Domov

Zobne proteze

Zobne proteze so umetni nadomestki za manjkajoče zobe, ki pomagajo pri obnovi funkiconalnosti in estetike vašega nasmeha. Uporabljajo se za ljudi vseh starosti, ki so izgubili enega ali več zob zaradi poškodbe, bolezni ali obrabe. Pri Primadentu ponujamo vrsto sodobnih rešitev, prilagojenih vašim individualnim potrebam.

Zobne proteze Primadent

Katere vrste zobnih protez poznamo?

Zobne proteze so v sodobnem času doživele velik napredek na področju zagotavljanja trajnosti, udobja, prilagodljivosti in zanesljivosti. Obstaja več rešitev za nadomestilo izgubljenih zob. V osnovi poznamo 3 vrste zobnih protez:

  • Totalna snemljiva zobna proteza
  • Delna zobna proteza
  • Zobna proteza na implantatih

Katera zobna proteza je najbolj primerna za vas, bomo skupaj ocenili na posvetu. Posvet je neobvezujoče srečanje, kjer vas zobozdravnik spozna, pregleda in prisluhne vašim željam. 

Totalna snemljiva zobna proteza

Totalna snemljiva zobna proteza predstavlja celovito rešitev za tiste, ki so izgubili vse zobe. Lahko je dolgotrajna rešitev sama od sebe, lahko pa je tudi začasna rešitev do izdelave stalne proteze, ki ne bo snemljiva. 

Totalna zobna proteza je sestavljena iz materiala, ki se dobro prilega vašim dlesnim. V zgornji čeljusti pokriva alveolarni greben (to je struktura, v katero so bili pred izgubo vpeti zobje) in nebo. Spodnja snemljiva proteza je oblikovana po loku dlesni, kjer so bili nekoč zobje. Tako je oblikovana, da omogoča optimalno žvečenje hrane, naraven videz in jasen govor. Zgornje totalne proteze se praviloma dobro prisesajo na ustno nebo in ne povzročajo težav, medtem ko spodnje proteze zaradi izgube čeljustne kosti včasih ne nudijo zadostne stabilnosti. Pri stabilizaciji nekaterim pomaga uporaba različnih fiksacijskih krem. Če na posvetu ocenimo, da snemljiva proteza ne bo dobra rešitev za vašo spodnjo čeljust, vam bomo predlagali alternative.

totalna snemna zobna proteza

Postopek izdelave 

Po puljenju zob (če vam je v ustni votlini po izpadanju ostal še kakšen zob, ki ga je bilo potrebno še odstraniti) je za celjenje dlesni in kosti potrebnih nekaj mesecev do pol leta. V tem obdobju vam lahko vaš zobozdravnik izdela začasno (imediatno) totalno zobno protezo. Ta zagotovi udobje in estetiko med celjenjem. Ko se telo privadi na “šok” po izgubi zob, začnemo z izdelavo proteze. 

Za meritve pri izdelavi uporabljamo računalniško slikanje. CAD/CAM je  tehnologija, ki predstavlja računalniško podprto načrtovanje in izdelavo zobnih pripomočkov. Pri tem postopku uporabljamo natančne digitalne odtise čeljusti, kar omogoča bolj natančno izdelavo proteze, z namenom boljšega prileganja dlesni.

Pregled in diagnostika: Začnemo z oceno ustne votline in razpravo o vaših željah.

Odtisi in meritve: S CAD/CAM tehnologijo vzamemo digitalne odtise čeljusti, kar omogoča hitro in natančno izdelavo modela za protezo.

Izbira zob in izdelava proteze: Izberete barvo in obliko zob, nato pa se proteza izdela tako, da se dobro prilega vašim dlesnim.

Prilagajanje in preizkušanje: Protezo preizkusite. Po potrebi jo prilagodimo za popolno prileganje.

Kaj je na voljo, če želim nadgradnjo totalne snemljive zobne proteze?

Za večjo stabilnost in udobje nošenja je na voljo snemna totalna zobna proteza na implantatih, ki jo lahko pritrdimo na 4 implantate v zgornji in 2 v spodnji čeljusti. Takšna proteza je izjemno stabilna in omogoča večje udobje žvečenja ter nošenja.

Delna zobna proteza

Delna zobna proteza služi kot rešitev za tiste, ki so izgubili nekaj, vendar ne vseh svojih zob. Je snemljiva in ponuja številne prednosti, tako funkcionalne kot estetske. Delna zobna proteza nadomešča manjkajoče zobe in ohranja položaj preostalih zdravih zob. Namestimo jo lahko tudi kot alternativo mostičkom, kadar nosilni zobje niso primerni za mostičke. 

