Domov

Zamenjava izgubljenega zoba

Strokovni pregled:
Mirjana Tavčar dr. dent. med.
Zobozdravnik
Primadent

Vsak zob ima pomembno vlogo v povezavi z drugimi zobmi in strukturo ust. Če se manjkajoči zob, ne zamenja, lahko nastane kar nekaj težav!

Pogosti vzroki izgube zoba so bolezni dlesni (parodontoza), razpad in poškodba. Parodontalne bolezni napadajo tkivo in dlesni, ki zagotavljajo sidro za zobe, so ščit zobne korenine in spodbujajo rast čeljustne kosti okoli zoba. Drugi vzrok je lahko zobna gniloba, ki se pojavi, ko zaradi škroba ali sladkorja nastane bakterija, se nabira v ustih v obliki kisline in nato oslabi zaščitno plast zobne sklenine. Tovrstne bolezni sčasoma ustvarijo luknje v zobu in ga tako trajno poškodujejo.

Tu so še poškodbe kot so športne nesreče, ki lahko povzročijo izgubo zob in poškodbe čeljustne kosti in dlesni. Ta poškodba pogosto postane očitna šele nekaj mesecev ali leto po udarcu, po katerem je zobna korenina že utrpela dolgotrajno škodo.

V nekateri redkih primerih pa ljudje trpijo zaradi motenj, imenovanih anodontija, pri kateri gre za prirojeno odsotnost vseh primarnih ali trajnih zob.

Torej, če imate zaradi kakršnega koli od zgornjih razlogov vrzel med zobmi, morate resno razmisliti o iskanju rešitve za zapolnitev tega prostora. Rešitev je predvsem potrebna, ker lahko reža, ki jo povzroči manjkajoči zob vpliva na način, kako jeste in govorite. Še posebej, če je vaš manjkajoči zob kočnik, to lahko povzroči težave z vidika, kako žvečiti hrano.

Vsak zob ima pomembno vlogo v povezavi z drugimi zobmi in strukturo ust. Če imate manjkajoči zob, ki ga ne nameravate zamenjati, si lahko s to odločitvijo povzročite nekaj resnih težav. Primer tovrstnih težav je nastanek večjih oblog na območjih, ki jih je težko očistiti, kar lahko privede do bolezni dlesni in tudi okužb. Druga težava, ki se lahko pojavi je poslabšanje ustnih kosti. V primeru, da se na mestu manjkajočega zoba ne vstavi zobni vsadek, lahko kosti na tem mestu začnejo erodirati - se krušiti.

Zobni vsadek je manjši vijak, ki je nameščen in pritrjen v kostno vtičnico vašega manjkajočega zoba. Zobni vsadki se lahko uporabijo za zamenjavo enega zoba ali več zob. Sam implantat zagotavlja stabilno in varno podlago za umeten zob in se lahko uporablja kot oblika podpore v zvezi z zobno ploščo. Ko se implantat in kostna varovalka skupaj namestita, se zagotovi, da je novi zob enakomeren. Potem se zobna krona pritrdi na oporo.

Glavne prednosti zobnih vsadkov so:

  • Preprečevanje erozije dlesni in izgube kosti
  • Najboljša možnost glede na njihovo dokazano dolgotrajnost in stabilnost
  • Udobje in popolnoma naraven videz
  • Pomoč pri preprečevanju premikanja sosednjih zob
  • Ne zahtevajo posebne zobozdravstvene higiene in čiščenja, kot ostali stalni zobje
  • Estetska usklajenost z ostalim zobovjem
  • Trajna rešite
Zamenjava izgubljenega zoba

Sorodne vsebine

Prijava na posvet ali pregled

Zaupajte nam vaše podatke v spodnji obrazec. V najkrajšem možnem času vas pokličemo in rezerviramo termin posveta.

Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form

Aktualni članki
Naročanje