Domov

Kako vem, da je moj zob okužen

Strokovni pregled:
Mirjana Tavčar dr. dent. med.
Zobozdravnik
Primadent

Če še nikoli niste doživeli okužbe zoba, ste eden redkih. Bolečina, povezana z njim, je lahko neznosna in v nekaterih primerih celo izčrpavajoča. Utripajoč in razbolel zob pa je žal le vrh ledene gore. Ker so zobje povezani s številnimi živci, lahko bolečino, ki jo povzroča okužen zob, čutimo tudi v čeljusti, obrazu, vratu in ušesih. To močno nelagodje lahko vpliva na to kako jemo, delamo, spimo in opravljamo vsakodnevne aktivnosti.

Okužbe zob niso samo neprijetne, ampak so lahko tudi nevarne. Krive so bakterije, ki povzročijo, da se zob zlomi in razpade.

Če se okužba ne zdravi, se pogosto razširi na druge dele telesa, vključno s čeljustjo, s krvnim obtokom zaide v druge organe, tudi možgane, kjer lahko povzroči resne zdravstvene težave. To je lahko še posebej zastrašujoče, saj je za paciente praktično nemogoče določiti resnost zobne okužbe ali jo ustrezno zdraviti brez pomoči izkušenega zobozdravnika.

Pogosti znaki okužbe zob

Poleg hude bolečine v ustih, ki je pogosto glavni pokazatelj, lahko tudi drugi simptomi kažejo na prisotnost okuženega zoba. Ti vključujejo zvišano telesno temperaturo, otekanje lic in bezgavk na vratu, občutljivost na vročo ali hladno hrano in pijačo, občutljivost na pritisk in bolečino med žvečenjem.

Kaj je abscesni zob?

Če ne ukrepamo takoj, se bakterije v zobu še naprej razmnožujejo in kopičijo. Okužba se bo širila, dokler ne doseže predela med obolelim zobom in čeljustno kostjo. Ko bo tam, se bo na dlesni pojavilo oteklo mesto, ki je na dotik izjemno boleče. Ta mozolju podoben zgnojem napolnjen žep imenujemo absces.

Obstajajo tri vrste zobnih abscesov

Ko bakterije vstopijo v notranjost zoba (običajno skozi karies) lahko v notranjosti zoba nastane periapikalni absces. Ker je središče zoba sestavljeno iz občutljivih živcev, krvnih žil in vezivnega tkiva, je ta vrsta abscesa pogosto izjemno boleča.

Gingivalni absces se pojavi, ko se predmet, kot je zrno pokovke ali ščetina zobne ščetke, zatakne v dlesni in omogoči »dostopno točko«, skozi katero vstopijo bakterije.

Parodontalne abscese pogosto povzročijo slabe zobozdravstvene higienske navade, kot je neredno ščetkanje in nitkanje, ter se bakterije razširijo na okoliško kost.

Drugi simptomi, ki kažejo na potencialno abscesni zob, vključujejo bolečino, ki seva v vrat, uho ali čeljust in se poslabša, ko ležite, žvečite in grizete. Obraz in dlesni so lahko rdeči in otečeni. Lahko sta prisotna slab zadah in neprijeten okus v ustih. Absces zahteva urgentni obisk zobozdravnika, ki bo poskušal izsušiti mesto in ga očistiti s fiziološko raztopino, preden bo priporočili dodatna zdravljenja.

Blaženje in zdravljenje okužbe zob

Bolečino in oteklino, povezano z okuženim zobom, je mogoče ublažiti s pogostim izpiranjem ust s toplo slano vodo. Tudi hladni obkladki lahko olajšajo nelagodje. Zdravila proti bolečinam brez recepta lahko začasno ublažijo bolečino in nekatere simptome, ne bodo pa pozdravila okužbe. O vseh zdravilih se posvetujte s svojim zobozdravnikom, da preprečite morebitno poslabšanje. 

Osnovno zdravljenje okužbe zoba

Najpogostejši poseg zdravljenje okužb zob je apikotomija - zdravljenje koreninskih kanalov, pri katerem se odstrani zobne živce in pulpo, preden se očistijo kanali, ki se jih nato zapečati. Zob se prekrije s krono, da se prepreči razvoj prihodnjih okužb. Poseg omogoča ohranitev korenine zoba.

V primerih, ko pa je okužba zoba še posebej huda ali če zobozdravnik ne more doseči abscesa, da bi ga izsušil, je potrebno zob izpuliti. Po ekstrakciji bo sledilo obdobje okrevanja – preberite si vse napotke, ki jih morate poznati po puljenju zoba. Izgubljeni zob lahko nadomestimo  z zobnim vsadkom (implantatom) in protetičnim zobom naravnega videza, ki bo pomagal ohraniti pacientov nasmeh. Če se ugotovi, da je okužbo zoba povzročil tujek, ga bo zobozdravnik odstranil in okuženo območje saniral.

Ne prezrite okužbe zob

Ni pametno čakati v bolečini in se spraševati, ali imate okužen zob ali ne. Čeprav so okužbe lahko prisotne mesece in celo leta, je pomembno vedeti, da ne bodo izginile same od sebe. Odlašanje z obiskom zobozdravnika lahko povzroči resne zdravstvene zaplete, ki lahko zahtevajo dodatno drago in zapleteno zdravljenje.

Prijava na posvet ali pregled

Zaupajte nam vaše podatke v spodnji obrazec. V najkrajšem možnem času vas pokličemo in rezerviramo termin posveta.

Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form

Aktualni članki
Naročanje