Domov

Dvig sinusnega dna

Dvig sinusnega dna opravimo pred namestitvijo zobnih implantatov, če pacient nima zadostne višine kosti v zgornji čeljusti  oz. ima sinuse preblizu čeljustni kosti. S pomočjo tega posega lahko zagotovimo boljšo osnovo za implantate, hkrati pa ohranjamo celovitost maksilarnih sinusov.

želiM PREGLED

Kaj je dvig sinusnega dna oziroma sinus lift 

Maksilarna sinusa sta votlini na vsaki strani zgornje čeljusti človeka. Pri izpadanju zob iz zgornje čeljusti ali pa s staranjem pogosto pride do tega, da se  kostni greben nad sinusom v predelu ličnikov pomakne navzdol. V takšnih primerih pacient nima dovolj kostne debeline za takojšnje vstavljanje zobnega implantata, saj bi zaradi premajhne debeline kosti konica implantata prodrla že v sinusno votlino. 

Dvig sinusnega dna ali sinus lift je postopek, pri katerem dvignemo dno maksilarnega sinusa in pacientu dodamo kostno tkivo oz. nadomestek kosti. S tem postopkom omogočimo varno vstavitev zobnih implantatov.

Da boste lahko uživali v novih zobeh, je glavno, da imate dovolj dobro kvaliteto in kvantiteto kosti, kamor namestimo vsadke. Ali bomo morali za ta učinek izvesti sinus lift, bomo presodili na posvetu. Indikacije bomo razbrali iz fizičnega pregleda in s pomočjo rentgen slikanja strukture vaših zob in ustne votline, kar najpogosteje opravimo s tehniko 3D slikanja CBCT.  

To so glavni razlogi za spuščeno sinusno dno 

Kot opisano, lift sinusa največkrat opravimo za namene boljšega nameščanja zobnih vsadkov ali protez. Razlogi, zakaj imate spuščene sinuse, so lahko:

 • Izgubljanje kosti: Po izgubi zob lahko začnete postopoma izgubljati tudi kostnino  v tem območju. Strokovno ta pojav imenujemo atrofija alveolarne kosti. To zmanjšanje kostne višine lahko ovira varno in učinkovito vstavitev zobnih implantatov.
 • Zgodovina parodontalne bolezni: Parodontalna bolezen oz. paradontoza je vnetna bolezen dlesni, ki lahko povzroči izgubo kosti v čeljusti. Pacienti z zgodovino parodontalne bolezni so lahko kandidati za dvig sinusnega dna.
 • Naravna anatomija: Pri nekaterih posameznikih je prostor med zgornjo čeljustjo in maksilarnimi sinusi že naravno manjši, kar nam otežuje vstavitev implantatov brez dodatne intervencije.
 • Predhodne travme ali operacije: Poškodbe ali kirurški posegi v čeljustnem predelu lahko prav tako povzročijo izgubo kosti ali spremembo anatomije.
 • Staranje: Staranje vpliva na nešteto procesov v našem telesu, med drugim na izgubo kostne mase. Lift sinusa je lahko idealna rešitev za starejše osebe, ki si želijo napredne All in 4 ali All on 6 implantate.

Kako poteka poseg za dvig sinusnega dna

Najprej bomo opravili slikanje zob, da presodimo, ali potrebujete dvig sinusnega dna. Za namene sinus lifta to največkrat opravimo s tehniko CBCT, ki si jo lahko predstavljate kot CT skeniranje za vaše zobe in ustno votlino. To slikanje nam da izjemno natančen 3D prikaz struktur v vaših ustih in licih, tako da lahko z računalniškim merjenjem razdalj ocenimo, ali bomo morali opraviti dvig sinusnega dna ali ne. 

Poseg poteka v lokalni anesteziji. 

Odprti lift sinusa

Odprti dvig sinusnega dna naredimo, ko imate večje pomanjkanje kosti. Pri odprtem dvigu najprej naredimo majhen rez v dlesni v predelu, kjer vam manjka zob. S tem razkrijemo čeljustno kost. Nato izvrtamo majhno odprtino v stransko kostno steno, ki ločuje čeljustno votlino od ustne votline. Skozi to okno potisnemo sinusno sluznico navzgor in novonastali prostor napolnimo s kostnim nadomestkom. Nato izvrtano luknjico zapremo, implantat pa lahko postavimo takoj ali po nekaj mesecih, ko se nova kost integrira. To je odvisno od debeline kostnega nadomestka, ki smo ga morali vstaviti. 

Odprti dvig je bolj zapleten, vendar bolj zanesljiv, če želite hkrati vstaviti več implantatov. Po dvigu sinusa se morate 2 do 4 tedne izogibati spremembam tlaka v nosni votlini. To pomeni, da strogo odsvetujemo kajenje, usekovanje v robec, pitje skozi slamico, letenje in potapljanje.

Zaprti lift sinusa

Zaprti dvig, ki je včasih znan tudi kot "indirektni" dvig sinusa, je manj invaziven postopek.  Običajno ga izvajamo, ko moramo dvigniti dno sinusa le za nekaj milimetrov. Po tem, ko ustvarimo luknjo za implantat, skozi njo vstavimo majhno količino kostnega nadomestka. Ko postopoma v luknjo vstavljamo implantat, ta potiska kostni nadomestek navzgor, dviguje membrano in hkrati dno sinusa. Poseg zaključimo z namestitvijo implantata.

