Domov
Implantologija

Zobni implantat - ZOBNI VSADEK

keramični implantat - ZOBNI VSADEK iz cirkonija

Manjkajoči ali poškodovani zobje negativno vplivajo na kakovost življenja. Osebe, ki se s tem soočajo, težko grizejo, se med govorjenjem izogibajo nasmehu, pokrivajo si usta, spremeni pa se tudi oblika obraza. Spremenjena oblika obraza se zgodi zelo hitro, saj že en mesec manjkajočega zoba namreč povzroči zmanjševanje gostote kostne mase pod zobom. Zato je težavo potrebno sanirati čim hitreje.

V preteklosti so zobozdravniki največkrat predpisali in izdelali zobne proteze, ki poleg ostalih neprijetnosti pogosto povzročajo bolečine in nelagodje, zato se danes čedalje več posameznikov odloča za implantate, ki so danes v skoraj vseh primerih najboljša in najbolj trajna rešitev.

Je pa tudi pri implantatih potrebno pridobiti nekaj znanja, da bo izbira prava. Vse ključne informacije, ki jih potrebujete, boste izvedeli v tem tekstu, zato vam svetujemo da ga pozorno preberete.

Izvedeli boste:

 • Kdaj je implantata oz. zobni vsadek prava odločitev
 • Kako je sestavljen implantat
 • Kateri so dejavniki, ki vplivajo na uspeh posega
 • Kakšna je življenjska doba vsadkov
 • Ali je blagovna znamka pomembna
 • Kateri material zobne krone izbrati
 • Potrebujemo kirurga ali je dovolj zobozdravnik
 • Kaj je osteointegracija
 • Vijačenje ali lepljenje

Slika naše pacientke pred in po postavitvi krone na vijak

implantat brez kronezobni vsadek implantat s krono

Kdaj je implantat oz. zobni vsadek prava odločitev?

Z implantati lajšamo nevšečnosti, kot so en manjkajoči zob, izguba več zob ali izguba vseh zob.

V primeru enega manjkajočega zoba je zobni implantat oziroma zobni vsadek najboljša rešitev, saj pri implantiranju v celoti ohranimo oba sosednja zoba, ki bi bi jih bilo v primeru izdelave klasičnega zobnega mostička potrebno brusiti. Poleg tega z implantatom ohranimo medzobni prostor kar omogoča čiščenje in nitkanje. V primeru, da manjka več zob, lahko služijo zobni implantati kot nosilci mostička. Tako se izognemo protezi in brušenju zdravih zob, ohranimo lastno zobno substanco ter povrnemo lep nasmeh in ohranimo funkcijo žvečenja.

Implantat je po svoji obliki in biomehanskih značilnosti najbolj podoben pravemu zobu, zato so implantati dobra odločitev tudi pri izgubi vseh zob. Vrsta zob, ki je fiksirana na implantantih stabilnejša in izgleda veliko bolj estetsko ter naravno kot navadna proteza, v primerjavi z navadno protezo pa je tudi žvečenje neprimerno bolj primerljivo žvečenju z lastnimi zobmi.

Postopek se izvede tako, da se v čeljust vstavi dva, štiri ali šest implantatov, ki služijo kot sidrišče za protezo (to imenujemo all on 4 ali all on 6 fiksna proteza). Nato se vstavi začasna proteza (imediatna proteza) in ko telo oz. kost sprejme vijake (osseointegracija) se pričvrsti še zgornji del oz. krone ali most.

zobni implantat

Pri enem manjkajočem zobu

V primeru enega manjkajočega zoba je zobni implantat oziroma zobni vsadek najboljša rešitev.

Pri implantiranju v celoti ohranimo oba sosednja zoba, ki bi ju bilo, v primeru izdelave klasičnega zobnega mostička, potrebno obrusiti. Poleg tega dosežemo, da z implantatom ohranimo medzobni prostor.

Pri izgubi več zob

V primeru, da manjka več zob, služijo zobni implantati (zobni vsadki) kot nosilci mostička.

