Domov

7 živil, ki ohranjajo vaše zobe bele

Strokovni pregled:
Mirjana Tavčar dr. dent. med.
Zobozdravnik
Primadent

Vsesplošno je znano, da se moramo izogibati rdečemu vinu, temnim jagodam in črni kavi, da se naši zobje ne obarvajo – vendar veste, kaj lahko pojeste, da bo vaš nasmeh še bolj bleščeč?

Zobje se lahko z leti obarvajo iz različnih razlogov. Pred kratkim smo že pisali o tem, katera hrana in pijača povzročata, da se na vaših zobeh začnejo pojavljati temni madeži, zaradi katerih si marsikdo svoje zobe želi pobeliti. Vendar rezultati po beljenju zob večkrat niso dolgoročni, saj so močno odvisni od vaših prehranjevalnih navad in drugih razvad. Če si želite dolgo ohranjati vaše zobe bolj bele in zdrave, preverite živila, ki vam bodo pripomogla k temu, da se boste naslednjič nasmejali povsem brez sramu.

beljenje zob

Jagode

Jagode so znane po tem, da vam lahko pustijo trdovratne madeže na majici, zato naj vas ne preseneti, da zelo ugodno učinkujejo na beljenje zob. Ne glede na to, kako jih zaužijete - v solatah, sladicah, žitaricah … - boste v tem procesu belili svoj nasmeh. V sebi namreč vsebujejo encim jabolčne kisline, zato jih le naberite in jih podrgnite po vaših zobeh. Pustite delovati vsaj 5 minut, nato pa jih sperite z vodo, zobno krtačko in nitko.

Jabolka

Že samo žvečenje jabolk pomaga, da so vaši zobje bolj čisti. Prav ta glasen ugriz v jabolko krepi vaše zobe, visoka koncentracija jabolčne kisline v njem pa poveča proizvodnjo sline. Slednja pomaga čistiti vaše zobe in odstraniti madeže, zato je velikokrat uporabljena tudi kot sestavina v zobnih pastah.

Rozine

Morda mislite, da so rozine slabe za vaše zobe zaradi njihove lepljive sladkosti, vendar so v resnici odlične za zaščito vaših zob. Raziskave kažejo, da žitarice z rozinami pomagajo očistiti usta hitreje kot iste žitarice brez rozin. Rozina prav tako spodbuja proizvajanje sline, ki preprečuje razvoj zobnega kamna, madežev in lukenj, tako da nevtralizira kislo okolje, ki ga ustvarjajo druga živila in bakterije v ustih.Brokoli Zelenjava, kot je brokoli, ima prednost pri beljenju, saj vsebuje veliko vlaknin, ki pripomore pri zmanjšanju vnetja v ustih in nastajanju lukenj. Sploh, če jih jeste surove, saj dlje časa kot jih žvečite, bolj se vaša usta čistijo. Železo v njem ima dodano prednost, saj zagotavlja zaščitno plast pred kislino, ki razgrajuje kislino in proizvajanje bakterij.  

Jogurt in sir Za še bolj bel nasmeh v vašo dnevno prehrano vključite še več mlečnih izdelkov. Podobno kot brokoli, mlečni izdelki, kot so sir in jogurt, pripomore k preprečevanju nastanka lukenj in zobnega kamna. Vendar ima sir, za razliko od brokolija, še dodaten učinek beljenja, saj vsebuje mlečno kislino, ki je podobna jabolčni kislini, ki pomaga raztapljati površinske madeže na vaših zobeh. Prav tako je dokazano, da kazein, mlečni protein, ki ga najdemo v siru, zmanjšuje izgubo mineralov iz zobne sklenine.

Čebula

Čebula. Živilo, ki ga ne priporočamo za uporabo zjutraj, saj vašemu zadahu ne bo nič kaj prida, vendar jo močno priporočamo med umivanjem zob pred spanje. Čebula vsebuje žveplove kisline, ki preprečujejo nastanek zobnega kamna v medzobnih prostorih. A ne uporabljajte pečene in predelane, največji učinek boste dosegli s surovo čebulo.

Ananas

Ananas je edina hrana, ki naravno vsebuje bromelain - spojino s protivnetnimi in čistilnimi lastnostmi. Naravni encim je zaradi svoje učinkovitosti pogosta sestavina v pasti za odstranjevanje madežev. Bromelain deluje na preprečevanje bakterij na površini sklenine, madeže in razbarvanje vaših zob. Ananas je nasploh odlično živili, saj telesu zmanjša otekanje in vnetje, kar lahko pomaga pri številnih zdravstvenih težavah.Pomaga tudi pri pomirjanju vnetega vezivnega tkiva in vnetih mišicah – enkraten za sprostitev napetih mišic.

Preberite si več o:

- Zobni kamen

- Karies

- Zobne luske

Prijava na posvet ali pregled

Zaupajte nam vaše podatke v spodnji obrazec. V najkrajšem možnem času vas pokličemo in rezerviramo termin posveta.

Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form

Aktualni članki
Naročanje