Domov

All on 4 in All on 6

Ste izgubili vse ali skoraj vse zobe? Potem je prava rešitev za vas fiksna proteza "All on 4" ali "All on 6". Ta metoda vsadkov prinaša trajno, udobno in lepo rešitev za manjkajoče zobe. Vaš obnovljeni nasmeh bo videti lepše kot kadarkoli prej. 

želiM PREGLED

Kaj je All on 4 ali All on 6 proteza 

"All on 4" (“vse na štiri) ” in "all on 6" (“vse na šest”) sta posebni metodi za namestitev fiksnih protez. Z njima nadomestimo celoten niz manjkajočih zob s podporo samo štirih ali šestih implantatov

Implantati oz. vsadki so posebni vijaki, običajno narejeni iz titana, ki jih kirurško vstavimo v čeljustno kost. Služijo kot umetne korenine za pritrditev zobnih protez ali mostičkov. So kot stabilna in dolgoročna osnova, na katero pritrdimo nadomestne zobe, omogočajo pa tudi ohranjanje čeljustne kostnine in naravnega videza obraza. Podpora na implantatih protezi nudi stabilnost.

Pri tej metodi v čeljust vstavimo štiri ali šest vsadkov in na njih namestimo celovito protezo, torej celo linijo zob. Metoda zmanjša potrebo po dodatnih kirurških posegih, kot je augmentacija kosti in čas okrevanja je običajno krajši v primerjavi s tradicionalnimi fiksnimi protezami. Proteze nameščene na štirih ali šestih vijakih so tudi udobnejše in obstojnejše.   

Razlika med to metodo in navadnimi fiksnimi protezami je namreč ta, da moramo pri tradicionalnih fiksnih protezah uporabiti veliko več implantatov (vsadkov) za podporo cele proteze. Tukaj pa je dovolj, če jih samo 4 ali 6. 

Tradicionalne fiksne proteze še vedno predstavljajo učinkovito rešitev za mnoge paciente, ta metoda pa ponuja prednosti zlasti za tiste paciente, ki želijo hitrejše rezultate z manj invazivnimi postopki.

Kakšna je razlika med All on 4 in All on 6

Razlika med All on 4 in All on 6 se nanaša na število uporabljenih zobnih vsadkov za podporo fiksne proteze. Pri prvi verziji uporabimo štiri vsadke, ki so strateško postavljeni v čeljust, da podprejo celotno protezo. Medtem ko pri drugi verziji uporabimo šest vsadkov, ki zagotavljajo še boljšo stabilnost in podporo. Koliko vsadkov potrebujete, ocenimo, ko vas pogledamo. 

Proteza s šestimi vsadki ponuja večjo trdnost in je lahko primernejša za paciente z večjo kostno maso v čeljusti, medtem ko je proteza s štirimi vsadki idealna za tiste, ki potrebujejo manj invazivno rešitev ali imajo omejeno količino kostnine (ker v tem primeru ne bi imeli kam dati vseh šest vsadkov).

Kdaj uporabimo All on 4 ali All on 6 protezo?

All on 4 ali All on 6 fiksno protezo uporabimo, ko želimo nadomestiti vse zobe v zgornji ali spodnji čeljusti (ali obeh). 

Primeren kandidat je oseba, ki je izgubila večino ali vse svoje zobe, vendar ima dovolj kostne mase v čeljusti za podporo vsadkom. Če vam je v ustni votlini ostalo par zob, jih bomo pred posegom odstranili, saj s to metodo nadomestimo čisto vse naravne zobe. 

Velja tudi, da morate za poseg biti splošno zdravi, brez večjih bolezni, saj morate prestati kirurški postopek. V klinikah Primadent vsakemu pacientu ponudimo temeljit pregled in posvet. Na njem preverimo zdravje vaše ustne votline ter primernost za poseg. Naš osebni pristop zagotavlja, da vsako odločitev sprejmemo v najboljšem interesu pacienta, z upoštevanjem vašega zdravstvenega stanja, želj in pričakovanj.

Če vas zanima posvet, se naročite preko obrazca na dnu strani ali pa nas pokličite na 041 646 363. 

Kakšna je cena All on 4 ali All on 6 proteze?

Okvirna cena se začne od 8.000 EUR dalje za protezo All on 4 in od 10.000 EUR dalje za All on 6.

