Domov

Protetika na implantatih

Protetika na implantatih je vrhunec sodobne zobozdravstvene tehnologije, ki združuje funkcionalnost, estetiko in trajnost. Ta tehnika omogoča rekonstrukcijo izgubljenih zob s pomočjo implantatov, ki služijo kot trdne in trajne osnove za zobne proteze. 

želiM PREGLED

Kaj je protetika na implantatih

Protetika na implantatih je postopek, pri katerem izgubljene zobe nadomestimo s protezami, ki so trajno pritrjene na zobne implantate oz. vsadke. Implantati, nameščeni neposredno v čeljustno kost, služijo kot močni in stabilni stebri za proteze. Metoda je še posebej primerna za ljudi, ki so izgubili več zob ali celo vse zobe, saj ponuja boljšo funkcionalnost in udobje v primerjavi s tradicionalnimi protezami.

Protetika, izdelana na implantatih, se razlikuje od tradicionalnih metod, saj zagotavlja večjo stabilnost, udobje in naraven videz, kar pripomore k boljši kakovosti življenja.

Kdaj se odločimo za protetiko na implantatih

Protetiko na implantatih običajno izberemo takrat, ko pride do izgube enega, več ali vseh zob. Razlogi za izpadanje ali odstranitev zob so lahko različni, na primer: bolezni dlesni, poškodbe ob nesrečah ali zobna gniloba. 

Idealni kandidati za ta poseg so osebe z dovolj močno čeljustno kostjo, da podpre implantate. Včasih se lahko zahteva tudi dodatno zdravljenje, kot je augmentacija kosti ali dvig sinusnega dna. Protetika na implantatih je odlična izbira za tiste, ki si želite dolgotrajne in stabilne rešitve.

Kakšna je razlika med snemno protezo in snemno protezo na implantatih?

Glavna razlika med tradicionalno snemno protezo in snemno protezo na implantatih je v načinu pritrjevanja. Snemne proteze običajno slonijo na dlesnih in se lahko premikajo ali povzročajo nelagodje. Nasprotno pa so snemne proteze na implantatih trdno pritrjene na zobne implantate, kar zagotavlja večjo stabilnost, manj premikanja in bolj naraven občutek. To omogoča boljšo funkcionalnost, kot je lažje žvečenje in govorjenje, ter zmanjšuje tveganje za poškodbe dlesni.

Kako izdelamo in namestimo protetiko na implantatih

Ko prvič pridete na posvet, naša ekipa najprej pregleda vaše ustno zdravje. S pomočjo napredne diagnostične tehnologije, kot so 3D rentgenski posnetki, ocenimo stanje vaše čeljustne kosti in določimo najboljši načrt zdravljenja.

Naslednji korak je kirurška namestitev implantatov. Ta postopek izvedemo v lokalni anesteziji, kar zagotavlja, da je poseg za vas čim bolj udoben in brez bolečin. Po namestitvi implantatov sledi obdobje celjenja, ki običajno traja nekaj mesecev. V tem času se implantati integrirajo v čeljustno kost, kar zagotavlja trdno osnovo za protetiko. 

Časa celjenja ne moremo bistveno skrajšati, saj se vaša ustna votlina mora postopno navaditi na vsadke. Zaradi tega vas opozarjamo, da ne nasedate ponudnikom, ki oglašujejo prenovo nasmeha v le nekaj dneh. Na kliniki se pogostokrat srečamo s pacienti, ki so nasedli takšnim oglasom pri nas in v tujini, potem pa so že po nekaj mesecih morali poiskati pomoč. 

V vmesnem času izdelamo nastomestne zobe, ki jih popolnoma prilagodimo posameznikovi ustni votlini, za kar poskrbi napredna CAD/CAM tehnologija, ki jo uporabljamo. 

Ko so implantati popolnoma integrirani, nadaljujemo s prilagajanjem in namestitvijo protetike. Ta del izvajamo z izjemno natančnostjo, da zagotovimo, da je vaš novi nasmeh ne samo estetsko privlačen, ampak tudi funkcionalen. Naše cilj je, da vaša nova protetika na implantatih izgleda in deluje kot vaši naravni zobje.

Prvi korak k popolnemu nasmehu je neobvezujoči pregled. Pokličite nas na 041 646 363.

Kako vzdrževati protetiko na implantatih

Vzdrževanje protetike na implantatih je ključno za dolgotrajno funkcionalnost in estetiko vašega novega nasmeha. 

Vsakodnevno čiščenje in skrb za ustno higieno sta nujna – kot če bi šlo za vaše naravne zobe. Uporabljajte mehko zobno ščetko in interdentalne (medzobne) ščetke ali zobno nitko za čiščenje okoli implantatov in pod protetiko. Prav tako priporočamo redno uporabo ustne vodice, ki ne vsebuje alkohola, saj to pomaga preprečevati vnetje dlesni in ohranja ustno votlino zdravo (paziti morate, da ne pride do periimplantitisa – bolezenskega vnetja dlesni in kosti okoli zobnega vsadka).

Svetujemo še, da obiščete našo kliniko za redne preglede in čiščenje, kjer bomo preverili stanje implantatov in protetike ter po potrebi opravili profesionalno čiščenje. Ti obiski so ključni za zgodnje odkrivanje morebitnih težav in zagotavljajo, da vaša protetika na implantatih ostane v optimalnem stanju.

Spoštovanje teh smernic bo zagotovilo, da bo implantologija, ki jo bomo opravili, služila svojemu namenu mnogo let, hkrati pa ohranjala naraven in estetski videz vašega nasmeha.

Pogosta vprašanja:

Kako obstojni so zobni implantati, na katerie pričvrščamo protezo?

Zobni implantati so zasnovani za dolgotrajno uporabo in lahko ob pravilni negi in rednih zobozdravstvenih pregledih trajajo več desetletij.

Ali je postopek namestitve implantatov boleč?

Postopek izvajamo pod lokalno anestezijo, zato je nelagodje minimalno. Po posegu lahko pričakujete nekaj otekline in čudnega občutka v ustih, ki pa ga boste lahko obvladali z zdravili za lajšanje bolečin.

Kakšni so stroški protetike na implantatih?

Cene pogostih storitev so navedene v ceniku, za protetiko na implantatih pa vam ne moremo povedati končne cene, preden ne opravimo posveta. Stroški se razlikujejo glede na vrsto in število implantatov, ki jih bomo uporabili, ter kompleksnost postopka. Naša klinika ponuja konkurenčne cene in možnosti financiranja. Hkrati ohranjamo kvaliteto materialov in izvedbe. 

Glede na izkušnje naših pacientov ocenjujemo, da vas bo protetika na implantatih dolgoročno stala manj kot manj napredne metode za nadomestitev izgubljenih zob. Začetno razliko v ceni bo odtehtala premuim obstojnost protetike na implantatih, daljša življenjska doba in lažje vzdrževanje.  

Kako dolgo traja celoten postopek namestitve protetike na implantatih?

Celoten postopek od prvega pregleda do zaključka lahko traja več mesecev, odvisno od zdravstvenega stanja čeljustne kosti in potrebe po dodatnih posegih, kot je augmentacija kosti. Skozi ves proces vas bomo spremljali in vam bili na voljo za kakršnakoli vprašanja. 

Želim posvet

Prijava na posvet ali pregled

Zaupajte nam vaše podatke v spodnji obrazec. V najkrajšem možnem času vas pokličemo in rezerviramo termin posveta.

Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form