Domov

3D slikanje zob | CBCT slikanje

3D ali CBCT slikanje zob je napredna diagnostična metoda, ki omogoča tridimenzionalno, visokoločljivo slikanje čeljusti in zob. V klinikah Primadent jo uporabljamo za natančnejše diagnoze in optimalno načrtovanje zdravljenja.

želiM PREGLED

Kdaj potrebujemo 3D oziroma CBCT slikanje zob?

3D ali CBCT slikanje zob je napredna radiografska tehnika, ki nam omogoča tridimenzionalno slikanje zob, čeljusti in sosednjih struktur. Omogoča izjemno visoko ločljivost. V nasprotju s tradicionalnim rentgenskim slikanjem, ki nudi le dvodimenzionalno sliko, CBCT prikazuje podroben 3D prikaz, ki nam omogoča boljše razumevanje anatomije in morebitnih težav, s katerimi se srečuje pacient. CBCT slikanje si lahko predstavljate kot verzijo CT skeniranja (računalniške tomografije), ki smo jo iz celotnega telesa, kot se uporablja CT, prenesli na zobe. 

V Primadentu to tehnologijo uporabljamo, ker nam omogoča natančnejše diagnoze, boljše načrtovanje zdravljenja in posledično povečuje možnosti za uspešne terapevtske izide. Največkrat je 3D slikanje uporabno v naslednjih primerih:

 • Implantologija: Pred vstavljanjem zobnih vsadkov (implantatov) moramo natančno določiti količino in kakovost vaših kosti. CBCT nam omogoča podroben vpogled v to območje.
 • Endodontija: Pri zapletenih primerih koreninskih kanalov nam 3D slikanje omogoča boljši vpogled v anatomske značilnosti zoba in morebitne vnetne procese.
 • Ortodontija: Pri planiranju ortodontskih posegov, kot je namestitev zobnih aparatov, nam CBCT pomaga razumeti položaj in rast zob v čeljusti.
 • Kirurški posegi: Pri načrtovanju kirurških posegov, kot so ekstrakcije modrostnih zob ali korektivne čeljustne operacije, nam 3D slike omogočajo natančno vizualizacijo območja posega.
 • Diagnostika: Eventuelno lahko 3D slikanje uporabimo tudi za razjasnitev nejasnih 2D radiografskih izvidov ali pri iskanju patologij (npr. tumorjev).

Kaj vidimo s pomočjo 3D | CBCT slikanja?

3D ali CBCT slikanje omogoča izjemno podrobno vizualizacijo različnih delov zobozdravstvene anatomije:

 • Kosti čeljusti: CBCT nam daje jasen prikaz gostote in kvalitete čeljustnih kosti, kar je ključnega pomena pri načrtovanju implantoloških posegov.
 • Korenine zob: Tridimenzionalna slika razkriva točno potek in obliko koreninskih kanalov, kar je še posebej pomembno pri endodontskih zdravljenjih.
 • Sinusi in nosne votline: Ta tehnika slikanja nam omogoča oceno stanja sinusov in morebitnih obstrukcij ali vnetij, kar je lahko pomembno pri večjih zobozdravstvenih posegih.
 • Živci: Izjemna ločljivost CBCT slikanja razkriva potek živcev v čeljusti, kar je bistveno za izogibanje poškodbam pri kirurških posegih.
 • Patološke spremembe: Ciste, tumorji in druge nepravilnosti so jasno vidne na CBCT slikah, kar omogoča pravočasno diagnozo in zdravljenje.

Kateri so drugi načini slikanja zob?

V Primadentovih klinikah poleg 3D slikanja omogočamo še druge vrste slikanja zob:  Lokalni RTG posnetek, da zajamemo posamezen zob in korenino; RTG slikanje zobnih kron, da natančnejše odkrijemo karies; telerentgen glave, da slikamo celoten profil in zobe primerjamo z ostalimi proporci glave in panoramsko slikanje zob oz. ortopan, ko nas zanima dvodimenzionalni pregled celotne ustne votline in zob. 

