Domov

Granulom - Bolečine v zobu

Granulom je kronična vnetna sprememba, ki se razvije okoli korenine zoba. Nastane kot odziv na dolgotrajno vnetje ali infekcijo – je torej napredovanje vnetnega stanja. Granulom pogosto spremljajo bolečine v zobu, občutljivost ali otekline.

želiM PREGLED

Zakaj nastane granulom zoba?

Granulom se lahko razvije zaradi različnih razlogov. Najpogostejši med njimi so nezdravljene zobne okužbe, kot je karies, ali dolgotrajna vnetja, ki niso bila ustrezno obravnavana. Kadar je zob dolgo časa izpostavljen bakterijam ali se v njem razvije vnetje, telo reagira z izolacijo prizadetega območja. To lahko vodi do nastanka granuloma kot poskus zaščite ostalih zobnih in čeljustnih tkiv.

V nekaterih primerih je možno, da granulom nastane tudi zaradi neuspešnega ali nepopolnega endodontskega (koreninskega) zdravljenja. Ta proces je zelo občutljiv in zahteva visoko strokovnost; v naših klinikah skrbimo, da vse posege opravimo z največjo natančnostjo in skladno z najnovejšimi medicinskimi smernicami.

Kakšni so simptomi granuloma?

Na začetku razvoja se lahko granulom pojavi brez bolečin. Zaradi tega je potrebno redno čiščenje zob in medzobnih prostorov ter redno obiskovanje zobnih pregledov. Vnetje zoba bo veliko lažje zdraviti, če ga odkrijemo še preden se razvije v granulom. Na rentgenskem posnetku, ki ga opravimo v ordinaciji, se granulom zoba vidi kot temnejši prostor okrog konice zobne korenine.

Če simptomi so prisotni, največkrat napredujejo od blažjih do hujših. Nekaj simptomov je:

 • Ščemenje okoli zoba
 • Slab zadah 
 • Postopno temnenje zoba 
 • Stopnjujoča bolečina in občutek bolečine pod zobom
 • Otekanje  in rdečica dlesni 

Če opazite katerega koli od teh simptomov, je pomembno, da čimprej obiščete zobozdravnika. Ta bo znal določiti pravo diagnozo in izvesti ustrezno zdravljenje. Pregled in zdravljenje lahko opravite tudi pri nas, na petih lokacijah v Sloveniji in brez čakalnih dob. 

Kakšne so lahko posledice granuloma?

Če granuloma ne boste pravočasno obravnavali,  lahko to vodi do resnih zapletov. Ena od možnih posledic je širjenje okužbe v sosednje zobne korenine ali celo v čeljustno kost. To lahko sčasoma privede do izgube enega ali več zob. Če granulom odkrijemo pravočasno, lahko zob poskusimo rešiti s koreninskim zdravljenjem ali pa ga nadomestiti z implantatom. Preveč razširjen granulom bo ta postopka otežil ali pa čisto onemogočil. 

Nenadzorovana okužba lahko povzroči nastanek abscesa, to je gnojnega zbiranja v tkivih, ki zahteva takojšnje zdravljenje. 

V najslabšem primeru lahko okužba preide tudi v sistemski obtok, kar predstavlja resno nevarnost za celotno telo.

V klinikah Primadent se zavedamo resnosti tega stanja in ga zdravimo z vso potrebno skrbnostjo in znanjem. Naš cilj je ohraniti vaše zobe zdrave in vas zaščititi pred morebitnimi zapleti.

želiM PREGLED

Kako poteka zdravljenje granuloma?

Zdravljenje granuloma je vedno individualno prilagojeno vsakemu pacientu. Odvisno je od stopnje granuloma, mesta nastanka, velikosti in splošnega zdravja vaše ustne votline ter zob. 

Najpogosteje granulom zdravimo z uporabo posebnih zdravih, z koreninskim zdravljenjem zob (endodontijo), odstranjevanjem dela zoba ali odstranitvijo celotnega zoba ter nadomeščanjem z zobnim vsadkom (implantatom). 

Kako poteka endodontsko (koreninsko) zdravljenje?

Endodontsko zdravljenje je pogosto prva linija obrambe proti granulomu. Gre za zdravljenje korenine zoba, s katerim poskušamo ohraniti zob v vaši ustni votlini in hkrati odpraviti okužbo ter bolečino. 