Prednosti: Izognemo se protezi in brušenju zdravih zob ter ohranimo zobno substanco. Povrnemo lep nasmeh in pravilno funkcijo žvečenja. Pri izgubi enega zoba je zobni vsadek enak strošku mostička, s tem,  da bi pri mostičku poškodovali še dva sosednja zoba, čemur se z odločitvijo za implantat izognemo.

zobni implantat
implantat All on 4

Pri izgubi vseh zob

Implantat (zobni vsadek) je po svoji obliki in biomehanskih značilnosti najbolj podoben pravemu zobu.

Prednost: Vrsta zob, ki je fiksirana na implantantih izgleda veliko bolj estetsko in naravno kot navadna proteza. V primerjavi z navadno protezo je žvečenje na implantih neprimerno bolj primerljivo žvečenju z lastnimi zobmi. V čeljust se vstavi dva, štiri ali šest vijakov, ki služijo kot sidrišče za protezo (ALL ON 4 in ALL ON 6 fiksna proteza). Proteza, ki je pričvrščena na implantatih je stabilnejša od navadne proteze. V večini primerov se odločimo za kasnejšo obremenitev zob in integracijo, saj s tem dosežemo, da se implantat dobro poveže s kostjo (kost sprejme zobni vsadek). Hkrati pa se s tem izognemo kasnejšim zapletom.

želiM PREGLED

Dejavniki, ki vplivajo na uspeh vstavitve zobnih vsadkov

Splošno zdravje

Vstavitev implantatov poteka v lokalni anesteziji. Pretiranih zdravstvenih zahtev sicer ni, se pa vedno prepričamo, da nimate resnejših zdravstvenih težav, ko se odločimo za poseg. Na prvem pregledu opravimo anamnezo, temeljit pregled ustne votline ter pregledamo zdravila, ki jih jemljete. Vedno tudi pripročamo, da pred posegi omejite nezdrave navade, kot so kajenje in podobno.

Zdravje dlesni

V kolikor imate kakršnokoli bolezen dlesni je s postopkom potrebno počakati, da se okužba pozdravi. Namestitev vijaka v čeljustno kost namreč povzroči določeno vnetje in poveča možnost okužbe kosti. Vedno smo pozorni, da v procesu osseointegracije (postopek, da kost sprejme tujek, v tem primeru vijak) ne pride do napačne ocene ali prehitre namestitve krone, kar ima lahko za posledico težave ali celo ponovno nameščanje.

Ustno zdravje

Ustrezno ustno zdravje vpliva na uspešnost postopka zobne implantacije in dolgo obstojnost implantatov. Našim pacientom damo natančna navodila za pravilno čiščenje medzobnega prostora z nitko ali medzobnimi ščetkami, spiranje z antibakterijsko ustno vodo ter svetujemo redne kontrole vsakih šest mesecev.

Ustrezna gostota čeljustne kosti

Za vgradnjo implantata je pomembno, da imate pod zobom še vedno dovolj kostne mase. Ob izgubi zoba se ta namreč hitro zmanjšuje, v najslabšem primeru, je potrebno izvesti presaditev oz. dograditev čeljustne kosti.

Tehnike, ki jih uporabljamo za dograditev čeljustne kosti so:
- Zaprti in odprti dvig sinusa
- Dograditev kosti s kostnim nadomestkom
- Prosti kostni transplantat

Prehrana

Glede prehrane ni posebnih zahtev oziroma omejitev. Po posegu priporočamo, da jeste mehko hrano ter da ne obremenjujete mesta, kjer je bil vstavljen vijak, vsaj nekaj tednov posegu, priporočljivo je do šest tednov. Ko se mesto popolnoma zaceli, ni prav nobenih ovir, da ne bi implantata uporabljali popolnoma enako, kot ostale, zdrave zobe.

