Domov

Zobne prevleke - zobne krone

Zobne prevleke ali krone so eden izmed najbolj učinkovitih načinov za obnovitev zob. Gre za fiksno protetiko oziroma fiksni protetični nadomestek, ki nadomesti izgubljeno zobno substanco. Zobne prevleke oz. krone omogočajo ohranitev naravne oblike, funkcije in estetike zob.

Kaj je zobna prevleka?

Zobna prevleka, pogosto imenovana tudi zobna krona, je trpežen "klobuček", ki ga namestimo na poškodovan ali oslabljen zob. Deluje kot ščit, ki zobu vrne njegovo prvotno obliko, moč in videz. Tu je nekaj osnovnih informacij, ki jih morate vedeti:

 • Materiali: Prevleke so lahko izdelane iz različnih materialov, kot so kovina, porcelan, smole ali kombinacija teh materialov. Izbira materiala je odvisna od potreb in želja pacienta ter priporočila zobozdravnika. V Primadentovih klinikah uporabljamo keramične (porcelanske) in cirkonijeve zobne prevleke. Po naših izkušnjah se ta dva materiala na dolgi rok najbolje obneseta. Obliko in barvo kron določimo skupaj z vami, izdelava pa poteka kasneje v zobotehničnem laboratoriju.
 • Funkcija: Prevleka obnovi zob v njegovo prvotno velikost in obliko, ga ščiti pred nadaljnjo škodo in izboljša njegov estetski videz.
 • Obstojnost: Zobne prevleke so zelo trajna rešitev za izgled in funkcijo vaših zob. S pravilno nego lahko trajajo več desetletij. Ponavadi se pacienti vrnejo le po “vzdrževalna” dela, kot so redni pregledi in čiščenje zob.  
 • Namestitev: Zobne prevleke lahko namestimo na naravne zobe (korenine) ali na vsadke (implantate). Prevleko na korenino pritrdimo s posebnim cementom, na vijak pa jo privijačimo. Ko je nameščena, obdaja zob ali zobni vsadek in postane njegov zunanji del.

Kdaj jo potrebujemo? 

Zobna prevleka je odlična rešitev za tiste, ki si želite popraviti ali izboljšati videz svojih zob ter zaščititi zobe pred nadaljnjimi težavami. Nameščanje prevlek oz. kron je rešitev za več različnih situacij. Tukaj so glavni razlogi za namestitev zobne prevleke:

 • Oslabljen zob: Če je vaš zob oslabljen zaradi zobne gnilobe ali večjih plomb, prevleka pomaga preprečiti nadaljnje slabšanje ali lomljenje zoba.
 • Zlomljen ali poškodovan zob: Prevleka zaščiti in obnovi tudi obliko zoba, ki je že bil zlomljen ali močno obrabljen.
 • Kozmetični popravek: Zobne prevleke uporabljamo za izboljšanje estetskega videza zob – morda so obarvani, neenakomerno oblikovani ali so med njimi preveliki presledki.
 • Po zdravljenju koreninskega kanala: Zdravljen zob po koreninskem kanalu je pogosto oslabljen. Prevleka ga ščiti in mu daje potrebno moč.
 • Podpora mostičku: Če vam manjka več zob, je zobna prevleka sestavni del zobnega mostička.

Če opažate: bolečino, občutljivost, nelagodje pri žvečenju ali opazite vizualne spremembe svojih zob, je morda čas za posvet. V klinikah Primadent vam bomo pomagali razumeti različne možnosti in izbrati najboljšo rešitev za vaše zobovje.

Podobna stvar zobnim prevlekam so zobne luske. Z namestitvijo lusk zobe prekrijemo samo s sprednje strani. Gre za manj invazivno storitev. Zobne luske so primerne za tiste, ki imate relativno dobro stanje vaših naravnih zob. O tem, ali je za vas bolje izbrati zobne luske ali zobne prevleke, se bomo prav tako pogovorili na posvetu. 

ŽELIM PREGLED

Iz česa so izdelane zobne prevleke?