Ta postopek vključuje odstranitev vnetega ali okuženega živčnega tkiva iz zoba, čiščenje koreninskih kanalov in nato polnjenje praznih koreninskih kanalom z biokompatibilnim materialom, da preprečimo nadaljnje okužbe. Endodontsko zdravljenje je običajno ambulantno in ga izvajamo pod lokalno anestezijo. Po uspešnem zdravljenju sledi več kontrolnih pregledov, da zagotovimo popolna ozdravitev.

Pomembno je, da zdravljenje izvajamo natančno in temeljito, saj le tako preprečimo, da v korenini ostane nekaj bakterij, ki bodo nadaljevale z okužbo. 

Več o endodontskem zdravljenju. 

Kaj je hemisekcija in kdaj je potrebna?

Hemisekcija je kirurški postopek, ki vključuje odstranitev ene od korenin več-koreninskega zoba (različni zobje imajo namreč od ene do štiri korenine). Hemisekcijo opravimo, če je ena korenina prizadeta ali okužena, da ne moremo možno učinkovito izvesti endodontskega zdravljenja. Ta postopek je manj pogost, a lahko v določenih primerih zagotovi boljše dolgoročne rezultate in ohranitev zoba.

Hemisekcija je rezervirana za primer, ko je ena od korenin močno prizadeta, druga oz. druge pa so ostale zdrave in stabilne. S tem se izognemo popolni ekstrakciji zoba (puljenju zoba) in ohranimo čim več naravne strukture zob.

Kaj je apikotomija in kdaj je potrebna?

Apikotomija je poseg, pri katerem odstranimo vrh (apeks) korena prizadetega zoba in s tem tudi granulom, ki se je tam razvil. Tudi ta postopek je pogosto zadnja možnost, kadar endodontsko zdravljenje ni uspešno ali ni možno. Apikotomijo običajno izvajamo pod lokalno anestezijo. 

Več o apikotomiji.

Želim posvet

Koliko stane zdravljenje granuloma?

Zdravljenje granuloma je vedno individualno prilagojeno vsakemu pacientu.

Točni znesek posega določimo po posvetu.

želiM PREGLED

Kako preprečiti nastanek granuloma?

Preprečevanje nastanka granuloma je bistvenega pomena za zdravje vaših zob in zahteva redno in dosledno skrb za ustno higieno. Priporočamo naslednje korake:

 • Redno čiščenje zob z zobno ščetko in zobno nitko
 • Uporaba ustne vode z antiseptičnimi lastnostmi
 • Redni zobozdravstveni pregledi in čiščenje zobnega kamna
 • Takojšnje zdravljenje zobnih okužb ali kariesa, da preprečimo nadaljnje zaplete
 • Izogibanje tobaku in sladkim pijačam, ki lahko spodbujajo okužbe in vnetja

S takšnim preventivnim pristopom lahko znatno zmanjšate tveganje za nastanek granuloma. Vsak zob je dragocen, in pri Primadent se trudimo, da vam pomagamo ohraniti zdravje vaših zob na dolgi rok.

Pogosta vprašanja?

Ali granulom boli?

Bolečina je eden izmed simptomov granuloma, vendar ni vedno prisotna. V nekaterih primerih lahko granulom ostane asimptomatski, dokler ne povzroči resnejših težav. V vsakem primeru je, če sumite na granulom, zelo priporočljiv obisk pri zobozdravniku za pravočasno diagnozo in zdravljenje.

Ali je potrebno postopek endodontskega zdravljenja ponoviti?

V večini primerov je eno endodontsko zdravljenje dovolj za uspešno zdravljenje granuloma. Vendar obstajajo okoliščine, ko je morda potrebno postopek ponoviti. To se lahko zgodi, če:

 • nismo dosegli popolne odstranitve vnetnega tkiva,
 • se zob ponovno okuži,
 • je prišlo do tehničnih zapletov med prvim zdravljenjem. 

Pri Primadentu sledimo najnovejšim zobozdravstvenim smernicam in pristopom, da zagotovimo najboljše možne rezultate za naše paciente.

Želim posvet

Prijava na posvet ali pregled

Zaupajte nam vaše podatke v spodnji obrazec. V najkrajšem možnem času vas pokličemo in rezerviramo termin posveta.

Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form