Domov

Zobni Kamen

Zobni kamen je eno najpogostejših stanj, ki jih obravnavamo v zobozdravstvu. “Kamen” je pravzaprav kalcificirana (otrdela) zobna obloga, ki se kopiči na površini zob in vodi do številnih ustno-zobnih bolezni. Nabiranje zobnega kamna je lahko znak površne ustne higiene, lahko pa se pojavi tudi ob rednem ščetkanju. 

Čiščenje zobnega kamna Primadent

Kako nastane zobni kamen?

Zobni kamen, znan tudi kot tartar, je rezultat mineralizacije zobnega plaka, ki je bakterijska obloga na zobeh. Ta sprememba se začne, ko sestavine sline, kot so kalcij in fosfati, reagirajo z zobnim plakom. Sčasoma ti minerali tvorijo trdno plast na zobeh, ki je ne morete odstraniti z običajnim ščetkanjem. Pomembno je omeniti, da je zobni plak sam po sebi neškodljiv, vendar če se ne odstrani pravočasno, lahko mineralizira in postane zobni kamen.

Takrat obloga postane grožnja za zdravje vaših zob, odstranjevanje z domačimi metodami (nitkanje, spiranje zob z različnimi pripravki) postane nemogoče. 

Kje ga lahko najdemo?

Zobni kamen se lahko pojavi na katerem koli zobu in delu zoba, še posebej tam, kjer težje sežemo z zobno ščetko. Najpogosteje ga najdemo na notranji strani spodnjih sekalcev in zunanji strani zgornjih kočnikov. Sekalci so zobje v sprednjem delu ust, ki jih običajno uporabljamo za rezanje hrane. Kočniki pa so zobje v zadnjem delu ust, ki jih uporabljamo za žvečenje in mletje hrane. Te lokacije so tudi bolj izpostavljene delovanju sline, ki je bogata z minerali.

Ko se začne nabirati, zobni kamen s prostim očesom najprej opazimo na dnu zoba (tam, kjer je meja z dlesnijo), kasneje pa se kopiči in raste proti konici zoba. Lahko se zavleče celo pod dlesen; ko ga je zelo veliko, pa zabriše meje med posameznimi zobmi (popolnoma prekrije vmesne prostore). Zobni kamen je lahko videti belkaste, bež, rumene ali rjavkaste barve.

ŽELIM PREGLED

Kakšne težave lahko nastanejo zaradi zobnega kamna?

Nabiranje zobnega kamna je resen problem, saj lahko povzroči številne zaplete, kot so vnetje dlesni (gingivitis), napredovanje vnetja v paradontalno bolezen in v skrajnih primerih izgubo zob. V takšnem primeru boste za povrnitev nasmeha potrebovali zobno protezo ali implantate, kar terja veliko več zdravja, časa in finančnih stroškov, kot če bi se pravočasno ukvarjali z zobnim kamnom. 

Te bolezni se razvijejo, ker zobni kamen ustvari "varno zatočišče" za bakterije, ki sproščajo kisline in toksine. Opisani škodljivi elementi lahko vodijo do vnetja in uničenja zobnega tkiva, pa tudi neprijetnega zadaha. Poleg tega lahko trpi estetski videz zob, saj se zobnega kamna oprimejo še madeži od kave, čaja ali tobaka.

Kako poteka čiščenje zobnega kamna?

Pametna skrb za zobe danes je investicija v zdravje za jutri. Ne odlašajte, ker je vaš nasmeh neprecenljiv. Ko se zobne obloge razvijejo v zobni kamen, domače rešitve za odstranjevanje oblog žal ne bodo učinkovale. Obiskati boste morali zobozdravnika oziroma ustnega higienika. 

Poseg začnemo z diagnozo, kjer s pregledom ugotovimo stopnjo nabranega zobnega kamna. Nato pričnemo s čiščenjem zobnega kamna s pomočjo vibrirajočega ultrazvoka na vseh zobnih površinah in odstranjevanjem oblog na dostopnih koreninskih površinah in v medzobnih prostorih. Pri rednem izvajanju higienske terapije je postopek neboleč, na željo pacienta pa lahko uporabimo lokalno anestezijo ali anestezijo ‘brez igle’. 

Nadaljujemo s peskanjem, s katerim odstranimo vsa površinska zabarvanja (kava, cigareti, pravi čaj, ipd.) in osvežimo naravno belino zob. Postopek je neinvaziven in neboleč, na voljo pa so tudi novi atraktivni okusi peska (pomaranča, češnja, borovnica, mentol).

Ob koncu profesionalnega čiščenja zobnega kamna sledi poliranje. Z nežno polirno pasto in ščetko dodatno zgladimo zobne površine in s tem zmanjšamo možnost ponovnega kopičenja oblog.

Koliko časa traja postopek?

Trajanje postopka se lahko razlikuje glede na stopnjo zobnega kamna in individualne potrebe pacienta. Običajno poseg traja med 30 in 60 minutami. V primeru večjih oblog lahko potrebujete dodaten obisk.

ŽELIM PREGLED
Naročanje

Koliko stane čiščenje zobnega kamna?

Že od
50€

Cena čiščenja zobnega kamna se začne od 40 EUR po enem loku. Končna cena bo odvisna od razširjenosti in intenzitete zobnega kamna.