Krone se skozi leta razvijajo in izboljšujejo. Danes je na voljo več materialov za izdelavo krone. Vsak ima svoje lastnosti in prednosti. Osnovna razlika je v materialu izdelave, kar se odraža na videzu, obstojnosti in odpornosti na obarvanje. Vse to definira končno ceno. 

zobne krone primadent

Kovinske zobne prevleke 

Kovinske zobne prevleke so v uporabi že desetletja. Najpogosteje so izdelane iz različnih zlitin, vključno z zlatom, platino, plemenitimi in drugimi kovinami. Kar zadeva videz, imajo kovinsko barvo, kar ni najbolj estetsko prijetno, še posebej za prednje zobe. 

Kljub temu so izjemno trpežne in dolgo obstojne. Ena od prednosti kovinskih zobnih prevlek je, da se ne obarvajo, čeprav niso naravnega videza. Zaradi njihove izjemne obstojnosti lahko trajajo več desetletij brez potrebe po zamenjavi.

 • Zgodovina uporabe: Uporabljajo se že desetletja.
 • Material: Najpogosteje iz zlitin, kot so zlato, platina, plemenite kovine in druge kovine.
 • Videz: Kovinska barva, kar ni najbolj estetsko prijetno za prednje zobe.
 • Lastnosti: Izjemno trpežne in dolgo obstojne.
 • Obarvanje: Ne obarvajo se, vendar niso naravnega videza.
 • Obstojnost: Lahko trajajo več desetletij brez zamenjave.
 • Menjave: Zaradi njihove obstojnosti so redko potrebne menjave.

Porcelanske prevleke na kovinski osnovi (kovinsko-keramične krone) 

Njihovo ogrodje je sestavljeno iz kovine, na njej pa se nahaja keramika. Slednja zagotavlja visoko trdnost in relativno poceni izvedbo kljub estetskemu videzu. Kovinsko-keramična zobna prevleka je primerna za posamične zobe in mostičke. Še vedno so pogosta izbira zaradi cenovne dostopnosti ter estetskih in mehanskih lastnostih. Uporabljajo se za kočnike, daljše vrzeli in prevleke, ki so povezane z zobno protezo.

Zgodovina uporabe: Uporabljajo se že več desetletij kot izboljšana alternativa čistim kovinskim prevlekam.

Material: Porcelan na kovinski osnovi.

Videz: Bolj naravni kot čiste kovinske prevleke, vendar lahko sčasoma ob robu zob pokažejo kovinski rob.

Lastnosti: Dobra kombinacija trdnosti in estetike.

Obarvanje: Manjša verjetnost obarvanja kot čiste porcelanske prevleke.

Obstojnost: Dolgotrajne, vendar ne tako kot kovinske prevleke.

Menjave: Morda je potrebna zamenjava po nekaj desetletjih.

Polno porcelanske prevleke (polno keramične krone)

Polno keramične prevleke predstavljajo zelo estetski nadomestek naravnih zob. Narejene so iz prosojnega materiala, ki ne ovira prehoda svetlobe skozi zob. Najpogosteje se uporabljajo pri sprednjih zobeh in vrzelih, saj je tam estetski videz ključnega pomena. Prehod med polno-keramično prevleko in zobom je neviden. Primerne so tudi za tiste, ki imajo alergijo na različne kovine.

Zgodovina uporabe: Moderna in lepa izbira za tiste, ki želijo naraven videz.

Material: Popolnoma iz porcelana.

Videz: Zelo naraven videz, ki se ujema s preostalimi zobmi.

Lastnosti: Brez kovinske osnove, kar omogoča boljši estetski rezultat. Primerne za paciente z alergijami na kovine.

Obarvanje: Lahko se minimalno obarvajo, odvisno od vrste porcelana. Načeloma so zelo obstojne. 

Obstojnost: Dolgotrajne, vendar malo manj trpežne kot kovinske ali porcelanske na kovinski osnovi.

Menjave: Morda je potrebna zamenjava prej kot pri drugih vrstah prevlek.

Zobne prevleke iz cirkonija

Zgodovina uporabe: Relativno nova izbira, ki postaja vse bolj priljubljena zaradi svojih izjemnih lastnosti.

Material: Cirkonij, vrsta keramike.

Videz: Izjemno naraven videz, z možnostjo prilagajanja barvi preostalih zob.

Lastnosti: Združujejo estetiko in trdnost. Ne povzročajo alergij, saj ne vsebujejo kovin. 

Obarvanje: Minimalna do nikakršna obarvanost skozi leta.

