Domov

Ortopan

Ortopansko slikanje je znano tudi kot ortopanthomogram ali panoramsko zobno slikanje. Gre za široko pregledno slikanje, kjer lahko z eno sliko zajamemo celotno zobovje, spodnjo čeljust in del obraza. To je izjemno pomembno za načrtovanje in diagnostiko različnih zobozdravstvenih posegov. Slikanje je neboleče in hitro. Rezultat je obsežna 2D slika vašega celotnega zobovja, čeljusti in dela obraza. 

želiM PREGLED

Kdaj potrebujemo ortopan slikanje?

Ortopan slikanje je ključnega pomena v različnih fazah zobozdravstvenega zdravljenja in diagnostike. Primeri, ko lahko uporabimo panoramsko slikanje zob so naslednji:

Diagnostika zobnih bolezni in stanj

Ortopan slikanje omogoča celovit pregled zobovja in okoliške kostne strukture v eni sami sliki. Širok pregled je izjemno uporaben za zgodnje odkrivanje številnih zobnih težav, kot so karies, zobne okužbe in abscesi, ki so lahko nevidni pri rutinskem vizualnem pregledu. Poleg tega lahko ta metoda slikanja pomaga pri odkrivanju morebitnih nepravilnosti v razvoju zobovja.

Načrtovanje ortodontskega zdravljenja

Ortopan je ključen za načrtovanje ortodontskega zdravljenja, saj nam omogoča celovit pogled razporeditve in usmerjenosti zob. Na podlagi te slike lahko ortodont bolje oceni potrebo po zdravljenju, kot so npr. zobni aparati ali kirurški posegi. Prav tako lahko z ortopanskim slikanjem spremljamo napredek terapije.

Ocenjevanje modrostnih zob

Ortopan slikanje je še posebej koristno pri oceni položaja in rasti modrostnih zob, podobno kot pri ortodontskem zdravljenju. Dobra slika je glavnega pomena za določitev, ali je potrebno modrostne zobe odstraniti in ali obstaja nevarnost za vnetje in druge komplikacije.

Iskanje vzrokov za bolečine v čeljusti ali obrazu

To slikanje lahko razkrije tudi strukturne ali funkcionalne težave v čeljusti, ki bi lahko bile vzrok za vaše bolečine. To vključuje težave, kot so temporomandibularni sindrom (TMD), ciste ali nepravilno poravnani zobje, ki lahko vplivajo na funkcijo čeljusti.

Načrtovanje zobnih implantatov

Za uspešno namestitev zobnih implantatov je nujno, da poznamo kvaliteto in gostoto kosti v čeljusti. Ortopan slikanje nam daje dragocene informacije o tem, kje so najprimernejša mesta za vstavitev implantatov. Poleg tega lahko z zgodnjim odkrivanjem morebitnih težav, kot so ciste ali nezdravi koreninski vrhovi, preprečimo morebitne komplikacije. Za natančno načrtovanje impalntološkega zdravljenja pa je nujno potrebno še 3D slikanje zob ali CBCT slikanje.

Ocena škode po poškodbah

V primeru nesreč ali poškodb zob, kot so udarci, padci ali zlomi, je ortopan slikanje zelo koristno za oceno škode. Lahko nam razkrije, ali so zobje ali korenine zlomljeni, premaknjeni ali drugače poškodovani in ali so prizadete tudi okoliške kostne strukture. S tem lahko natančno načrtujemo nadaljnje zdravljenje, od rekonstruktivne kirurgije do postavitve implantatov ali mostičkov.

Ocena zobnih mostičkov in protez

Ortopan slikanje je izjemno koristno tudi pri oceni obstoječih zobnih mostičkov in protez. Omogoča nam, da vidimo, kako se mostički ali proteze prilegajo obstoječim zobem in kako so pripeti na korenine ali implantate. To je še posebej pomembno za zagotavljanje dolgoročne funkcionalnosti in udobja. Z ortopanom lahko odkrijemo še morebitne težave, kot so slaba prileganja, obraba materiala ali potencialne okužbe okoli pritrdilnih točk.

Na klinikah Primadent se zavedamo, da je pravilna diagnoza temelj za uspešno zdravljenje. Zato uporabljamo najnaprednejše metode slikanja, vključno z ortopanom, da lahko zagotovimo najboljše možne izide za naše paciente. Na ta način vam lahko ponudimo zdravljenje, ki je popolnoma prilagojeno vašim potrebam in zagotavlja dolgoročne rezultate.

Kaj vidimo s pomočjo ortopan slikanja?

