Domov

PORCELANSKA PREVLEKA ali cirkonijeva PREVLEKA?

Ena najpomembnejših odločitev, ki jo boste morali sprejeti pri svojih zobeh, je material, ki ga želite uporabiti.

Čeprav vam bo pri odločitvi s priporočilom po individualni obravnavi pomagal naš zobozdravnik, se velikokrat naši pacienti soočajo med ključno dilemo: cirkonijeva prevleka ali porcelanska prevleka? To sta resnično najboljši dve možnosti. Spodaj preverite razlike, ki vam bodo olajšale vašo odločitev.

želiM PREGLED

Ključne razlike - katera je prava izbira za vas?

Tako porcelan kot tudi cirkonij sta na samem vrhu pri izbiri nadomestila zoba zaradi zaradi svoje prosojnosti in naravnega videza, a je med njima kar nekaj razlik:

PORCELANSKA PREVLEKA

 • Prilagodljivost z barvami.  
  Porcelan se lahko natančno ujema z vašimi sosednjimi zobmi za brezhiben videz.
 • Obstojnost.
  Zobni porcelan je neverjetno robusten. Pravzaprav lahko krone, izdelane iz tega materiala, trajajo tudi do 15 let.
 • Odpornost proti madežem.
  Porcelan je za razliko od drugih zobnih materialov odporen proti obarvanju in razbarvanju, lahko pa se pojavi črn rob.
 • Udobje:
  Danes je mogoče krone izdelati z neverjetno natančnostjo. Ko je nameščena, večina pacientov niti ne občuti razlike.
 • Varnost.
  Uporaba porcelana v zobozdravstvenih postopkih je varna in učinkovita.
 • Funkcionalnost.
  Ko zobu povrnemo svojo naravno obliko in velikost, se prilega ugrizu za optimalno žvečilno funkcijo.
 • Enostavno vzdrževanje.
  Čeprav zobne krone zahtevajo ščetkanje in nitkanje tako kot naravni zobje, ni potrebno posebno vzdrževanje.

CIRKONIJEVA PREVLEKA

 • Prilagodljivost z barvami.
  Optimizirana mikrostruktura cirkonija povzroča večjo prosojnost, zato prevleke odbijajo svetlobo na enak način kot naravni zobje.
 • Obstojnost.
  Medtem ko porcelanske prevleke običajno potrebujejo zamenjavo po nekaj letih, so cirkonijeve prevleke po petih letih pokazale 99-odstotno stopnjo preživetja.
 • Optimalno udobje.
  Cirkonijeva prevleka ne prenaša temperaturnih nihanj na enak način kot tradicionalne prevleke. Zato pacienti občutijo večje udobje.
 • Brezhibna trdnost.
  Cirkonij je še močnejši od porcelana. Pravzaprav cirkonijeve krone v primerjavi s svojimi porcelanskimi prevlekami ponujajo 200 odstotkov večjo upogibno trdnost in prožnost.
 • Varnost.
  Zaradi neabrazivne narave materiala cirkonijeve luske nudijo vrhunsko raven udobja. Zobozdravniki napravijo gladko površino, kar preprečuje odrgnino sosednjih zob in tkiva dlesni. V nasprotju s tem lahko obnovitve iz porcelana povzročijo poškodbe sosednjih in mehkih tkiv kot posledica trenja, ki se pojavi pri govoru ali žvečenju.
 • Biokompatibilnost cirkonija.
  To pomeni manjšo verjetnost reakcije na telo.
 • Hitrost
  Narejen je v enem samem obisku.

Zobne prevleke igrajo veliko vlogo v estetskem zobozdravstvu in omogočajo naravni videz zob. Namesto da bi izgubili celoten zob, ko je korenina še dobra, odstranimo le zgornji del zoba - krono in na njegovo mesto postavimo novo prevleko. V drugih primerih se zobna prevleka uporablja za zaščito šibkega zoba, zapiranje koreninskega kanala ali pa se uporablja v sklopu zobnega vsadka.

cirkonijeva zobna krona

V naših klinikah stremimo k temu, da vam omogočimo zobne prevleke, ki bodo videti naravno, še posebej, če bodo nameščene na sprednjih zobeh in bodo vidne poleg vaših zob.

Zmogljivost cirkonija, ki ga je mogoče spreminjati glede na nabor zob, ki mu bo postavljen, je zelo pomembna. Cirkonijeva krona ne bo nadomestila le zoba, ampak ga je mogoče oblikovati tako, da bo videti boljši od tistega, ki ga bo zamenjal. Z njo si lahko hitro zagotovite nasmeh popolnoma naravnega videza.

Proizvajalci cirkonija zdaj izdelujejo in oblikujejo zobne prevleke po meri, ki so brušene iz trdnega bloka materiala in pečene pri ultra visokih temperaturah, da se zagotovi, da so gotove krone najboljše kvalitete.

Material je biokompatibilen, kar pomeni, da ga  človeško telo ne zavrača in je popolnoma varen za dolgotrajen obstoj v ustih.

Če se še vedno niste odločili, katero od dveh možnosti izbrati, se prijavite na posvet. Svetovali vam bomo o najustreznejši izbiri.

Prijava na posvet ali pregled

Zaupajte nam vaše podatke v spodnji obrazec. V najkrajšem možnem času vas pokličemo in rezerviramo termin posveta.

Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form

Naročanje