Obstojnost: Med najbolj trpežnimi in dolgotrajnimi prevlekami.

Menjave: Z redno nego lahko trajajo dolga desetletja brez potrebe po zamenjavi.

Pri izbiri materiala za zobne prevleke vam bomo rade volje svetovali. Glede na vaše potrebe, želje in možnosti bomo skupaj izbrali najboljši material za vas.

Zakaj priporočamo zobno prevleko iz cirkonija?

Glede na dosedanje izkušnje v Primadentu vsem najprej priporočimo zobne krone iz cirkonija. So prava izbira tako iz mehanskih kot estetskih lastnosti. Prednosti cirkonija:

 • Omogočajo najboljši estetski rezultat: Dovolj prosojen, da je enak naravni barvi zob.
 • Ne povzroča alergij: Najboljša možnost v primeru alergij na kovine. 100% brez kovin, zato je zobna krona iz cirkonija nealergena.
 • Dolgotrajen rezultat: Cirkonij je najbolj trpežen in dolgotrajen material, zato so zobne prevleke iz njega najkakovostnejše.
 • Maksimalna moč: Cirkonijeve zobne prevleke prenesejo velike sile žvečenja in obrabo, kar vam omogoča uživanje raznolike hrane.
 • Natančnost pri izdelavi: Izdelane so s posebno računalniško in lasersko tehnologijo CAD-CAM, ki vam zagotavlja izjemen estetski rezultat in prilagajanje zobne krone ali mostička na vaš zob.
 • Biokompatibilna: Ne povzroča neželenih učinkov na človeško telo.

Zobne prevleke, ki jih najpogosteje uporabljamo v klinikah Primadent so polno keramične in cikonijeve zobne prevleke.

Želim posvet

Kakšna je informativna cena zobne prevleke?

Že od
505 €

Cena posega vključuje:

 • Storitev.
 • Uporabo najboljših materialov (cirkonij, porcelan).
 • Anestezijo.
 • Pooperativni pregled.

Kako poteka postopek namestitve zobne prevleke?

V klinikah Primadent smo postopek namestitve zobne prevleke zasnovali tako, da vam zagotovimo najboljše rezultate brez zapletov.

1. Posvet in priprava zob

Pogovorili se bomo o vašem zdravju zob in vaših željah. Na podlagi teh informacij bomo pripravili individualni načrt prenove. To je priložnost, da postavite vsa vprašanja in se prepričate, da imate vse potrebne informacije. Nato sledi priprava zoba. Ta vključuje odstranitev morebitnega kariesa ali starih plomb, brušenje zob v pravo obliko za prevleko in čiščenje okoliškega območja.

2. Skeniranje zob

Ko je zob pripravljen, sledi skeniranje. V nasprotju z zastarelo prakso fizičnega jemanja odtisa (gipsa), uporabljamo najsodobnejšo tehnologijo digitalnega skeniranja. To omogoča izjemno natančen “odtis” oz. sken vašega zoba, kar je ključno za izdelavo popolno prilegajoče se prevleke.

3. Izdelava zobne prevleke oz. kron s CAD/CAM tehnologijo

Posnetke vašega zoba pošljemo v naš laboratorij, kjer bo izdelana vaša nova zobna prevleka. Glede na vaše želje in priporočila našega zobozdravnika bo prevleka izdelana iz izbranega materiala. V tem procesu se uporablja najsodobnejša CAD/CAM tehnologija, ki omogoča izjemno natančnost.

CAD/CAM tehnologija, ki je kratica za "Computer-Aided Design" in "Computer-Aided Manufacturing", je revolucionarna tehnologija, ki je močno vplivala na področje zobozdravstva. Omogoča natančno oblikovanje in izdelavo zobozdravstvenih pripomočkov, kot so prevleke, mostički in vsadki, z uporabo računalniško podprtih programov.

Z oblikovalskim delom (CAD) iz digitalnega skena ust ustvarimo tridimenzionalni model, ki natančno ustreza pacientovemu zobu. To nam omogoča, da natančno prilagodimo obliko in velikost zobnega pripomočka. Proizvodni del (CAM) pa nato omogoča avtomatizirano izdelavo zobnih pripomočkov z izjemno natančnostjo in hitrostjo.

