-keramična (porcelanska) zobna prevleka

Njihovo ogrodje je sestavljeno iz kovine, na njej pa se nahaja keramika. Slednja zagotavlja visoko trdnost in relativno cenenost kljub estetskemu videzu. Kovinsko-keramična zobna prevleka je lahko izdelana posamično, lahko pa izdelamo mostičke. Izdelamo jih zaradi njihove estetskosti in pozitivnih mehanskih lastnostih, saj oskrbijo kočnike, daljše vrzeli in prevleke, ki so povezane s protezo.

Polno-keramična (porcelanska) zobna prevleka

Polno-porcelanske prevleke predstavljajo najboljši nadomestek naravnih zob. Narejene so iz prosojnega materiala, ki ne ovira prehoda svetlobe skozi zob. Največkrat so zaželene pri sprednjih zobeh in vrzelih, saj je tam estetski videz ključnega pomena. Prehod med polno-keramično prevleko in zobom je neviden. Primerne so za paciente, ki imajo alergijo na različne kovine.

PODROBNEJE O ZOBNIH PREVLEKAH

Zobni mostički

Zobni mostiček je zobno-protetična konstrukcija (fiksni protetični nadomestek), ki nadomešča manjkajoče zobe v zobni vrzeli. Sestavljen je iz prevlek na obstoječih zobeh in členov med njimi, ki služijo kot nadomestilo manjkajočih zob.

Zobni mostiček Primadent

Zakaj potrebujemo mostiček in kaj se zgodi, če ga ne namestimo?

Ko izgubite enega ali več zob, se vaša žvečna površina zmanjša, hkrati pa se pojavi nagibanje zob v vrzel ali izraščanje zob nasprotnega zobnega loka v vrzel. S tem se poveča verjetnost nastanka zobne gnilobe in obolenja obzobnih tkiv. Slednje povzroči oteženo čiščenje zob in pojav zastajanja ostankov hrane.

Mostiček vam bo omogočil, da boste ohranili žvečno funkcijo, razumljivost govora, podporo tkiva ustnic in lic ter naravno skladnost potez obraza.

Različni tipi mostičkov

Poznamo dva tipa mostičkov: kovinsko porcelanski mostiček in polno porcelanski mostiček. Razlikujeta se glede na to iz kakšnega materiala je narejeno ogrodje in kakšne so vidne površine. Kovinsko porcelanski mostiček je izdelan iz kovinskih zlitin in keramike, na katerega je nataljen zobni porcelan, medtem ko je polno porcelanski mostiček izdelan iz keramičnega ogrodja.

Za izdelavo vseh vrst zobnih mostičkov sta v naši zobni ordinaciji potrebna dva obiska ali več.

PODROBNEJE O ZOBNIH MOSTIČKIH

Implantati

Zobni implantat – rešitev za manjkajoč zob

Če imate manjkajoči zob, ki ga je treba nadomestiti z umetnim zobom, kot je zobna krona ali zobni mostiček, je zobni implantat  pomemben sestavni del. Zobni implantat ali pogovorno zobni vsadek deluje kot korenina zoba, ki se veže s čeljustno kostjo.

Medtem ko so tradicionalni zobni implantati izdelani iz titana, v kliniki Primadent ponujamo tudi najkakovostnejše KERAMIČNE ZOBNE IMPLANTATE IZDELANE IZ CIRKONIJA. Cirkonijev zobni implantat je polno keramičen implantat, ki ima številne prednosti pred drugimi implantati, ki so narejeni iz drugih materialov.

Prednosti keramičnih implantatov iz cirkonija:

 • REŠITEV ZA CELO ŽIVLJENJE: Dolgoročna protetična rešitev, saj keramični implantat iz cirkonija dosega enako trdnost, kot implantat iz titana
 • MANJŠA OBČUTLJIVOST: Cirkonij je človeku prijazen kemični element (material), ki ne povzroča alergij
 • NARAVEN VIDEZ: Ker je sam cirkonij bele barve, je keramični zobni vsadek iz polnega cirkonija estetsko dovršen in zagotavlja popolnoma naraven končni rezultat. Zobni vsadki iz cirkonija zagotavljajo manjšo razbarvanost, kot implantati iz titana.
 • PRIJAZNI ZA DLESNI: Raziskave so dokazale, da je cirkonij po svoji kemični sestavi bolj prijazen do mehkih obzobnih tkiv
 • Cirkonij NE OKSIDIRA in NI OBČUTLJIV NA KEMIČNO KOROZIJO
 • MANJŠA MOŽNOST NASTAJANJA ZOBNIH OBLOG: Cirkonij zaradi svoje kemične sestave povzroča manjšo možnost spajanja in zadrževanja bakterij na njegovi površini.
 • VIJAČENJE PREVLEK NA IMPLANTAT: V klinikah Primadent v večini izdelujemo individualne abutmente (opornike) iz cirkonija, ki jih skupaj s prevleko privijačimo na implantat (prevlek ne cementiramo). To zagotavlja veliko prednost, saj nam vijačenje, ob kakršnikoli zobni težavi pacienta omogoči, da prevleko brez problema odvijemo in odstranimo brez poškodb. Zob tako lažje pozdravimo in nato prevleko ponovno brez kakršnihkoli zapletov ponovno privijemo na implantat. Pacient tako nima stroškov z novo zobno prevleko, ki se pojavi v primeru, če je ta na zob cementirana.