Kajenje

Kajenje vpliva na celjenje in povečuje možnost zavrnitve vsadka. Kar pa ne pomeni, da so kadilci neprimerni kandidati za prejem zobnega vsadka. Če kadite, vam svetujemo, da mesec dni pred postopkom vsaditve zmanjšate kajenje, teden pred posegom, pa če je le možno prenehate kaditi.

Prilagojen načrt zdravljenja

Zavedamo se, da ima vsak pacient edinstvene potrebe, zato načrt in proces zdravljenja prilagodimo glede na individualne želje in možnosti. Vrsta in velikost implantatov so vedno izbrani po posvetu z oralnim kirurgom, ki bo presdoil kaj je potrebno, da bo zdravljenje uspešno.

Kako je implantat oz. zobni vsadek sestavljen in kako poteka njegova vgradnja?

Zobni implantat oz. zobni vsadek je sestavljen iz treh delov in sicer:

- Zobni implantat (zobni vijak)
- Nastavek za privijačenje krone (abutment, opornik)
- Zobna krona (zobna prevleka)

Zobni vijak

Zobni implantat oz. vijak je nadomestek korenine. Boljše je da ga vstavi oralni kirurg, ki ima potrebno kirurško znanje in izkušnje in ne zobozdravnik, kajti gre za poseg, ki zahteva specifično znanje kirurgije, zato zobozdravniki pri nas teh postopkov ne izvajajo, temveč zgolj kirurg, ki nato preda ključne informacije zobozdravniku, ki nadaljuje delo.

Vijaki so lahko iz titana ali cirkonija. Večinoma se uporabljajo vijaki iz titana, saj so mnogo ugodnejši, poleg tega pa so se v vseh analizah in tudi v praksi izkazali za vzdržljive in popolnoma nealergene, zato niso nevarni za telo. Z drugimi besedami – so dobro biokompatibilni. Dobro je vedeti, katero znamko vijakov uporablja zobozdravnik, saj se pri cenejših izvedenkah lahko uporabijo vijaki kitajskega porekla, oziroma v nekaterih ordinacijah uporabljajo celo vijake lokalne oz. lastne proizvodnje.  V naši kliniki vstavljamo vijake švicarske znamke Neodent Straumann, ki so preverjeni in zelo kakovostni.

straumann implantat
straumann implantati

Postopek vstavitve poteka tako, da kirurg zareže v dlesen, s posebnimi instrumenti pripravi kostno ležišče in  vanj vstavi vijak. Nato dlesen ponovno zašije z resorptivnimi šivi, ki se sami razgradijo v treh do štirih tednih po posegu.
Po vstavitvi vijaka se počaka približno tri oz. največ šest mesecev, naredi scan področja in če je kost lepo sprejela vijak, se vstavi abutment.

Pomembno

Priporočamo, da časa za osteintegracijo ne skrajšujete, ker lahko pride do težav, če vijak obremenimo preden je prišlo do popolne integracije. V nekaterih primerih je želja pacientov, da se na vijak takoj privijači abutment in natakne začasna krona, vendar to naredimo zgolj na izrecno željo in lastno odgovornost stranke. Nekatere klinike omogočajo izdelavo celotnega postopka takoj, vendar se srečujemo z mnogo primeri, ko je zaradi tega prislo do zapleta, saj kost ni sprejela vijaka. S tem povezanih zapletaov beležimo celo več kot 20%.

Abutment

Abutment je del, ki se ga nastavi na vijak in služi kot nastavek za krono. Nastavki so iz titana, zato veljajo zelo podobna pravila izbora kot pri vijakih. Abutment se torej vstavi približno tri mesece po vstavitvi vijaka, vstavi neposredno pred krono.

Zobna krona

Zobna krona oziroma zobna prevleka je končni nastavek, ki dejansko služi kot nadomestek zoba. Zobne krone so narejene iz cirkonija ali porcelana. Porcelan je nekoliko dražji, zato se večina strank še vedno odloča za cirkonij, ki ima prav tako odlične lastnosti in praktično ni razlike.