Kako lahko preprečimo nastanek zobnega kamna?

Nastajanje zobnega kamna lahko preprečimo z dobro ustno higieno. Priporočamo redno ščetkanje zob, dvakrat do trikrat dnevno. Umivanje naj traja vsaj 2 do 3 minute in pozorni bodite, da temeljito (a vseeno nežno) ščetkate po površini vseh zob. Veliko posameznikov namreč pri koncu ščetkanja postane “lenih” in tako izpuščajo dele zob ali pa se jim premalo posvetijo.

Nujna je tudi vsakodnevna uporaba zobne nitke. Pravilna uporabna nitke odstrani obloge in hrano iz medzobnih prostorov, kjer se pogosto začne tvoriti kamen.

Podobno je z uporabo antiseptične ustne vodice. Uporaba ustne vodice z antiseptičnimi lastnostmi lahko pomaga pri zmanjševanju količine bakterij, ki povzročajo nastanek zobnih oblog.

Dodatno vam svetujemo obisk zobozdravnika vsaj dvakrat letno za profesionalno čiščenje in pregled. To je ključnega pomena za preprečevanje in zgodnje odkrivanje zobnega kamna.

Kar se tiče prehrane pa svetujemo, da se izogibajte hrani z visoko vsebnostjo sladkorjev in škroba, saj ta hrana spodbuja rast bakterij in tvorbo zobnega kamna.

Kakšen je končni rezultat čiščenja zobnega kamna?

Po uspešno opravljenem postopku čiščenja zobnega kamna boste opazili več razlik. Prva in najbolj očitna je zunanji izgled vaših zob, saj bodo videti bolj beli in čisti. Ne samo, da bodo vaši zobje estetsko privlačnejši, tudi občutek v ustih bo bolj svež in čist.

Čiščenje zobnega kamna prej potem Primadent

Poleg estetskih koristi, čiščenje zobnega kamna močno pripomore k zdravju dlesni in zob. Odstranitev zobnega kamna preprečuje vnetje dlesni, zmanjšuje tveganje za parodontalne bolezni in izboljšuje splošno ustno zdravje.

Vaš nasmeh je vaša osebna vizitka. Poskrbite zanj kot za dragocenost, ki jo nosite s seboj vsak dan.

ŽELIM PREGLED

Pogosta vprašanja

Kaj je poliranje zob in kako poteka?

Poliranje zob je postopek, ki sledi odstranjevanju zobnega kamna. Cilj pri poliranju je, da obnovimo gladko in sijočo površino zob. Zobni kamen je namreč na videz in dotik hrapav ter brez sijaja.  Za poliranje uporabljamo posebno pasto in gumijasti nastavek, ki ga pritrdimo na rotacijsko orodje. Poliranje je zelo učinkovito pri odstranjevanju manjših madežev in pri vračanju naravnega sijaja vaših zob.

Kja je peskanje zob in kako poteka?

Peskanje zob je komplementarni postopek za odstranjevanje zobnih oblog in predvsem barvnih madežev. Pri njem uporabljamo napravo, ki s pomočjo zračnega tlaka usmerja majhne delce peska ali natrijevega bikarbonata na površino zob. Ta metoda je učinkovita za odstranjevanje obarvanosti, ki je nismo mogli odpraviti z visoko frekvenčnim ultrazvokom.

Ali lahko zobni kamen sami odkrijemo?

Zobni kamen je običajno videti kot rumena ali rjava obloga na zobnih površinah. V nekaterih primerih ga lahko zaznate sami med pregledom ustne votline pred ogledalom. Vendar se zobni kamen pogosto nabira pod robom dlesni ali na težje dostopnih mestih, zato je za celovit pregled in diagnozo najbolje, da se posvetujete z zobozdravnikom.

Kako odstranimo zobni kamen pod robom dlesni?

Tudi za odstranjevanje zobnega kamna pod robom dlesni uporabljamo kombinacijo ultrazvočnih naprav in ročnih skalirnikov, ki nam omogočajo, da natančno in učinkovito odstranimo zobni kamen brez poškodb dlesni ali zobnih struktur. Postopek je izveden s poudarkom na minimalni invazivnosti, da zagotovimo vaše udobje in zmanjšamo morebitno krvavenje ali nelagodje.

Ali čiščenje zobnega kamna boli?

Občutljivost med čiščenjem zobnega kamna je odvisna od posameznika in stanja njegove ustne votline. V večini primerov je postopek malo neprijeten, vendar ni boleč. Če imate občutljive dlesni ali zobe, lahko uporabimo lokalno anestezijo za bolj udobno izkušnjo.

Kako pogosto je potrebno čistiti zobni kamen?

Pogostost se lahko razlikuje od osebe do osebe in je odvisna od različnih dejavnikov, kot so prehrana, oralna higiena in genetska nagnjenost k nastanku zobnega kamna. Na splošno priporočamo profesionalno čiščenje zobnega kamna do dvakrat letno. Obisk zobozdravnika na kontrolnih pregledih bo pripomogel k določitvi, kako pogosto je v vašem primeru potrebno čiščenje.

Sorodna vsebina:

Naročanje

Prijava na posvet ali pregled

Zaupajte nam vaše podatke v spodnji obrazec. V najkrajšem možnem času vas pokličemo in rezerviramo termin posveta.

Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form