Kako poteka 3D | CBCT slikanje

Celoten postopek traja zgolj okoli 3 do 5 minut.  3D slikanje oz. CBCT je hitro, neboleče in enostavno. Da bi bolje razumeli, kaj lahko pričakujete, ko obiščete naše klinike, smo za vas pripravili kratek pregled.

 • Priprava pacienta: Pred slikanjem vas bomo prosili, da odstranite vse kovinske predmete, kot so nakit, slušalke ali očala. To je potrebno za preprečevanje motenj na slikah.
 • Pozicioniranje: Pacienta usmerimo, da zavzame pravilno držo. To običajno vključuje sedenje ali stanje pred napravo, medtem ko glavo držite nepremično. Glavo lahko dodatno fiksiramo s posebnim oprijemalnim trak ali podporo za brado.
 • Zagon naprave: Ko ste pravilno nameščeni, bo radiološki tehnolog začel s postopkom skeniranja. Med samim slikanjem je pomembno, da ostanete popolnoma nepremični.
 • Skeniranje: CBCT naprava bo naredila popoln krog okoli vaše glave, medtem ko zajema slike. Postopek traja le nekaj minut. Med skeniranjem ne boste čutili ničesar, morda boste slišali le blag zvok naprave.
 • Zaključek postopka: Ko je slikanje končano, lahko takoj nadaljujete s svojim dnevom. Ni potrebe po posebnem okrevanju ali dodatnih ukrepih.

Kakšna je cena 3D | CBCT slikanja?

Cena 3D oz. CBCT slikanja je med 50 in 100 EUR, odvisno od območja, ki ga slikamo. 

Pogosta vprašanja

Kaj moram odstraniti pred 3D | CBCT slikanjem?

Pred 3D | CBCT slikanjem morate sneti odstraniti vse kovinske predmete, kot so nakit, očala, slušalke, sponke za lase, snemljive zobne proteze in drugi kovinski pripomočki, da preprečimo morebitne motnje na slikah.

Ali je 3D | CBCT slikanje primerno za otroke?

Da, ni zadržkov za uporabo CBCT slikanja pri otrokih. 

Ali je 3D | CBCT slikanje primerno za nosečnice?

Kljub zelo majhnemu sevanju (10x manjše kot pri CT-ju celotnega telesa) v Primadentu nosečnicam svetujemo, naj se izogibajo vsakršnemu rentgenskemu slikanju, razen če je to nujno potrebno. Če je slikanje nujno, bomo sprejeli vse potrebne varnostne ukrepe, da zagotovimo minimalno izpostavljenost sevanju. Slikanje bomo v takšnih primerih opravili po predhodnem mnenju izbranega zdravnika ali ginekologa. 

Kakšne so čakalne dobe za slikanje?

V klinikah Primadent nimamo čakalnih dob za 3D | CBCT slikanje. Pacienti se lahko naročijo in nas obiščejo v dogovorjenem terminu brez nepotrebnega čakanja.

Koliko časa moram čakati na rezultate?

Rezultate 3D | CBCT slikanja običajno pridobite v kratkem času po slikanju, navadno v nekaj dneh. 

Kakšna je razlika med ortopan slikanjem in CBCT oz. 3D slikanjem zob?

Ortopan slikanje (2D) je "panoramsko" slikanje, ki nam nudi 2D pogled na celotno zobovje in čeljust. Idealno je za splošen pregled zob, odkrivanje kariesa, modrostnih zob in drugih osnovnih težav.

CBCT slikanje (3D) pa nudi podrobne tridimenzionalne slike čeljusti in zob. Uporabljamo jo za bolj specifične in podrobne analize, kot so načrtovanje implantatov in ortodontska zdravljenja.

Sorodna vsebina:

Želim posvet

Prijava na posvet ali pregled

Zaupajte nam vaše podatke v spodnji obrazec. V najkrajšem možnem času vas pokličemo in rezerviramo termin posveta.

Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form