Delno protezo izdelamo na podoben način kot totalno snemljivo protezo. Običajno vključuje kovinsko ogrodje, na katerem je rožnat material, ki nadomešča dlesen, in umetne zobe. V nekaterih primerih se lahko uporabljajo tudi nevidna sidra. Proteza se opira na zobno meso in obstoječe zobe. Ključnega pomena je, da so zobje, ki služijo kot opora, zdravi. V določenih primerih moramo kak zob celo odstraniti, če bi ogrozil stabilnost in trajnost te rešitve.

delna snemna zobna proteza

Prednosti delne zobne proteze 

Delna zobna proteza ponuja boljšo estetiko, čvrsto prilagajanje, možnost jemanja iz ust, možnost enostavnejšega popravila, in enostavno vzdrževanje ustne higiene. Je tudi cenovno ugodna rešitev.

Sodobne Zobne proteze na implantatih

Sodobna tehnologija omogoča fiksno protezo tudi v popolnoma brezzobi čeljusti, kar ima velik doprinos h kakovosti življenja tudi v višji starosti. 

Fiksno protezo postavimo na implantatih. Implantati so posebni vijaki, običajno narejeni iz titana, ki jih kirurško vstavimo v čeljustno kost in služijo kot umetne korenine za pritrditev zobnih protez ali mostičkov. Delujejo kot stabilna in dolgoročna osnova, na katero pritrdimo nadomestne zobe, omogočajo pa tudi ohranjanje čeljustne kostnine in naravnega izgleda obraza.

Podpora na implantatih zobni protezi nudi stabilnost in ohranja čeljustno kostnino. Lažje je tudi žvečenje hrane.

Postopek izdelave All on 4: 

Oralni kirurg vstavi vijake (zobne implantate) v čeljustno kost. Po treh mesecih se implantati čvrsto vrastejo v čeljustno kost v procesu osteointegracije (osseointegracije). Sledi nadgradnja s sidrišči in zobno protezo (cirkonijev ali porcelanski mostiček). Zelo pomembno je, da je most privijačen na vijake in ne cementiran, saj v primeru vnetja in drugih težav lahko mostiček enostavno odvijačimo in preverimo kaj se dogaja s tkivom pod mostičkom. V primeru cementnega mostička je potrebno vse razbiti in na novo narediti, kar pomeni dodatne stroške.

Praviloma vgrajujemo od 2 do 6 implantatov na vsako čeljust. Za dobro stabilizacijo zgornje zobne proteze moramo vgraditi vsaj 4 implantate, medtem ko sta na spodnji protezi potrebna najmanj dva. Metode, ki se uporabljajo, imajo večinoma vgrajenih od 4 do 6 implantatov (All on 4, All on 6).

all on 4 fiksna proteza na implantatih

Zakaj izbrati zobno protezo na implantatih?

✔ Fiksna proteza izboljša izgled

✔ Izboljšan govor in žvečenje

✔ Udobno nošenje, nobenih težav s premikanjem v ustih

✔ Trajna in trpežna rešitev

✔ Izboljšana samopodoba

Prednosti All on 4: 

Zakaj je All on 4 lahko dobra rešitev za vas? Če ste popolnoma brez zob ali tik pred njihovo izgubo, je zdaj priložnost, da se poslovite od klasične snemljive zobne proteze. Cene za sistem All on 4 so v Sloveniji postale bistveno bolj dostopne, kar še dodatno prispeva k popularnosti te metode. 

Ta inovativna metoda prinaša številne prednosti, kot so stabilnost proteze, lažje žvečenje hrane, hitrost celotnega postopka, dolgoročna obstojnost in najboljši estetski izgled.

Slabosti All on 4: 

Kljub številnim prednostim ima metoda All on 4 tudi svoje slabosti. Postavitev implantatov zgolj v sprednjem delu zobnega loka lahko povzroči, da zadnji zobje niso enako podprti kot sprednji. Ker so implantati samo štirje in nosijo tri mostičke, je čvrstost celotne proteze odvisna od uspešnosti vstavitve vsakega posameznega implantata. V izogib slabostim je nujno, da sledite navodilom za okrevanje po posegu. V primerih, ko sumimo, da rešitev na 4 implantatih ne bi bila dovolj čvrsta, predlagamo 5. ali še 6. implantat.

ŽELIM PREGLED
Želim posvet

Koliko stane zobna proteza?

Že od
1.250 €

Cene se razlikujejo glede na potrebe posameznika in glede na vrsto proteze. Določili jo bomo na koncu posveta, ko pregledamo vaše obstoječe zobe in ustno votlino. 

