Domov

V petih korakih do belih zob

Strokovni pregled:
Mirjana Tavčar dr. dent. med.
Zobozdravnik
Primadent

Kdo ne obožuje videza sveže pobeljenih zob? Beljenje zob lahko potencialno dramatično izboljša estetiko nasmeha. Toda beljenje ni trajna rešitev zato je pomembno, da storite vse, kar lahko, da bi povečali dolgoživost svojih rezultatov. Ena stvar, ki jo lahko storite, je, da konzumirate čim manj temne hrane in pijače, in se izogibajte tem vrstam hrane, da preprečite obarvanje zob.

Kava

Si zasužnjen jutranji skodelici kave? Nisi sam. Na žalost je kava eden najpogostejših vzrokov za barvanje zob, in je morda celo eden glavnih razlogov za beljenje zob. Priporoča se vsaj 48urna abstinenca po beljenju pred konzumiranjem temne hrane ali tekočin. Če se preprosto ne morete upreti, uporabite slamico.

kava na mizi

Vino

Za nekatere ljudi je kozarec rdečega vina na koncu dneva prav tako pomemben kot kava na začetku dneva. Poleg domnevnih zdravstvenih prednosti dnevnega rdečega kozarca, je to preprosto lep način za sprostitev po dolgem dnevu pri delu. Vendar pa je kot kava rdeče vino vodilni vzrok za madež zob. Najbolje je, da se čim dlje izogibamo rdečega vina po beljenju zob za daljše ohranjanje učinkov.

kozarec vina in steklenica vina

Temna čokolada

Poleg odličnega okusa so študije pokazale, da je temna čokolada močan antioksidant z različnimi ugodnostmi za zdravje, vključno z znižanjem krvnega tlaka in preprečevanjem bolezni srca. Vseeno pa lahko še vedno škoduje na novo pobeljenem nasmeh. Po beljenju zob ni treba izključiti temne čokolade iz vaše prehrane. Prepričajte se, da se ji izognete vsaj v prvemu tednu.

Temne omake

Temnim omakam se je treba izogibati kratkoročno po beljenju zob. Paradižnikove omake, enolončnice, sojine in marinade lahko povzročijo znatno barvanje.

Citrusi

Obstajajo tudi vrste živil, ki se jih je treba izogibati po beljenju zob, da bi preprečili občutljivost in bolečino. Belilna sredstva, ki se uporabljajo pri obdelavi za beljenje, kratkoročno oslabijo zobno sklenino. Pomaranče, limone, limete, kisle pijače, brezalkoholne pijače itd. lahko povečajo kislost vaše sline, ki lahko poškoduje vaše zobe.

Zabarvanje plomb, lusk in kron

Novejše zobne plombe, ki so narejene iz modernejših materialov se ne zabarvajo. Za zabarvanje je najbolj dovzetna sklenila lastnih zob.

Tudi inlay in onlay plomba posnema klasično belo plombo in se ne zabarva. Cirkonijeva in porcelanska zobna krona tudi ne zabarva.

Umetni akrilni zob oz. krona pa se zabarva, saj gre v tem primeru za "plastični" zob, izdelan in krhke kompozitne mase, ki se tudi hitrp obrabi in se zato večinoma uporablja kot začasna estetska prevleka.

Za beljenje zob se prijavite TUKAJ.

Prijava na posvet ali pregled

Zaupajte nam vaše podatke v spodnji obrazec. V najkrajšem možnem času vas pokličemo in rezerviramo termin posveta.

Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form

Aktualni članki
Naročanje