Ta metoda je hitrejša in prinaša manj zahtevno okrevanje, vendar je ne moremo uporabiti v vseh primerih, zlasti če imate zelo tanko kost. 

Okrevanje

Okrevanje po dvigu sinusnega dna se običajno razlikuje od posameznika do posameznika, vendar večina naših pacientov poroča o minimalnem nelagodju. Nekateri nasveti in priporočila za obdobje okrevanja vključujejo:

 • Blaženje bolečine: V primeru bolečine vamo lahko svetujemo o jemanju ustreznih zdravil.  
 • Ravnanje z oteklino: Za zmanjšanje otekline priporočamo redno hlajenje operiranega območja z ledom ali hladilnim gelom v vrečki v prvih 24-48 urah po posegu. Led oziroma hladilni paketek zavijte v krpo in ga postavite na obraz tako, da vam bo najudobneje. Na 20 do 30 minut oblogo odstranite in imejte premor od hlajenja. 
 • Ustrezna prehrana: V prvih dneh po posegu svetujemo uživanje mehke hrane. Tako boste preprečili draženje ali poškodbo operiranega območja.
 • Pravilna higiena: Kljub nelagodju se vseeno potrudite ščetkati zobe 2x na dan po tri minute. Bodite še posebej nežni in uporabljajte ščetko z mehkimi ščetinami. 
 • Sledite našim napotkom: Ob posegu vam bomo dali vsa priporočila, s katerimi bo čas okrevanja minil brez večjih komplikacij. Dvig sinusnega dna je prvi korak k vašemu popolnemu in zdravemu nasmehu.

Možni zapleti pri dvigu sinusnega dna

Sinus lift v skoraj vseh primerih poteka  brez večjih (ali kakršnihkoli) komplikacij. Kljub temu smo dolžni, kot pri vsakem posegu, izpostaviti možne zaplete. Med najpogostejšimi zapleti so:

 • Infekcija (vnetje) na mestu posega: Simptomi vključujejo oteklost, pordelost ali izločanje gnoja. Zdravljenje vključuje antibiotike.
 • Krvavitev ali hematom: Če začnete krvaveti iz dlesni in kri dlje časa ne izgine, nas pokličite. 
 • Poškodba sinusne membrane: Ta zaplet je redek, vendar lahko nastane, če se membrana med posegom preveč raztegnjene ali raztrga. Poškodba se čez čas zaceli in takrat nadaljujemo z vstavljanjem implantatov. 
 • Neuspeh integracije kosti: V nekaterih primerih se lahko zgodi, da se kostni nadomestek ne integrira popolnoma z obstoječo kostjo. To lahko vodi v potrebo po ponovnem posegu ali odstranitvi implantata. V izogib temu zapletu uporabljamo kakovostne, preverjene zobne nadomestke in vas po liftu skrbno spremljamo na komtrolah. 

Med zapleti, ki lahko spremljajo sinus lift, želimo preprečiti predvsem tiste, ki bi znali vplivati na dolgoročno zdravljenje in stanje zobnih vsadkov. Zapleti so v določeni meri del vsake operacije. S skrbnim načrtovanjem in ustrezno kirurško tehniko jih vedno poskušamo zmanjšati na najmanjšo raven.

Pogosta vprašanja

Ali je pri vstavljanju implantatov (zobnih vsadkov) vedno potreben dvig sinusnega dna?

Ne. S pravilno tehniko znamo pri številnih pacientih vsadke namestiti tudi brez sinus lifta. Obstajajo pa primeri, ko to preprosto ni mogoče, ker bi predrli kost in z vijakom zavrtali v sinusno votlino (torej “v prazno). Takrat moramo za pravilno nameščeno protezo nujno opraviti dvig sinusnega dna. 

Ali je dvig sinusnega dna boleč?

Med dograditvijo kosti pod sinusi so pacienti običajno pod lokalno anestezijo, zato neposredne bolečine med posegom ne čutijo. Nekaj nelagodja boste morda čutili po posegu, med okrevanjem.

Na kaj moram še posebej paziti po posegu? 

Kot po vsakem posegu v sinusi, zelo priporočamo počitek. Med okrevanjem se morate izogibati spremembam tlaka, zato ne smete dvigovati težkih stvari, telovaditi, leteti, se potapljati, planinariti ipd.

Koliko časa po narejenem sinus liftu vstavite implantat?

V veliki večini primerov lahko implantat vstavimo že istočasno ob sinus liftu. Če smo izvedli obsežnejši dvig sinusneg dna, pa se v nekaterih primerih odločimo, da najprej potrebujete okrevanje in čez nekaj tednov do nekaj mesecev nadaljujemo z nameščanjem implantatov. 

Imam alergije in težave s sinusi. Ali lahko še vedno opravim dvig sinusnega dna?

Da, v večini primerov lahko. Če imate sezonske alergije, bomo operacijo izvedli v času, ko alergije niso aktivne.

Želim posvet

Prijava na posvet ali pregled

Zaupajte nam vaše podatke v spodnji obrazec. V najkrajšem možnem času vas pokličemo in rezerviramo termin posveta.

Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form