Pri vstavitvi krone se vedno pozanimajte o tehniki. Obstajata namreč dve možnosti in sicer cementiranje krone na nastavek ali vijačenje. Pri nas uporabljamo izključno vijačenje, saj menimo, da cementiranje ni dovolj kvalitetna tehnika, da bi jo uporabljali v naši praksi.

TEŽAVE, KI LAHKO NASTANEJO PRI CEMENTIRANJU ZOBNE KRONE:

 • Pri cementiranju denimo lahko nastane razpoka in se pod njo začnejo nabirati bakterije, ki lahko povzročijo težave oz. razvoj bakterij, ki privede do gnitja zoba.
 • Druga velika težava je, da je pri odpravljanju kakršnihkoli težav z implantatom ali sosednjimi zobmi pri cementiranih največkrat potrebno celotno strukturo razbiti ali razžagati, pri vijačenju pa se samo elegantno odvije in po postopku privijači nazaj.
 • Poleg postopkovnih neprijetnosti je pri cementiranem implantatu ob popravilu težava še strošek, saj je potrebno narediti novega, ker se pri odstranitvi stari uniči, pri vijačenju pa se ga samo privije in je uporaben enako, kot je bil prej.

V naši kliniki tudi ne uporabljamo kovinsko keramičnih kron, saj ocenjujemo, da niso dovolj kvalitetne za vgradnjo, prav tako kovina obarva dlesen.

želiM PREGLED

Zakaj izbrati cirkonijeve zobne krone?

Cirkonijeve krone pa odlikujejo naslednje značilnosti:

 • Rešitev za celo življenje: Krona iz cirkonija ali keramike je dolgoročna in praktično doživljenjska protetična rešitev.
 • Manjša občutljivost: Cirkonij je človeku prijazen kemični element (material), ki ne povzroča alergij v primerjavi s kovinsko-keramičnimi rešitvami.
 • Naraven videz: Ker je cirkonij bele barve, je keramični zobni vsadek estetsko dovršen in zagotavlja popolnoma naraven končni rezultat.
 • Prijazni za dlesni: Raziskave so dokazale, da je cirkonij po svoji kemični sestavi popolnoma prijazen tako do zobovja, kot do mehkih obzobnih tkiv.
 • Cirkonij ne oksidira in ni občutljiv na kemično korozijo.
 • Manjša možnost nastajanja zobnih oblog: Cirkonij zaradi svoje kemične sestave povzroča manjšo možnost spajanja in zadrževanja bakterij na njegovi površini.

Če povzamemo, je pred vgradnjo zobnega implantata najprej potreben celotni pregled in rentgenski posnetek obeh čeljusti. Na podlagi rentgenskega posnetka bo zobozdravnik ocenil kakovost kosti ter anatomijo podporne strukture. Naredil bo natančen načrt vrste ter postopka vgradnje implantatov. Pacient se bo pogovori tudi z oralnim kirurgom, če ga klinika ima. Vgradnja vijakov poteka v lokalni anesteziji, postopek je relativno hiter in neboleč.

Kako poteka vgradnja implantata

Najprej je potrebno izpuliti zob (če je še v čeljusti) in vgraditi vijak. Nato sledi obdobje okrevanja, ki traja od tri do šest mesecev. V tem času se bo implantat zarasel s kostjo (osteointegracija). Po tej fazi sledi vstavljanje nadgradnje oziroma abutmenta na implantat. Zadnji korak pa predstavlja privijačenje krone ali mostička.

Prednosti keramičnih implantatov iz cirkonija

V naši kliniki v večini uporabljamo individualne abutmente (opornike) iz titana, ki jih skupaj s prevleko privijačimo na implantat (prevlek ne cementiramo). Vijačenje ob kakršnikoli zobni težavi pacienta omogoči, da prevleko brez problema odvijemo in odstranimo brez poškodb. Zob lahko lažje pozdravimo in nato prevleko ponovno brez zapletov privijemo nazaj na implantat. Pacient tako nima stroškov z novo zobno prevleko, ki se pojavi v primeru, če je ta na zob cementirana.