Kdaj vstaviti implantat (zobni vsadek)?

 • Pri enem manjkajočem zobu – V primeru enega manjkajočega zoba je zobni implantat oziroma zobni vsadek najboljša rešitev. Pri implantiranju v celoti ohranimo oba sosednja zoba, ki bi bi jih bilo v primeru izdelave klasičnega zobnega mostička potrebno pobrusiti. Poleg tega dosežemo, da z implantatom ohranimo vrzel med zobmi.
 • Pri izgubi več zob - V primeru, da manjka več zob, služijo zobni implantati (zobni vsadki) kot nosilci mostička.

Prednosti: Izognemo se protezi in brušenju zdravih zob ter ohranimo zobno substanco. Povrnemo lep nasmeh in pravilno funkcijo žvečenja. Pri izgubi enega zoba je zobni vsadek enak strošku mostička, s tem da bi pri mostičku poškodovali še dva sosednja zoba, čemur se pri implantatu izognemo.

All on 4

Metoda implantatov oz. trajne proteze, ki jo uporabimo pri izgubi vseh zob. Implantat (zobni vsadek) je po svoji obliki in biomehanskih značilnosti najbolj podoben lastnim zobem.

Prednost: Vrsta zob, ki je fiksirana na implantantih izgleda veliko bolj estetsko in naravno kot navadna proteza. V primerjavi z navadno protezo je žvečenje na implantih veliko bolj primerljivo žvečenju z lastnimi zobmi. V čeljust se vstavi dva, štiri ali šest implantatov, ki služijo kot sidrišče za protezo (ALL ON 4, ALL ON 6 fiksna proteza). Proteza, ki je pričvrščena na implantatih, je stabilnejša od navadne proteze. V večini primerov se odločimo za kasnejšo obremenitev zob in integracijo, saj s tem dosežemo, da se implantat dobro poveže s kostjo (kost sprejme zobni vsadek). Hkrati pa se s tem izognemo kasnejšim zapletom.

Zobni nadomestek sestavljajo:

 • Zobni implantat (zobni vijak)
 • Nastavek za privijačenje krone (abutment, opornik)
 • Zobna krona (zobna prevleka) 

VEDNO BODITE POZORNI NA TO, DA KONČNA CENA IMPLANTATA VKLJUČUJE VSE FAZE IZDELAVE!

PODROBNEJE O IMPLANTATIH

Kaj je fiksna zobna protetika?

Sodobne zobne proteze – proteze na implantatih

Sodobna tehnologija omogoča fiksno protezo tudi v popolnoma brezzobi čeljusti, kar ima velik doprinos h kakovosti življenja tudi v višji starosti.

Zobna proteza se postavi na implantatih. V kolikor vam naredimo 4 implantate na čeljust, govorimo o All on 4, če pa je implantatov 6, pa govorimo o All on 6 protezi. Obstajata tudi varianti All on 5 in All on 8. Podpora na implantatih zobni protezi nudi stabilnost in ohranja čeljustno kostnino. Lažje je tudi žvečenje hrane.

Postopek izdelave All on 4:

Oralni kirurg vstavi vijake (zobne implantate) v čeljustno kost. Po treh mesecih se implantati čvrsto vrastejo v čeljustno kost v procesu osteointegracije (osseointegracije) in sledi nadgradnja s sidrišči in zobno protezo (cirkonijev ali porcelanski mostiček). Zelo pomembno je, da je most privijačen na vijake in ne cementiran, saj v primeru vnetja in drugih težav lahko mostiček enostavno odvijačimo in preverimo kaj se dogaja s tkivom pod mostičkom. V primeru cementnega mostička je potrebno vse razbiti in na novo narediti, kar pomeni dodatne stroške.

Praviloma se vgrajuje od 2 do 6 implantatov na vsako čeljust. Za dobro stabilizacijo zgornje zobne proteze je treba vgraditi vsaj 4 implantate, medtem ko sta na spodnji protezi potrebna najmanj dva. Metode, ki se uporabljajo, imajo večinoma vgrajenih od 4 do 6 implantatov (All on 4, All on 6).