Postopek izdelave All on 4 ali All on 6

Izdelava in nameščanje fiksne proteze po tej metodi poteka v naslednjih korakih. 

  1. Zobni rentgen: Pregledamo stanje vaših zob in dlesni, opravimo potrebna slikanja (npr. s tehniko CBCT oz. 3d slikanja zob), da določimo, če je ta metoda proteze najustreznejša za vaš primer. Nato s pomočjo CAD/CAM tehnologije naredimo načrt zdravljenja. Če je pacientu v ustni votlini ostalo kaj zob, jih najprej odstranimo in nato vstavimo vijake.
  1. Vstavljanje implantatov: Naslednji korak je vstavljanje vijakov v čeljustno kost. Okrevanje do naslednjega koraka traja tri do pet mesecev. Ta čas se implantati čvrsto vrastejo v čeljustno kost, kar imenujemo proces osseointegracije. To je pravilna tehnika, s katero zagotovimo zdravje in kvalitetno nameščanje proteze. Če bi hiteli in vam zobe na vijake pritrdili že prej, po npr. dveh ali treh tednih, bi lahko prišlo do hudih komplikacij, kot so vnetja, izpadanje vijakov ali majavost proteze. Medtem ko čakamo, da se vijaki vrastejo, lahko nosite začasno protezo.  
  1. Nameščanje sidrišč in zobne proteze: Ko se implantati vrastejo v kost, sledi nadgradnja s sidrišči in zobno protezo (cirkonijev ali porcelanski mostiček). Zelo pomembno je, da mostiček privijačimo na vijake in ne cementiramo, saj lahko v primeru vnetja in drugih težav mostiček enostavno odvijačimo in preverimo kaj se dogaja s tkivom pod mostičkom. V primeru cementnega mostička je potrebno vse razbiti in narediti na novo, kar pomeni dodatne stroške. 

Vaša končna proteza z metodo All on 4 oz. 6 bo stalna, kar pomeni, da jo boste nosili ves čas, enako kot naravne zobe. Poskrbeli bomo, da bo tudi videti tako, kot da bi šlo za vaše prave zobe, ki bodo lepi, zdravi in estetsko dovršeni. 

Kako izgleda okrevanje?

Takoj po vstavljanju vijakov in odstranitvi zob (če je potrebno) lahko občutite nekaj otekline, bolečine in morebitne modrice na mestu posega. V večini primerov svetujemo, da za nekaj dni uživate mehko in tekočo hrano. Tako se zmanjša morebitno nelagodje.

Če nosite začasno protezo medtem ko čakate, da se vijaki vrastejo v čeljustno kost, je pomembno, da sledite navodilom za nego in čiščenje proteze, da zagotovite njeno pravilno prileganje in preprečite morebitne težave.

Med procesom osseointegracije (vraščanje vijakov), ki traja tri do pet mesecev, se implantati postopoma integrirajo v vašo čeljustno kost. Čeprav večina ljudi med tem časom nima večjih težav, je ključnega pomena, da se izogibate trdim, žvečljivim živilom in kajenju, saj lahko to ovira proces celjenja.

Ko je vaša stalna proteza nameščena, jo obravnavajte kot naravne zobe. Redno čiščenje, ščetkanje in uporaba zobne nitke ter redni obiski zobozdravnika so ključni za vzdrževanje zdravja vaše proteze in preprečevanje morebitnih zapletov. 

Nekateri pacienti poročajo, da so po namestitvi fiksne proteze potrebovali dva do tri tedne, da so se navadili na nov občutek v ustih. To je pričakovano in bo hitro izzvenelo. Čez čas boste svojo fiksno protezo občutili kot naravne zobe in uživali v lepem nasmehu. 

Kakšni so mogoči zapleti?