V zelo redkih primerih in na eksplicitno željo pacienta uporabljamo tudi vijake iz cirkonija, vendar jih sami aktivno ne promoviramo, saj načeloma niso boljši od titanovih, so pa občutno dražji.

 • Cirkonijevi (keramični) vijaki so narejeni iz cirkonijevega dioksida, zelo trdega belega minerala, ki ga sicer predvsem uporabljamo za izdelavo protetičnih nadomestkov kot so zobne krone in mostički.
 • Cirkonij ima številne dobre lastnosti. Ne povzroča alergij, ker ne vsebuje kovine, je prijazen do dlesni in obzobnih tkiv, je zelo trden in po barvi in fizičnih lastnostih podoben naravnim zobem.
 • Cirkonijeve ali titanove vijake uporabljamo za nadomeščanje posameznega zoba, sidranje mostov, fiksne proteze kot so all on 4, all on 6 ali all on 8 ali mobilne oziroma nefiksne proteze.
zobni implantat cirkon
zobni implantant v dlesni

10 prednosti keramičnih implantatov v primerjavi z drugimi rešitvami

Keramični implantati imajo številne prednosti pred ostalimi in sicer:

 1. NARAVNI IZGLED - Ko je zobni vsadek opremljen s krono, je rezultat videti povsem naraven. Protetični zob je poravnan z robom dlesni, zato je nemogoče ločiti med pravimi in umetnimi zobmi.
 2. SO POPOLN NADOMESTEK NARAVNIH ZOB - Ena ključnih lastnosti zobnih vsadkov je, da se obnašajo kot naravni zobje, saj zagotavljajo trdnost in funkcijo, ki ji druge možnosti nadomestitve zob ne pridejo blizu. Ker je sam zobni vsadek trdno zasidran v čeljustno kost, daje podobno kot naravna korenina, nadomestnemu zobu izjemno stabilnost.
 3. PREPREČIJO IZGUBO KOSTI - Eden od stranskih učinkov izgube zoba je upad kostne mase na mestu manjkajočega zoba. To se zgodi zato, ker tam ni več korenine, ki bi spodbujala okostenitev/ krepitev kosti. Z vgradnjo zobnega vsadka v čeljustno kost se stimulira rast nove kosti skozi proces imenovan osteointegracija, kar pomaga preprečiti prihodnjo izgubo kosti in s tem neželjeno spremembo oblike obraza.
 4. PODPIRAJO STRUKTURO VAŠEGA OBRAZA - Izguba kostne mase je tista, ki vam lahko zaradi manjkajočih zob povzroči ugreznjen in postaran videz celotnega obraza. Zobni vsadki pripomorejo k ohranjanju močnih čeljustnih kosti in vam pomagajo ohraniti strukturo obraza.
 5. DOLGOROČNA REŠITEV - Tako kot vaši naravni zobje lahko zobni vsadki ob pravilni negi trajajo vse življenje. Ob naši tehniki, kjer krone ne lepimo ampak privijačimo, pa so vsa morebitna popravila enostavna, poceni in elegantna, saj samo dovijačimo krono in uredimo vse kar je potrebno, pri tem pa ni potrebno delati novega implantata kot pri cementiranju, saj krone ne uničimo.
 6. STROŠKOVNO UČINKOVITI - Če pogledate stroške zobnih vsadkov v primerjavi s stroški drugih nadomestitev zob, ki jih je večinoma potrebno pogosteje menjati, potem so tudi cenovno ugodna rešitev.
 7. BREZ OMEJITEV PRI IZBIRI HRANE - Eden največjih očitkov, povezanih z izgubo zob ali nošenjem zobne proteze je ta, da morajo ljudje spremeniti izbor hrane, ker je žvečenje oteženo ali ker zobna proteza slabo tesni, da bi lahko jedli živila, kot so jabolka, meso, itd…kjer je potreben močnejši ugriz. Pri zobnih vsadkih te težave ni, saj lahko brez težav ali neprijetnega občutka normalno jeste in pijete vse.
 8. OMOGOČAJO vam, da SAMOZAVESTNO jeste, govorite in se smejite - Izguba zob in/ali nošenje protez pogosto vplivata na našo samozavest. Vplivajo na to, kako se smejite, katero hrano jeste in kaj pijete. Uporabniki protez denimo pogosto tarnajo, da jih skrbi premikanje proteze, ko govorijo ali se smejijo. Z zobnimi vsadki ali All on 4 protezo, teh težav ni, saj se ne premika.
 9. ENOSTAVNO VZDRŽEVANJE - Zobne vsadke je enostavno vzdrževati, saj zahtevajo enako nego kot naravni zobje, t.j. ščetkanje in nitkanje vsaj dvakrat na dan in redne zobozdravniške preglede. Mnogi ljudje mislijo, zobnih vsadkov ni treba čistiti, saj niso narejeni iz organskih materialov, vendar to žal ne drži. Tako kot naravni zobje se tudi na zobnih vsadkih naberejo obloge in zobni kamen, kar povzroča nečistočo in posledično bolezni dlesni in okužbe povezane s tem.
 10. BREZ NEPRIJETNEGA ZDRSA - Pacienti z zobnimi protezami se včasih počutijo nezavestni, ko govorijo, se smejijo ali jedo v javnosti, saj se nefiksne zobne proteze lahko premaknejo ali zdrsnejo v drugo lego. Zobni vsadki so trdno pritrjeni na svoje mesto in vas nikoli ne bodo spravili v zadrego.