Kako poteka navajanje na zobno protezo?

Navajanje na zobno protezo je proces, ki ga pri Primadentu jemljemo resno. Tukaj so ključne točke:

  • Prilagoditev: Protezo v postopu namestitve čim bolje prilagodimo vašim dlesnim in zobem. 
  • Upoštevanje zobozdravniških navodil: Dobili boste vse potrebne informacije in nasvete za pravilno nego in uporabo proteze.
  • Podpora: Naša ekipa je vedno tu za vas, če potrebujete dodatno pomoč ali nasvet.

Vaš nasmeh je naša prednostna naloga. V Primadentu boste dobili celovito podporo na vsakem koraku poti do popolne zobne proteze.

Po namestitvi katerekoli zobne proteze ali vsadkov, bo potrebnega nekaj časa, da se nanjo navadite. Možno je tudi, da boste na začetku občutili bolečine v čeljusti in otekanje. Blažite jih lahko z blagimi analgetiki. 

Priporočamo, da se v tem času izogibate ekstremno mrzlim ali vročim pijačam in hrani. Prav tako je dobro, da se izognete prekomernemu žvečenju (npr. uživanju zelo  trde ali gumijaste hrane ter prežvekovanju žvečilnega gumija). 

V nekaj tednih bosta bolečina in oteklina minili.

Nasveti pri higieni in čiščenje zobne proteze

Pravilna nega in vzdrževanje zobne proteze sta ključnega pomena za dolgotrajno uporabo. Pri Primadentu vam nudimo celovito vodstvo in podporo pri skrbi za vašo zobno protezo. Tukaj je nekaj osnovnih smernic:

  • Čiščenje: Redno čiščenje proteze z mehko zobno ščetko in posebnimi čistilnimi sredstvi. Najdete jih v splošnih trgovinah in tudi v Primadentovi prodajalni. 
  • Previdnost: Nežno ravnanje s protezo, da se izognete poškodbam. Na protezo pazite v enaki meri, kot bi skrbeli za vaše naravne zobe.  
  • Redni pregledi: Redni obiski pri zobozdravniku za pregled in profesionalno čiščenje so pomembni tudi pri zobnih protezah. .

Zobna proteza je investicija v vaš nasmeh. Zaupajte Primadentu, da vam bo pokazal, kako jo ohraniti lepo in funkcionalno leta in leta.

ŽELIM PREGLED

Pogosta vprašanja

Kdaj prejmemo začasno zobno protezo?

Začasna zobno protezo izdelamo takoj po vstavitvi implantatov (vijakov) ali po puljenju zob. S tem pacientu omogočimo estetski izgled in funkcionalnost medtem ko traja proces zaraščanja in priprave na trajno protezo. Začasno protezo uporabljamo pri večini postopkov pred končno namestitvijo trajnih protez (tako snemljivih kot fiksnih). 

Koliko časa po puljenju zob lahko izdelamo zobno protezo?

Običajno je po puljenju zob potrebno počakati približno 6 do 8 tednov, da se rana popolnoma zaceli in čeljustna kost utrdi. V redkih primerih se celjenje zavleče do pol leta. Časovni razmik variira tudi glede na vrsto proteze, ki vam jo bomo namestili. Kdaj je čas za izdelavo zobne proteze, bomo najbolje ocenili po posvetu in pa tekom samega postopka.

Zobna proteza v tujini – kakšno je mnenje Primadentovih strokovnjakov?

Naši strokovnjaki svarijo, da je pri izbiri zobozdravnika v tujini potrebna še večja mera previdnosti. Osredotočiti se morate na kvaliteto izdelkov in na kvaliteto ponujene storitve. 

Izogibajte se ponudnikom, ki obljubljajo neverjetno hitro namestitev proteze. To ob upoštevanju medicinskih smernic ni možno. Zobje potrebujejo čas za počitek in navajanje na spremembe, ki jih prinese puljenje zob, vsaditev proteze ali vsadkov. Posledice prezgodnje ali nepravilne namestitve so lahko resne, vključno z vnetjem, okužbami, nestabilnostjo implantatov in dolgoročno celo izgubo čeljustne kosti. Izbrati je treba ponudnika, ki upošteva potreben čas za pravilno integracijo in zaraščanje, kar bo zagotovilo zdrave in dolgotrajne rezultate.

Želim posvet

Prijava na posvet ali pregled

Zaupajte nam vaše podatke v spodnji obrazec. V najkrajšem možnem času vas pokličemo in rezerviramo termin posveta.

Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form