Domov

Koreninsko zdravljenje zoba

Strokovni pregled:
Mirjana Tavčar dr. dent. med.
Zobozdravnik
Primadent

Koreninsko zdravljenje zob se uporablja v primeru, da ima zob močno poškodovano živčevje. Okuženi koren/živec povzroča veliko otekline, vnetij in bolečin. Če ga ne zdravite, lahko pride do širitve okužbe in trajnih poškodb čeljustne kosti, zato je nujno potreben kvalitetni način zdravljenja koreninskih kanalov, da zajezimo okužbo in hitro obnovimo vaše ustno zdravje.

Dejstva o zdravljenju koreninskega kanala

1. Med zdravljenjem koreninskega kanala se vso okuženo tkivo odstrani iz razpadajoče korenine. Zobozdravnik odstrani zobno pulpo, ki hrani vso vezivno tkivo, krvne žile in živce. Ko je okužba odstranjena, ostane le še čist zob.

2. Zdravljenje koreninskega kanala vam prihrani številne težave in stroške ob vstavitvi implantatov. Odvisno od tega, kako resna je okužba, je včasih potrebna tudi krona.

3. Postopek koreninskega zdravljenja se morda zdi zastrašujoč,vendar ni niti zapleten in niti boleč.

Podroben postopek koreninskega zdravljenja zoba

Brez skrbi, naši strokovni in izkušeni zobozdravniki bodo vedno zagotovili, da bodo njihovi pacienti imeli vse informacije o najbolj primernem zdravljenju za njih.

koreninsko zdravljenje zoba
koreninsko zdravljenje zoba

Koraki zdravljenja koreninskega kanala

To je postopek po korakih, ki se uporablja pri zdravljenju koreninskega kanala:

Ocena stanja – postopek zdravljenja zoba poteka v njegovi notranjosti, kjer zobozdravnik oceni stranje. Za odpravo kakršnegakoli nelagodja ali bolečine bo uporabljena lokalna anestezija. Zobozdravnik bo najprej previdno izvrtal luknjo v površino zoba in dostopil do pulpe v notranjem delu zoba.

Čiščenje -To je naslednji korak v postopku koreninskega kanala. Zobozdravnik bo uporabil rsto pripomočkov za odstranjevanje okuženega vezivnega tkiva, krvnih žil in živcev. Zagotovil bo, da v njem ne bo več propadajočega materiala. Ko je zob temeljito očiščen, pomaga preprečiti nadaljnje okužbe.

Polnjenje -Ko je pulpa očiščena, je treba zapolniti votli prostor, da preprečimo zlom ali razpokanje. Za zapolnitev vrzeli, nastalih med čiščenjem, bomo uporabili specializiran zobni cement.

Namestitev krone - zobna pulpa je tisto, kar pomaga, da vaši zobje ostanejo zdravi in​​ močni. Ko pa je ta odstranjena, nič ne ohranja zobe močne, zato zob napolnimo. Na zdravljeni zob se namesti krona ali protetični zob, karpreprečuje, da bi sčasoma postal tanek in krhek.

Ali bom občutil/-a bolečine po posegu?

V preteklosti je bilo zdravljenje izredno boleče. To je eden izmed razlogov, zakaj se ljudje včasih izogibajo takšnim postopkom. Sedaj zobozdravnik preden se postopek začne, uporabi lokalni anestetik, ki zmanjša bolečino. Med čiščenjem boste še vedno čutili pritisk, vendar vas med dejanskim postopkom ne bi smelo boleti. Ko se lokalni anestetik po koreninskem kanalu izčrpa, lahko pride do blage bolečine in občutljivosti. To je povezano s postopkom čiščenja. Med čiščenjem vaš zobozdravnik naredi majhno odprtino v kroni zoba in očisti obolelo pulpo znotraj pulpne komore zoba. Čeprav je neprijetno, vsaka bolečina po posegu traja le nekaj dni. Ker so bolečine po koreninskem kanalu običajno blage, boste verjetno potrebovali le zdravila proti bolečinam brez recepta.

A preden začnete jemati ta zdravila, se boste morali posvetovati s svojim zdravnikom, da se prepričajte, da ne sodelujejo z nobenimi dodatki ali recepti, ki jih že jemljete. Izogibajte se tudi žvečenju trde hrane takoj po koreninskem kanalu, saj to poveča možnost bolečin.

Več informacij o zdravljenju koreninskih kanalov

Večina strank nas sprašuje, ali bodo po zdravljenju občutili kakršnokoli bolečino. Kot smo že omenili, se med čiščenjem odstranijo vse krvne žile in živci. To pomeni, da odstranimo vsa okužena tkiva in s tem preprečimo bolečino. Če pravočasno obiščete zobozdravnika, lahko močno pripomorete k temu, da je izkušnja relativno neboleča. Na mestu po zdravljenju lahko pride do manjše bolečine, ki jo je mogoče enostavno zdraviti z nekaterimi zdravili, ki so na voljo brez recepta.

Zdravljenje koreninskih kanalov je preprosta in preizkušena metoda za zdravljenje okuženih zob.

Naši zobozdravniki in osebje so za vas tu, da zagotovijo, da se koreninsko zdravljenje zoba in drugi tretmaji izvedejo strokovno in da čutite čim manj nelagodja ali bolečine. Če želite več informacij o naših zobozdravstvenih storitvah, nas obiščite na neobvezujočem posvetu pri enem od naših strokovnih kirurgov.

Preberite si več o:

Prijava na posvet ali pregled

Zaupajte nam vaše podatke v spodnji obrazec. V najkrajšem možnem času vas pokličemo in rezerviramo termin posveta.

Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form

Aktualni članki
Naročanje