Informativna cena zobnega nadomestka (implantata, vsadka)

Na splošno so vsadki naložba, ki traja vse življenje. Postopek je sestavljen iz več delov. Za točno oceno stroška je treba vedno na pregled k zobozdravniku, ki naredi sken in analizo, ter se posvetuje s kirurgom, nato pa oblikuje predračun.

Za pacienta je pomembno, da dobi podatek o ceni za celoten končni izdelek.
Edino kar  cene nikoli ne vključujejo so stroški morebitnih  zdravil proti bolečinam ali antibiotikov, če presodimo, da so potrebni.

Ker je zobna implantacija dolgotrajen in razmeroma drag postopek, v naši kliniki omogočamo tudi obročno plačilo. Za točne cene v naši kliniki obiščite CENIK, oziroma obiščite našo kliniko.

Bodite POZORNI, da cena vključuje celotno storitev, kajti pogosto se dogaja, da so v raznih promocijskih materialih navedene zgolj cene vijaka in podobno, denimo krona, abutment ali delo itd. pa niso vključeni v oglaševano ceno.

Informativna cena: Implantata - ZOBNEGA VSADKA

Že od
1.600 €

V ceno je vključeno:

 • Celovit zobozdravstveni pregled, vključno s 3D slikanjem
 • Namestitev zobnega vsadka
 • Postavitev abutmenta
 • Vse materiale (vijak, abutment, krona iz cirkonija)
 • Lokalno anestezijo
 • Pregled po posegu

V Kliniki pRimadent PLAČILO NA DO 36 obrokov

V Primadent ponujamo možnost obročnih plačil samoplačniških zobozdravstvenih storitev na tudi do 36 obrokov BREZ OBRESTI z uporabo kreditnih kartic.

Zakaj se cene implantatov tako razlikujejo?

Cene implantatov se razlikujejo zaradi več razlogov. V nadaljevanju vam opisujemo najpogostejše.

Cena enega zobnega vsadka

Nihče ne kupi samo vsadka – vsadek je le kovinski vijak, ki gre v čeljustno kost. Poleg tega potrebujete abutment (del, ki pritrjuje krono na implantat) in samo krono. Vsi ti artikli imajo ločene cene. Zobne ordinacije lahko ta podatek nekoliko zameglijo, zato bodite pozorni, da cena vključuje končni izdelek.

