Domov

zobne LUSKE

Zobne luske so najhitrejša rešitev za popolne filmske zobe. So posebna vrsta prevleke za sprednji del zob. Z minimalno invazivnostjo vam prinesejo lep nasmeh, enakomeren videz zob in barvo po želji – točno tisti odtenek bele, ki ste si ga vedno želeli. 

Izvedeli boste

Kaj so zobne luske

Zobne luske so tanke, individualno izdelane ploščice, ki jih prilepimo na vaše zobe, da jim spremenimo obliko, barvo ali položaj. V angleščini so znane pod imenom veneers, torej venirji, uporabljamo pa tudi izraz facete

Namenjene so temu, da v kratkem času z minimalno invazivno metodo ustvarimo bleščeč nasmeh. Z njimi lahko tudi zmanjšamo ali zapremo razmake med zobmi. Ker so izdelane iz trde keramike, namestitev zobnih lusk ojača zobe in pripomore k naravnemu izgledu. Zob zbrusimo le za nekaj mikronov, nato pa se lusko hermetično (nepredušno) zalepimo nanj in ga učvrstimo. 

Ker luske izdelamo individualno za vsakega pacienta, vam omogočimo popolno personalizacijo – skupaj bomo izbrali obliko, velikost in barvni odtenek. Cilj je, da dosežemo lep in naraven videz.

zobne luske

Za koga so primerne zobne luske?

Zobne luske so odlična izbira za vse, ki želite hitro izboljšati estetiko svojega nasmeha. Še posebej so primerne so za osebe, ki imajo:

Vsaka zgodba do popolnega nasmeha se v Primadentovih klinikah začne z nezavezujočim posvetom. Na posvetu se boste spoznali z našimi strokovnjaki, ki bodo ocenili, ali ste ustrezen kandidat za želeni poseg. Skupaj se boste pogovorili o vaših željah in rezultatih, ki jih lahko dosežemo.

Pri zobnih luskah moramo paziti na primere, kjer so zobje že preveč oslabljeni zaradi plomb ali kariesa. V teh primerih so za doseganje enakega učinka primerne zobne prevleke (krone). O podrobnostih in ustrezni metodi se boste pogovorili na posvetu. 

Kakšne težave rešujemo s pomočjo zobnih lusk?

V obdobju, ko se nenehno srečujemo z dolgimi čakalnimi vrstami v javnem zobozdravstvu, v Primadentu ponujamo kakovostno storitev, ki ne le izboljša estetiko vašega nasmeha, ampak tudi kakovost vašega življenja.

Z luskami rešujemo raznolike težave z zobmi, kot so:

Največkrat zobne luske uporabljamo kot estetsko rešitev na zgornjih sprednjih zobeh. Namestimo jih lahko tudi na spodnje, če si želite najboljši možni nasmeh. 

Zobne luske so priložnost za novo začetek. Pomagali vam bomo do samozavestnega nasmeha, ki ga boste z veseljem delili z drugimi.

želiM PREGLED

Različne vrste zobnih lusk

Zobne luske se delijo na različne vrste, odvisno od materiala in tehnologije izdelave. Z estetskimi luskami izboljšamo izgled vaših zob tako, da vaše zobe skrijemo za plastjo kompozita (kompozitne luske) ali za tanko plastjo porcelana (keramične luske). Vsaka ima svoje prednosti in slabosti, zato je pomembno, da v naši kliniki skupaj z vami izberemo tisto, ki najbolje ustreza vašim potrebam.

Porcelanske zobne luske 

Porcelanske luske so precej vsestranske, kar omogoča, da odpravijo številne kozmetične napake. Pogosto jih uporabljamo kot alternativo ortodontiji, saj lahko rešijo manjše pomisleke glede poravnave, ker so z njimi zobje videti bolj ravni. Za to vrsto lusk se večkrat odločijo tudi ljudje  s temno obarvanostjo zob. Hitro navdušijo z rezultati, ki bodo trajali, saj je porcelan odporen na madeže. Pogosto jih uporabljamo tudi za prekrivanje odkrušenih delov in razpok, hkrati pa lahko popravimo še nenormalno oblikovane zobe ali tiste, ki so krajši od povprečja. Na tak način zagotovimo bolj privlačen videz vašega nasmeha.

Kompozitne zobne luske 

Namen uporabe kompozitnih zobnih lusk je zelo podoben porcelanskim. Razlika je v tem, da so kompozitne luske izdelane iz kompozitne smole. Tudi ta se lahko barvno prilagaja vašim naravnim zobem, a je nekoliko dovzetna za obrabo in obarvanje. Zaradi tega je njihova življenjska doba krajša od porcelanskih. 