S pomočjo CAD/CAM tehnologije lahko v klinikah Primadent zagotovimo, da so vsi zobni pripomočki, ki jih izdelamo, popolnoma prilagojeni posameznemu pacientu. To omogoča večje udobje in boljši končni rezultat.

4. Namestitev prevleke

Ko je prevleka pripravljena (v roku tedna do dveh), vas povabimo v kliniko za namestitev. Prevleko oz. krone skrbno namestimo in pritrdimo na zob. Ta korak je običajno hiter in neboleč.

5. Kontrola in nega

Po namestitvi prevleke sledi obdobje prilagajanja. Naše strokovno osebje vam bo podalo navodila za nego in vzdrževanje vaše nove prevleke, da boste lahko uživali v njenih koristih čim dlje. Priporočamo tudi redne kontrole, da lahko zagotovimo, da je vse v najlepšem redu z vašo novo zobno prevleko.

Na klinikah Primadent skrbimo, da je postopek namestitve zobne prevleke čim bolj prijeten in učinkovit. Z našimi najsodobnejšimi tehnologijami in prijaznimi strokovnjaki, se lahko prepričate, da ste v najboljših rokah.

ŽELIM PREGLED

Pogosta vprašanja

Kakšna je življenjska doba zobne prevleke?

Zobne prevleke iz različnih materialov se lahko razlikujejo po svoji trajnosti. Povprečna življenjska doba različnih vrst zobnih prevlek je naslednja:

 • Kovinsko.keramišne prevleke: Te prevleke so kombinacija kovinske osnove in keramičnega zunanjega sloja. Trajnost takšnih prevlek je približno 10 let, vendar je odvisna od skrbne ustne higiene in rednega zobozdravniškega nadzora.
 • Polne keramične (porcelanske) prevleke: So izredno estetske in se lepo prilegajo naravnim zobem. Življenjska doba teh prevlek je okoli 10 do 15 let ali več, odvisno od kakovosti vzdrževanja.
 • Prevleke iz cirkonija: So izjemno trdne, estetske in biokompatibilne. Zobne prevleke iz cirkonija ob primernem vzdrževanju lahko zdržijo od 10 do 15 let ali celo več.

Kako negujemo nameščene zobne prevleke v naših ustih?

Nega zobne prevleke ni bistveno drugačna od nege naravnega zoba. Priporočamo dvakratno dnevno ščetkanje z mehko zobno ščetko in uporabo zobne nitke ali medzobnih ščetk za čiščenje med zobmi. Zobozdravnika obiskujte redno, vsaj dvakrat letno. Prav tako svetujemo izogibanje pretrdim ali zelo lepljivim živilom, ki bi lahko poškodovala prevleko. O podrobnostih nege se boste lahko posvetovali z našimi zobozdravniki. 

Ali je postopek namestitve zobne prevleke boleč?

V klinikah Primadent skrbimo za udobje in dobro počutje naših pacientov. Postopek namestitve zobne prevleke opravimo pod lokalno anestezijo, zato je popolnoma neboleč. Po posegu se lahko pojavi občutljivost, ki pa običajno hitro mine in jo lahko lajšamo z analgetiki.

Ali so zobne prevleke opazne?

Ne, kvalitetne zobne prevleke so narejene tako, da se barvno in oblikovno popolnoma prilegajo ostalim zobem. Posebej cirkonijeve prevleke izgledajo zelo naravno in so skoraj neopazne. Prilagajamo jih tako, da se popolnoma zlijejo z vašim nasmehom. Če želite, jih lahko izdelamo tudi za kakšen odtenek svetlejše od vaših naravnih zob. 

Kako hitro po posegu lahko jem in pijem normalno?

Po postavitvi zobne prevleke priporočamo, da nekaj časa (približno dve-tri ure) ne jeste ali pijete, da se anestezija popolnoma razkroji. Nato lahko jeste kot običajno, vendar se v prvih dneh po posegu izogibajte preveč trdim ali vročim živilom. Verjetno boste na začetku potrebovali nekaj časa, da se privadite na nekoliko drugačen občutek v ustih. Kasneje boste na krone pozabil in jih ne boste občutili. 

Želim posvet

Prijava na posvet ali pregled

Zaupajte nam vaše podatke v spodnji obrazec. V najkrajšem možnem času vas pokličemo in rezerviramo termin posveta.

Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form