Nekateri pacienti potrebujejo tudi dvig sinusa ali kostni presadek, da bo čeljust dovolj zdrava in bo lahko vsadek stabilen in tudi taki posegi potem povišajo strošek.

Cena več zobnih vsadkov

Pri nadomestitvi več zob v nizu se ponavadi odločimo za zobni mostiček na implantatih in ne posamezne zobne vsadke. Kvaliteta in izgled sta pri mostičku povsem primerljiva z zobnimi vsadki. Z mostičkom iz petih elementov npr. zapolnimo vrzel petih zob, kjer krajna zoba predstavljata implantat, pet vmesnih kron pa povežemo v mostiček.

Cena vsadka za cela usta

V primeru brezzobe čeljusti se najpogosteje odločimo za fiksno zobno protezo na implantatih. Glede na število implantatov poznamo več vrst protez: all on 4 na štirih vijakih, all on 6 na šestih vijakih in all on 8 na osmih vijakih. Najpogosteje se odločamo za protezo all on 4, saj štirje vijaki nudijo dovolj dobro in trdno sidrišče za celoten cirkonijev lok. Taka proteza je primerna tako za spodnjo kot zgornjo čeljust.

Na željo pacienta lahko vstavimo tudi posamične umetne zobe, a je ta izbira neprimerljivo dražja od fiksne proteze, omogoča pa ohranitev lastne dlesni.

Dodatni stroški pri zobnih vsadkov

Naši zobozdravniki vam bodo pripravili ponudbo, ki bo vsebovala vse stroške storitve kot so: slikanje, ekstrakcije zob, vstavitev vijaka in abutmenta, namestitev krone oz. mostička, lokalno anestezijo, preglede in delo. Edini strošek, ki ne bo vključen v ponudbo so morebitna protibolečinska zdravila, ki vam jih bomo predpisali na recept in antibiotična terapija, ki je predpogoj vsake vstavitve implantata.

Ker je postopek implantacije relativno dolgotrajen, vam v vseh naših klinikah omogočamo obročno plačilo.

Kakšni so možni zapleti pri vstavitvi zobnega vsadka?

Zapletov pri vstavitvi zobnih vijakov praktično ni. Izjemno redko lahko pride do vnetja, ki ga uspešno pozdravimo z antibiotično terapijo. V zgornji čeljusti lahko ob vstavitvi vijaka pride do prehodnega in začasnega odprtja v neposredni bližini ležečih nosne in čeljustne votline, ki pa nima negativnih posledic na kakovost vstavitve implantata in splošno zdravje. Pri vstavitvi vijaka v zadnjem delu spodnje čeljusti lahko pride do poškodbe živca, kar ima za posledico prehodno omrtvičenost spodnje ustnice, ki pa izzveni v nekaj dneh. V primeru, ko se implantat v predvidenem času ne vraste v kost (osteointegracija), ga odstranimo in nato ponovno vstavimo.

Kakšna ustna higiena je potrebna po vstavitvi implantata?

Po zaključenem implantološkem postopku so potrebni redni kontrolni pregledi enkrat letno. Skrb za vsadke se v ničemer ne razlikuje od skrbi za lastne zobe. Svojim pacientom priporočamo, da vzdržujejo odlično ustno higieno, kar pomeni odstranitev zobnih oblog (ščetkanje in nitkanje) po vsakem obroku. Če ne boste sledili ustrezni higieni, se lahko območje dlesni in kosti okoli vsadka (tako kot naravni zobje) okuži in se razvije okužba, imenovana periimplantitis.

želiM PREGLED
Implantološki proces

Pogosta vprašanja

Ali obstaja starostna omejitev za vstavitev implantata?

Najnižja starost za namestitev zobnega vsadka, je omejena z rastjo kosti. Priporočamo, da počakate nekje do 21. Leta starosti, saj se nekje pri tej teh letih rast kosti dokončno zaključi. Zgornje starostne omejitve ni, razen, če gre za s starostjo povezana otežena zdravstvena stanja.

Kakšna je življenjska doba implantata?