Vseeno imajo tudi svoje prednosti. V naših klinikah lahko kompozitne luske pogosto namestimo v enem obisku. Ta vrsta lusk je tanjša in zahteva manj brušenja naravnega zoba, kar pomeni manj invaziven postopek. So odlična izbira za tiste, ki iščejo še hitrejšo in bolj dostopno rešitev za izboljšanje videza svojih zob.

Cirkonijeve luske

Cirkonijeve luske so izdelane iz cirkonijevega oksida, materiala, ki je znan po svoji izjemni trdnosti in estetskih lastnostih. Ta vrsta lusk ponuja več prednosti:

Kakšna je življenjska doba zobne luske?

Življenjska doba zobne luske je odvisna od vrste materiala, skrbi za ustno higieno in življenjskega sloga pacienta. V povprečju lahko pričakujete, da bodo:

Zakaj priporočamo porcelanske in cirkonijeve luske?

V Primadentu pogosto priporočamo porcelanske ter cirkonijeve luske zaradi njihove dolgotrajnosti, naravnega videza in moči. So najboljša izbira za vse, ki želite dolgoročno rešitev za svoj nasmeh.

Kako poteka postopek izdelave in namestitve zobne luske?

Izdelava in namestitev zobne luske je zelo natančen proces. Vključuje več korakov:

1. Posvet in načrtovanje

Skupaj z vami določimo, kakšen videz želite doseči, in izberemo najprimernejši material. Pri izdelavi zobne luske v sklopu prvega obiska še pripravimo zob in izdelamo digitalni sken ustne votline ter vaših zob, da lahko lusko izdelamo v laboratoriju. Včasih smo to izvajali z fizičnim odtisom v gips, danes pa v naprednih klinikah to poteka s uporabo računalniške tehnologije. 

2. Priprava zoba

Ob naslednjem obisku preverimo prileganje luske zobu in barvo. Če luska ustreza naših zahtevam, jo trajno prilepimo na zob. Pri tem zob najprej nekoliko pobrusimo, da zagotovimo popolno prileganje luske. Prednost luske v primerjavi s prevleko je v tem, da zahteva manj brušenja vašega zoba kot prevleka. Tako ohranimo več naravne zobne mase.

3. Namestitev vseh lusk

Luske pritrdimo na zobe s posebnim lepilom, ki zagotavlja trajno in varno namestitev. Na vaš naravni zob bodo luske nameščene hermetično, kar pomeni, da hrana in tekočina ne bosta mogli priti v prostor med lusko in zobom. 

želiM PREGLED

Koliko stanejo zobne luske?

Končna cena je odvisna od specifik vsakega posameznika. Določimo jo po posvetu.

Že od
450 €

Cena posega vključuje:

  • Izdelava zobnih lusk iz najboljših materialov, po meri pacienta (kompozit, cirkonij, porcelan)
  • Poseg namestitve zobnih lusk
  • Lokalna anestezija
  • Pregled po posegu

Pogosta vprašanja

Ali lahko zobne luske naknadno odstranimo ali zamenjamo?

Da, zobne luske lahko odstranimo ali zamenjamo, če se sčasoma poškodujejo ali spremenijo. Vsakodnevna uporaba jih minimalno obrabi, priporočamo pa, da se izogibate grizenju prevelikih koščkov trde hrane, uporabi zob za odpiranje različnih pijač ali predmetov. Če imate posebno zdravstveno stanje, kjer med spanjem stiskate in drgnete zobe, lahko ponoči nosite posebni ustni vstavek. Da bo preprečil obrabo lusk in hkrati vaših naravnih zob. 

Kako poteka vzdrževanje zobnih lusk?

Vzdrževanje lusk je enako kot vzdrževanje naravnih zob: vključuje redno ščetkanje, nitkanje ter redne preglede pri zobozdravniku.

Ali je postopek izdelave lusk boleč?

Postopek ni boleč, saj uporabljamo lokalno anestezija. To pomeni, da ste budni, a posega ne čutite. 

Ali porcelanske luske skozi čas spremenijo barvo?

Porcelanske luske so odporne na obarvanje, kar pomeni, da ne spreminjajo barve zaradi uživanja določenih živil ali kajenja. Njihova življenjska doba lahko traja do 15 let ali več, če se jih pravilno vzdržuje. So trše in bolj odporne na obrabo (tudi v smislu obarvanja) v primerjavi z drugimi vrstami lusk, zato so idealne za tiste, ki želite dolgotrajno rešitev.

Prijava na posvet ali pregled

Zaupajte nam vaše podatke v spodnji obrazec. V najkrajšem možnem času vas pokličemo in rezerviramo termin posveta.

Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form

Naročanje