Ortopan slikanje omogoča temeljit in širok pregled vašega oralnega zdravja. Omogoča nam vpogled v:

  • Zobovje in zobne korenine: Prepoznavanje zobnih korenin, njihove oblike, položaja in morebitne patologije, kot so okužbe ali ciste.
  • Čeljustne sklepe: Ocena funkcije in strukture čeljustnih sklepov.
  • Sinuse: Omogoča nam identifikacijo vnetij, infekcij ali drugih nepravilnosti v sinusih, ki lahko vplivajo na oralno zdravje.
  • Zobni kamen in vnetja: Natančna identifikacija zobnega kamna je ključna za preprečevanje parodontalne bolezni in napredovanje gingivitisa.
  • Morebitne patološke spremembe: Zgodnje odkrivanje cist, tumorjev in drugih  anomalij je ključnega pomena za uspešno zdravljenje in optimalne rezultate.

Ortopan slikanje je nepogrešljivo orodje pri pripravi na kirurške posege v ustni votlini. S tem lahko natančno ocenimo, kje bodo potrebni rezi, kako bomo morali premikati kosti ali kje bomo vstavili implantate. Z dobrim slikanjem zmanjšamo tveganje za zaplete med posegom.

Kakšne načine ortopan slikanja poznamo?

Ortopan slikanje je razvijajoča se tehnologija, zato obstaja več metod, ki jih uporabljamo glede na potrebe posameznega primera.

Digitalni ortopan: Ta tehnika uporablja elektronske detektorje in računalnik za pridobivanje in shranjevanje slik. Zmanjšuje izpostavljenost sevanju in omogoča hitro obdelavo.

Analogni ortopan: Kljub pojavu digitalnih metod je analogni ortopan še vedno v uporabi v nekaterih klinikah. Uporablja filmske plošče za zajem slike.

3D ortopan: Omogoča tridimenzionalni vpogled v čeljust in okoliška tkiva. Posebej koristen je pri načrtovanju zobnih implantatov ali kompleksnejših kirurških postopkih.

V Primadentovih klinikah pa poleg ortopana omogočamo še druge vrste slikanja zob:  Lokalni RTG posnetek, da zajamemo posamezen zob in korenino; RTG slikanje zobnih kron, da natančnejše odkrijemo karies; telerentgen glave, da slikamo celoten profil in zobe primerjamo z ostalimi proporci glave in 3D oz. CBCT slikanje, če potrebujemo tridimenzionalne posnetke ustne votline in zob.   

Kako poteka ortopan slikanje

Panoramsko rentgen slikanje zob traja zgolj 20 sekund in je neboleče. Med procesom pacient sedi ali stoji pokočno in miruje. V ustih ima namešnem poseben plastični nastavek, v katerega mora ugrizniti. Medtem se naprava z virom rentgenskih žarkov in film vrtita okoli pacienta. Vir rentgenskih žarkov se vrti z ene strani čeljusti okoli sprednjega dela pacienta in nato na drugo stran čeljusti. Film se vrti nasproti rentgenskega vira za pacientom. Tako nastane slika.

Kakšna je cena ortopan slikanja?

Cena ortopan slikanja je 35 EUR.

Pogosta vprašanja

Kaj moram odstraniti pred ortpan slikanjem?

S sebe morate odstraniti vse kovinske in druge predmete na predelu vratu in glave, ki bi lahko pustili odtis, kot so očala, uhani, piercingi, ogrlice, snemne proteze in ostale snemne ortodontske aparate. 

Ali je ortopan slikanje primerno za otroke?

Da, ni zadržkov za uporabo ortopan tehnike pri otrokih. 

Ali je ortopan slikanje primerno za nosečnice?

Za nosečnice slikanje opravimo po predhodnem mnenju izbranega zdravnika ali ginekologa. 

Kakšna je razlika med ortopan slikanjem in CBCT oz. 3D slikanjem zob?

Ortopan slikanje (2D) je "panoramsko" slikanje, ki nam nudi 2D pogled na celotno zobovje in čeljust. Idealno je za splošen pregled zob, odkrivanje kariesa, modrostnih zob in drugih osnovnih težav.

CBCT slikanje (3D) pa nudi podrobne tridimenzionalne slike čeljusti in zob. Uporabljamo jo za bolj specifične in podrobne analize, kot so načrtovanje implantatov in ortodontska zdravljenja.

Sorodna vsebina:

Želim posvet

Prijava na posvet ali pregled

Zaupajte nam vaše podatke v spodnji obrazec. V najkrajšem možnem času vas pokličemo in rezerviramo termin posveta.

Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form