Domov

Apikotomija

Apikotomija je poseg, pri katerem odstranimo vrh zobne korenine (apeks) in omogočimo ohranitev vnetega zoba. Največkrat apikotomijo opravimo po endodontskem zdravljenju, ko v korenini zoba še vedno ostanejo bakterije, ki ustvarijo cisto ali granulom. 

želiM PREGLED

Kaj je apikotomija?

Apikotomija je dodatno zdravljenje živca na vrhu korenine zoba (apeksu). V korenini zoba, kjer se nahaja predhodno zdravljen ali pa odmrl živec, so lahko prisotne bakterije. Te bakterije lahko dražijo okolno tkivo, na kar imunski sistem v okolni kostnini reagira z vnetjem. Če to vnetje raste in zajame sosednje korenine, največkrat nastaneta zelo boleča cista ali granulom.

Pri apikotomiji odstranimo to kronično vnetno spremembo (granulom ali cisto) skupaj z nekaj milimetri samega vrha živca. S tem odstranimo tudi bakterije v drobnih kanalčkih. 

Kakšni so simptomi?

Pri pacientih, ki potrebujejo apikotomijo, največkrat opazimo naslednje simptome:

 • Bolečina, cista ali granulom: Kronična ali akutna bolečina, ki izhaja iz prizadetega zoba. Bolečina je pogosto posledica dolgotrajnega vnetnega procesa ali okužbe. To vnetje lahko povzroči tudi cisto ali granulom. 
 • Oteklina in rdečina: V dlesni okoli prizadetega zoba se pogosto pojavi oteklina in rdečina, ki je lahko tudi boleča na dotik.
 • Absces/izcedek: V nekaterih primerih pride do nastanka zobnega abscesa, kar vidimo kot majhno belo ali rumeno tvorbo na dlesni.
 • Občutljivost na toploto ali mraz: Občutljivost na različne temperaturne spremembe je tudi lahko znak, da potrebujete apikotomijo.

Ti simptomi niso samo neprijetni, ampak tudi opozorilni znak, ki kaže na to, da se morate nemudoma posvetovati z zobozdravnikom. Nenazadnje lahko pomanjkanje zdravljenja vodi do širjenja okužbe v druge dele telesa.

V Primadentovih klinikah čakalnih vrst za apikotomijo praktično ni. Zavzemamo se za hitro obravnavo, ki bo pomaga ohraniti zdravje vaše ustne votline in vaš čim prej rešiti bolečin. 

Kdaj je potrebna in smiselna apikotomija zoba?

Postopek je pogosto zadnja možnost zdravljenja v primerih, ko so bile standardne endodontske terapije, kot so koreninsko zdravljenje, neuspešne. Na klinikah Primadent se za apikotomijo odločimo, ko:

 • Standardne endodontske terapije niso bile uspešne: To vključuje neuspešno zobno koreninsko obdelavo (pogosto znano kot koreninsko zdravljenje) ali revizijo koreninskega zdravljenja.
 • Anatomske omejitve preprečujejo standardno zdravljenje: Pri nekaterih zobeh lahko koreninski kanal poteka v zelo ozki ali ukrivljeni smeri, kar je težko zdraviti s konvencionalnimi metodami.
 • Zobna krona ali mostiček preprečuje dostop do korena zoba: V teh primerih je apikotomija lahko najboljša možnost za ohranitev zobne strukture, ne da bi bilo treba odstraniti obstoječe prevleke.
 • Doživljate ponavljajoče se okužbe: Ko se okužba po koreninskem zdravljenju vrne ali se nikoli popolnoma ne odpravi, je apikotomija lahko edini učinkovit način zdravljenja.

V vsakem od teh primerov je apikotomija smiselna in potrebna, ko pretehta proti drugim možnostim zdravljenja, kot so ekstrakcija zoba ali ponovno koreninsko zdravljenje.

Če bo pri vas potrebno opraviti apikotomijo, bomo presodili na podlagi slikanja in kliničnega pregleda.

želiM PREGLED

Kako poteka apikotomija?

Apikotomijo opravimo pod lokalno anestezijo, kar pomeni, da boste med posegom budni, a ga ne boste čutili. Traja približno pol ure, lahko tudi malo manj ali več; odvisno je od zoba, ki ga obravnavamo in od stanja vnetja. Postopek običajno poteka v naslednjih korakih:

 • Predhodna diagnostika: Uporaba rentgenskih posnetkov in drugih diagnostičnih orodij za oceno stanja zoba in korena.
 • Lokalna anestezija: Nanesemo lokalno anestezijo, da območje okoli zoba postane otrplo in neboleče.
 • Kirurški rez: Naredimo majhen kirurški rez v dlesni oz. sluznici, da pridemo do prizadetega korena zoba.
 • Odstranitev vnetnega tkiva in vršička korena: S posebnimi kirurškimi instrumenti odstranimo obzobno vneto tkivo in vršiček korena zoba (nekaj milimetrov) .
 • Čiščenje in zatesnitev: Korenski kanal nato očiščstimo (temeljito izperemo) in zatesnimo (zapolnimo). Če ste imeli ta kanal že predhodno zapolnjem (ste npr. prej že opravili koreninsko zdravljenje)
 • Šivanje rane: Po končanem postopku kirurški rez zapremo s šivi. Za šivanje rane lahko uporabimo resorbilne šive, ki v nekaj tednih odpadejo sami, ali pa izberemo šive, ki jih odstranimo ob kontroli čez nekaj dni.
 • Postoperativna Skrb: Pacientu damo ustrezna navodila za oskrbo rane in po potrebi priporočimo protibolečinska zdravila.