Postopki z dentalnimi implantati, kot sta All on 4 ali All on 6, imajo tako kot vsi medicinski posegi svoje možne zaplete. Čeprav naša ekipa v klinikah Primadent zdolgoletnimi izkušnjami in ustreznimi tehnikami zmanjšuje tveganja za zaplete, je pomembno, da ste informirani o morebitnih izzivih:

  • Okužba na mestu implantata: To je ena izmed najpogostejših težav po nameščanju implantata. Simptomi vključujejo oteklino, rdečino in bolečino na mestu implantata. Z rednim čiščenjem in upoštevanjem vseh navodil zobozdravnika lahko to tveganje zmanjšate. Verjetnost okužb se zmanjša tudi z izbiro ustreznih in kvalitetnih materialov za vašo protezo, za kar na Primadentu poskrbimo namesto vas. Vse znamke, ki jih uporabljamo, sledijo evropskim in mednarodnim standardom ter imajo visoke ocene biokompatibilnosti.
  • Poškodba ali poškodovanje sosednjih zob, dlesni ali živcev: Med postopkom je mogoče poškodovati sosednje strukture. Poškodbe živcev lahko povzročijo odrevenelost ali bolečino.
  • Neuspešna osteointegracija: Včasih se implantat ne integrira popolnoma v čeljustno kost. To se lahko zgodi zaradi več dejavnikov, vključno s kajenjem, neustrezno nego po operaciji ali obremenitvijo implantata pred končano osteointegracijo.
  • Ločevanje implantata: V redkih primerih implantat lahko sčasoma oslabi in se loči od čeljusti. V naših ordinacijah uporabljamo švicarske vijake znamke Straumann Neodent, ki se nam po izkušnjah zdijo najboljša izbira.
  • Peri-implantitis: To je vnetna bolezen, ki povzroča izgubo kosti okoli implantata in lahko vodi do njegovega neuspeha.

Pomembno je opozoriti, da je večina teh zapletov redka in da z upoštevanjem navodil zobozdravnika in rednimi pregledi lahko tveganje za njihovo pojavljanje zmanjšate. Na klinikah Primadent vedno dajemo prednost vašemu zdravju in dobrobiti ter uporabljamo napredne tehnike in opremo.

Pogosta vprašanja

Kakšno je mnenje Primadentovih strokovnjakov glede nameščanja protez v tujini?

Če boste izbrali ordinacijo izven Slovenije, še posebej izven EU, bodite previdni. Najbolj pomembno je, da ima izbrani ponudni dovolj kakovostne materiale in tehniko nameščanja vsadkov ter proteze. 

Izognite se ponudnikom, ki obljubljajo izjemno hiter postopek All on 4 oz. 6 proteze. Medicinski standardi to ne dovoljujejo. Zobje po posegih, kot so puljenje ali vgradnja protez in implantatov, potrebujejo čas za regeneracijo in prilagajanje. Nagla ali napačna namestitev lahko privede do hudih posledic, kot so vnetja, okužbe, nestabilnost implantatov in na dolgi rok celo do izgube čeljustnice. Izberite ponudnika, ki priznava pomembnost časa za celjenje in integracijo, saj le to obljublja dolgotrajne in zdrave rezultate.

Kako dolgo traja celoten postopek od začetne diagnostike do končnega nameščanja proteze?

Celoten postopek od začetne diagnostike do končnega nameščanja proteze lahko traja od nekaj mesecev do enega leta, odvisno od posameznikove situacije. Diagnostika in načrtovanje zdravljenja običajno traja kak teden. Če bomo morali odstraniti preostale zobe, moramo počakati, da se rane zacelijo pred vstavljanjem implantatov. Ko so implantati nameščeni, moramo potrebno počakati približno tri mesece, da se ti popolnoma integrirajo v čeljustno kost. Po uspešni osteointegraciji sledi nameščanje mostička in zaključevanje postopka.

Kakšno nego potrebujem po postavitvi implantatov in kako zagotovim, da bodo trajali čim dlje?

Po namestitvi implantatov je ključno, da sledite vsem navodilom glede nege. To vključuje redno ustno higieno, kot je ščetkanje in nitkanje, ter redne obiske pri zobozdravniku. Poleg tega priporočamo, da se izogibate trdim in lepljivim živilom v prvih tednih po namestitvi. Z redno in pravilno oskrbo lahko implantati trajajo več desetletij.

Ali bo postopek boleč? Kako je z obvladovanjem bolečine po posegu?

Med nameščanjem vijakov in mostiča boste prejeli lokalno anestezijo, tako da je poseg pretežno neboleč. Nekaj nelagodja boste lahko čutili med okrevanjem.

Želim posvet

Prijava na posvet ali pregled

Zaupajte nam vaše podatke v spodnji obrazec. V najkrajšem možnem času vas pokličemo in rezerviramo termin posveta.

Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form