Zakaj izbrati zobno protezo na implantatih?

 • Nadomestitev manjkajočih zob z zobnimi implantati ima številne prednosti:
 • Fiksna proteza izboljša izgled
 • Izboljšan govor in žvečenje
 • Udobno nošenje, nobenih težav s premikanjem v ustih
 • Trajna in trpežna rešitev
 • Izboljšana samopodoba

Kaj je snemna zobna protetika?

Totalna snemljiva zobna proteza

Totalna snemljiva zobna proteza se uporablja pri izgubi vseh zob. Nadomesti tako vse izgubljene zobe kot izgubljen zobni greben. Lahko služi tudi kot provizorična proteza dokler se stanje v ustih ne umiri in se lahko izdela stalna proteza, najpogosteje na implantatih. Čas, ki je potreben za umiritev stanja v ustni votlini po puljenju (ekstrakciji zob) je od 1 mesca do 1 leta.

Zgornje totalne zobne proteze po navadi ne povzročajo težav, saj se dobro prisesajo na ustno nebo. Več težav je s spodnjimi totalnimi zobnimi protezami, saj zaradi izgube čeljustne kosti ne nudijo zadostne stabilnosti.

Delna zobna proteza

Delna zobna proteza se uporablja za nadomestitev dela manjkajočih zob. Delna zobna proteza je snemna proteza. Čistimo in vzdržujemo jo izven ustne votline. S CAD-CAM tehnologijo odvzamemo digitalni odtis vaše čeljusti, da ustvarimo model in na podlagi njega izdelamo delno protezo. Delna zobna proteza zapolni prostor izpadlih zob in pomaga ohranjati položaj zdravih zob v pravilni legi. Zato je pomembno, da se nemudoma po izgubi zob, odločimo za eno od oblik nadomestitve manjkajočih zob.

ŽELIM pregled

Pogosta vprašanja

Ali so proteze na videz in otip kot naravni zobje?

To je odvisno od vrste proteze. Predvsem trajni implantati so lahko videti in so na otip kot naravni zobje. To še posebej velja, kadar so izdelani iz visokokakovostnih materialov in prilagojeni vašim individualnim potrebam.

Zobna proteza, implantati in zdravljenje zob v tujini – kakšno je mnenje Primadentovih strokovnjakov?

Naši zobozdravniki opozarjajo, da je pri izbiri zobozdravnika v tujini potrebna še večja mera previdnosti. Osredotočiti se morate na kvaliteto izdelkov in na kvaliteto ponujene storitve. 

Nujno se izogibajte ponudnikom, ki obljubljajo izjemno hitro opravljenje storitve, npr. estrakcijo velikega števila zob ali pa zelo hiter postopek za pridobitev proteze. To ob upoštevanju zobozdravstvenih smernic ni možno. Zobje potrebujejo čas za počitek in navajanje na spremembe, ki jih prinese puljenje zob, vsaditev proteze ali vsadkov. Posledice prezgodnje ali nepravilne namestitve protez ali vsadkov so lahko resne. Vključujejo z vnetje, okužbe, nestabilnost implantatov in dolgoročno celo izgubo čeljustne kosti. Izbrati je treba ponudnika, ki upošteva potreben čas za pravilno integracijo in zaraščanje, kar bo zagotovilo zdrave in dolgotrajne rezultate.

Zobozdravnik za osebe s posebnimi potrebami – ali v zobozdravstvu Primadent omogočate prilagojene obiske?

Da. V Primadentovih ordinacijah se poskušamo karseda prilagoditi vsakemu pacientu, tudi osebam z različnimi posebimi potrebami, kot so različne invalidnosti in duševne težave. V teh primerih vas lepo prosimo, da nas kontaktirate (041 646 363) in se bomo dogovorili o vseh podrobnostih vašega obiska. 

 Ali izvajate posege na napotnico/preko zdravstvenega zavarovanja?

Naše storitve so samoplačniške. Stremimo k popolnim rezultatov, hitri obravnavi in prijaznemu odnosu. Več o prednostih samoplašniških posegov si lahko preberete v našem članku Zakaj je samoplačniški zobozdravnik prava izbira?

Na dolgi rok je investicija v dobro opravljeno storitev boljša izbira kot pa čakanje na obravnavo ali pa površnost pri delu, ki naredita še več škode.

ŽELIM pregled
Naročanje

Prijava na posvet ali pregled

Zaupajte nam vaše podatke v spodnji obrazec. V najkrajšem možnem času vas pokličemo in rezerviramo termin posveta.

Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form