Zobni vsadki so zasnovani tako, da lahko trajajo vse življenje in v več kot 95 odstotkih tudi trajajo. Skoraj vedno pa več kot 50 let. Je pa to odvisno tudi od življenjskega sloga in ustne higiene. Zobni vsadki trajajo dlje kot druge oblike nadomestkov zob, kot so proteze ali zobni mostički.

Ali vstavitev zobnega vsadka boli?

Vse posege v naši kliniki opravljamo brezbolečinsko, se pa kot pri vsaki operaciji lahko tudi pri vstavitvi zobnih vsadkov pojavi nekaj nelagodja. Vedno poskrbimo, da vstavitev vsadka poteka brez bolečin in z uporabo ustreznih metod anestezije ali sedacije. Po vsaditvi boste prejeli informacije o tem, kako z uporabo predpisanih zdravil zmanjšati morebitno bolečino.

Koliko časa traja vstavitev implantata?

Vstavitev implantata je krajši poseg, ki največkrat traja približno 30 minut.

Temu posegu sledi čas osteointegracije, ki povprečno traja okoli tri mesece, v nekaterih primerih tudi dlje. Za ta čas pacient lahko dobi tudi začasno zobno krono oziroma provizorij. Postopek je mogoče izdelati tudi hitreje, vendar to v naši kliniki odsvetujemo, saj lahko zaradi slabe integracije pride do infekcij, zavrnitve in s tem zapletov, zato to opravimo v zelo skrajnih primerih na eksplicitno željo pacienta ali pa še to ne.

Če se zobni vsadek obremeni prehitro, se lahko zgodi, da ga kost zavrne, oziroma če kost zavrača že sam vijak, ne moremo tega sanirati z enostavnimi intervencijami. Če smo vijak obremenili prehitro in kost nima dovolj časa da neobremenjeno sprejme tujek, je potrebna odstranitev in sanacija. V najslabšem primeru pa se zaradi zrahljanega okolišnjega tkiva zobni vsadek sploh ne integrira.

Ali so zobni vsadki boljši od zobnih mostičkov?

Zobni vsadki imajo številne prednosti pred tradicionalnimi načini nadomestitve zob, kot so zobni mostički. Ena težava z mostičkom je, da ob namestitvi poleg manjkajočega, obrusimo tudi oba sosednja zoba.

Poleg odstranitve popolnoma zdrave zobne strukture lahko brušenje zob za mostiček razdraži zobne živce, medtem ko se  pri zobnihi vsadkih sosednjih zob ne dotikamo. To odpravlja nepotrebne poškodbe sosednjih zob in morebitno potrebo po zdravljenju  bolečih koreninskih kanalov zaradi poškodb živcev.

Poleg tega so implantati vizualno bistveno boljša rešitev, saj so praktično nevidni, oziroma so enaki kot naravni zobje, vključno z delom, ki se pritrjuje na dlesen. Zato se večina pacientov danes odloča za vsadke, ki so skoraj popolnoma nadomestili mostičke in proteze.

Kakšna ustna higiena je potrebna po vstavitvi implantata?

Po zaključenem implantološkem postopku so potrebni redni kontrolni pregledi enkrat letno. Skrb za vsadke se v ničemer ne razlikuje od skrbi za lastne zobe. Svojim pacientom priporočamo, da vzdržujejo odlično ustno higieno, kar pomeni odstranitev zobnih oblog (ščetkanje in nitkanje) po vsakem obroku.

Kje se lahko naročim na posvet?

Na posvet z našim zobozdravnikom in pripravo ponudbe se lahko naročite prek obrazca ali klica na tel. +38641646363.

Naše klinike se nahajajo na več lokacijah po Sloveniji in sicer: Škofije pri Kopru, Šenčur pri Kranju, Ljubljana, Celje, Maribor.

Prijava na posvet ali pregled

Zaupajte nam vaše podatke v spodnji obrazec. V najkrajšem možnem času vas pokličemo in rezerviramo termin posveta.

Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form

Naročanje