Domov

Kaj je periimplantitis | Vzrok in kako ga preprečiti

Strokovni pregled:
Mirjana Tavčar dr. dent. med.
Zobozdravnik

Periimplantitis je hudo vnetje dlesni in kosti. Kako nastane in kako ga preprečiti?

Periimplantitis je vnetje dlesni in kosti okoli zobnih vsadkov. Nastane zaradi kopičenja bakterij, največkrat zaradi slabo izvedenega nameščanja vsadkov ali pomanjkljive ustne higiene pacienta. Za preprečevanje periimplantitisa je ključnega pomena dobra skrb za zdravje zob in dlesni. Preproste prilagoditve pri vsakodnevnem ščetkanju in nitkanju lahko zaščitijo vašo ustno votlino in podaljšajo življenjsko dobo vaših zobnih implantatov.

Periimplantitis pomeni  hudo obliko bolezni dlesni. Prizadene tkiva in kosti, ki pritrjujejo korenine umetnih zob v čeljust. Redno in temeljito čiščenje zob, zlasti v okolici vsadkov, je bistvenega pomena za preprečevanje periimolantitisa. Uporabljajte zobne ščetke z mehkimi ščetinami in medzobne čistilnike (zobne nitke, ustne prhe), da učinkovito odstranite zobne obloge, brez da bi poškodovali dlesni.

Ključne ugotovitve

Periimplantitis je stanje, pri katerem vnetje napade mehko tkivo in skeletno strukturo, ki obdaja implantate oz. zobne vsadke. Običajno nastane zaradi mikrobnega filma na površini vsadka, ki predstavlja odličen prostor za množenje bakterij. Da bi se izognili periimplantitisu, morate treba redno obiskovati zobozdravnika in se držati temeljitih postopkov čiščenja ustne votline. Z vsakodnevno uporabo zobne ščetke z mehkimi ščetinami lahko zmanjšate prisotnost mikrobov okoli vsadka. Hitra prepoznava zgodnjih znakov vnetja z zobozdravniškimi pregledi in radiografsko tehnologijo pa ima ključno vlogo pri uspešnem obvladovanju in zdravljenju tega stanja.

Zanimivost: Pomembnost ustne higiene so poznala že prve civilizacije. V starem Egiptu so zobno pasto izdelovali iz sestavin, kot so zdrobljena kamena sol, meta, posušeni cvetovi irisa in poper, ter tako ustvarili čistilni prašek za ohranjanje čistih zob.

Kaj je periimplantitis?

Periimplantitis je bolezen, ki prizadene mehka tkiva dlesni in kosti okoli zobnega vsadka ter povzroči vnetje in razpad. Pogosto se začne, ko se na vsadku nabere bakterijski biofilm, ki sproži vnetni odziv. Najboljša obramba pred to boleznijo je temeljita vsakodnevna nega zob in redni obiski pri zobozdravniku.

Da bi preprečili napad škodljivih bakterij, morate za implantate skrbeti enako kot za naravne zobe – skrbno ščetkati in uporabljati zobno nitko. Z rednimi pregledi pri zobozdravniku lahko zaustavite napredovanje periimplantitisa in tako zagotovite dolgoživost implatatov.

Zanimivo je, da lahko zasnova zobnih vsadkov vpliva na enostavnost njihovega čiščenja, kar lahko vpliva na tveganje za nastanek periimplantitisa. Zato je izbira pravega materala  in oblike implantatov ahko ključni dejavnik pri zagotavljanju ustnega zdravja.

Kateri del implantata običajno prizadene periimplantitis?

Periimplantitis običajno prizadene mehka tkiva in kost okoli zobnega vsadka. Bolezen se sprva začne kot periimplantatni mukozitis, ki prizadene le mehka tkiva. Če bolezen napreduje, napade še kost okoli implantata. Vnetje povzroči bolečino okoli vsadka, zatekanje in rdečico ter nepravilno delovanje implantata.