V celotnem postopku vam stojimo ob strani, poskrbimo za vaše udobje in odgovorimo na vsa vaša vprašanja.

Želim posvet

Kakšna je cena apikotomije?

Že od
250€

Natančno celo lahko določimo po pregledu, ko vidimo obseg vnetja in število prizadetih korenin. V splošnem se cena apikotomije giblje od 250 EUR dalje.

želiM PREGLED

Kako izgleda okrevanje?

Okrevanje po apikotomiji je podobno okrevanju po vseh večjih zobozdravstvenih posegih. Tukaj je nekaj točk, ki jih je treba upoštevati:

 • Prvih 24–48 ur: Na začetku vam priporočamo mirovanje in izogibanje fizičnim naporom. Za vsaj enak čas, idealno pa dlje, odsvetujemo tudi kajenje. 
 • Zdravila: Za lajšanje okužb lahko jemljete protibolečinska zdravila. Nekateri pacienti po posegu ne občutijo večjih bolečin, zgolj splošno nelagodje, drugi pa poročajo o bolečini, ki traja 2 do 3 dni. To je odvisno od vašega individualnega praga bolečine in od obsega prizadetih živcev in obzobnih tkiv, ki smo jih zdravili. Odvisno od bolečine je tudi, ali boste potrebovali bolniško odsotnost iz službe. 
 • Higiena: Priporočamo temeljito, a nežno čiščenje ustne votline. Zobe si umivajte z nežno zobno ščetko, dvakrat dnevno. Normalno je, da vam za nekaj dni po apikotomiji na mestu posega zateče dlesen ali pa ličnica, kar boste še posebej občutili med ščetkanjem. 
 • Pregled: Po končanem posegu se bomo dogovorili za pregled, kjer bomo ocenili celjenje.

Kakšni so mogoči zapleti?

Kot vsa zdravljenja tudi apikotomija ni brez možnih zapletov, vendar so ti običajno redki in prehodne narave. 

Vnetje rane opazimo kot močno, dlje časa trajajočo bolečino. Vnetje lahko spremlja tudi povišana telesna temperatura. V takem primeru nas kontaktirajte.

V nekaterih primerih lahko pride do podaljšane krvavitve ali škode na sosednjih zobnih strukturah.V redkih primerih je možen tudi neuspeh zdravljenja. Če apikotomija ne odpravi vnetja ali okužbe, lahko to vodi v potrebo po nadaljnjem zdravljenju ali celo odstranitvi zoba.

Vsak morebitni zaplet se obravnavamo s strokovnostjo in skrbnostjo, da se zagotovimo najboljši možni izid zdravljenja.

Kdaj je apikotomija uspešna?

Uspeh apikotomije lahko merimo oziroma ugotavljamo na več ravneh, in sicer takoj po postopku, v srednjeročnem obdobju in v dolgoročnem obdobju.

 • Takojšnji Uspeh: Po uspešni apikotomiji se simptomi, kot so bolečina, oteklina in nelagodje, občutno zmanjšajo ali popolnoma izginejo. To je prvi znak, da je postopek uspel.
 • Srednjeročni Uspeh: V prvih nekaj mesecih po posegu se opravimo rentgensko slikanje,, da potrdimo uspešno celjenje in odsotnost vnetja ali okužbe. Če so rezultati pozitivni, to kaže na srednjeročni uspeh posega.
 • Dolgoročni Uspeh: Dolgoročni uspeh lahko opazujemo leta po apikotomiji. Če zob ostane funkcionalen in brez simptomov, postopek štejemo za dolgoročno uspešnega.

Dodatni dejavniki: Uspeh apikotomije se lahko razlikuje glede na številne dejavnike, kot so splošno zdravje pacienta, prisotnost drugih bolezni ali stanj, kot so diabetes ali avtoimunske bolezni, ter skladnost pacienta z navodili za postoperativno oskrbo. V splošni odrasli populaciji je apikotomija uspešna v 80 do 90 %. 

Z upoštevanjem vseh zgoraj omenjenih dejavnikov in z najsodobnejšimi diagnostičnimi ter terapevtskimi pristopi se trudimo zagotoviti, da je vsaka apikotomija, izvedena v naših klinikah, uspešna.

Pogosta vprašanja

Ali je potrebna bolniška odsotnost po apikotomiji?

Bolniška odsotnost je odvisna od bolečine, ki jo boste čutili po posegu. Po apikotomiji ni nujno, da boste potrebovali bolniško odsotnost, razen, če boste doživeli močno otekanje ali bolečino na zdravljenem mestu. Takrat pacienti vzamejo 1 do 5 dni odsotnosti iz službe. 

Kakšna je čakalna doba?

Apikotomijo lahko pri nekaterih ponudnikih opravite na napotnico, torej v okviru zdravstvenega zavarovanja. Trenutno so čakalane dobe pri teh ponudnikih od pol leta pa vse do leta in pol, kar je za zdravljenje vnetnih stanj nesmiselno. V tem času lahko vaša okužba močno napreduje, vi pa boste vsak dan čutili bolečine. 

Primadentove klinike so samoplačniške, delujemo pa na več lokacijah, zato čakalnih vrst praktično ni. Če sumite ali pa vam je kakšen drug zdravnik že povedal, da potrebujete apikotomijo, se naročite na pregled. Izpolnite lahko spodnji obrazec ali pa nas pokličete na telefonsko številko 041 6463 63. 

Želim posvet

Prijava na posvet ali pregled

Zaupajte nam vaše podatke v spodnji obrazec. V najkrajšem možnem času vas pokličemo in rezerviramo termin posveta.

Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form