V vednost: Ker je zdravljenje periimplantitisa zahtevno in dolgotrajno, se ob pojavu vnetja “prava cena” implantatov lahko tudi 2x poveča. Zato je pomembno, da že v izhodišču izberete preverjeno kliniko, ki bo poseg opravila po vseh potrebnih standardnih in vas spremljala tudi ob okrevanju. Po uspešnem posegu pa je odgovornost vsakega pacienta, da nas obišče že ob prvih znakih nelagodja, da se lahko prepričamo, kaj povzroča težave in kako jih zdraviti. 

Kakšno vlogo imajo bakterijske obloge pri nastanku periimplantitisa?

Bakterijske obloge neposredno povzročajo periimplantitis in podobna vnetja (npr. gingivitis, ki napreduje v paradontozo), saj sprožijo vnetje okoli zobnih vsadkov. Ta kompleks mikroorganizmov ustvari nezaželeni biofilm na površini implantata, ki poruši naravno ravnovesje in povzroči poškodbe tkiva.

  1. Razvoj biofilma: Na vsadku se začnejo nabirati škodljive bakterije in ustvarijo lepljivo plast. Ta plast aktivno prispeva k vnetju in škoduje okoliškim tkivom.
  2. Sprememba ravnovesja v ustni votlini: Biofilm spremeni lokalno okolje, tako da škodljive bakterije prevladajo nad koristnimi. Ta sprememba lahko poveča tveganje okužbe in bolezni v okolici vsadka.
  3. Imunski odziv: Obrambni sistem telesa se odzove na te spremembe, napade območje in povzroči razgradnjo vezivnega tkiva. To je ključni dejavnik za neuspeh implantacije. 

Kako antibiotiki vplivajo na periimplantitis?

Antibiotiki pomagajo pri zdravljenju periimplantitisa, saj napadajo bakterije, ki povzročajo okužbo. Pri zdravljenju se je treba zavedati, da je uporaba antibiotikov temeljnega pomena za zdravljenje in preprečevanje bolezni. Ustrezna zdravila zmanjšajo število bakterij v okolici zobnega vsadka in tako odpravijo vir okužbe.

Periimplantitis, za katerega je značilno vnetje okoli umetnih zob, je običajno posledica zapletene bakterijske invazije. Sistemski antibiotiki lahko bistveno spremenijo bakterije, prisotne na mestu okužbe, kar spodbudi okrevanje in zmanjša vnetje. Vključevanje antibiotikov v načrt zdravljenja pomaga obvladovati nenadne okužbe in preprečuje poslabšanje bolezni. Spremljanje bolnikovega odziva na antibiotik je bistveno za zagotavljanje učinkovitosti zdravljenja. Tudi spodbujanje pacientov, da se morajo držati načrta za jemanje antibiotikov, lahko bistveno poveča možnosti za ozdravitev bolezni. Kot tudi pri drugih okužbah je pomembno, da zdravljenje z antibiotiki izpeljete do konca in jemanja ne prekinete po prvih znakih izboljšav. 

Zanimivost: prvi antibiotik, penicilin, je leta 1928 odkril Alexander Fleming. To odkritje je korenito spremenilo zdravljenje bakterijskih okužb in rešilo nešteto življenj od 20. stoletja dalje.

Mlada ženska sredi pregleda pri zobozdravnici.  Sedi na stolu z odprtimi usti.
Ko se periimplantitis enkrat razvije, vam lahko pomaga samo zdravljenje pri usposobljenem zobozdravniku.

Katere diagnostične metode uporabljamo za odkrivanje periimplantitisa?

Za odkrivanje periimplantitisa uporabljamo klinične preglede in slikovne metode. Ob pregledu iščemo spremembe v odtenku dlesni, sondiramo globlje žepke dlesni in s pomočjo rentgenskih žarkov pregledamo propadanje kosti okoli zobne opornice. Ti koraki so začetni del pri pripravi strategije zdravljenja, ki lahko vključuje operativne in neoperativne metode.

Klinični pregled vključuje pregled mehkega tkiva, ki obdaja implantat oziroma več implantatov. Rentgensko slikanje, ki je oblika radiografskega slikanja, omogoča jasno sliko kostne strukture, ki podpira vsadek, in pomaga razkriti morebitno izgubo kosti, ki je ključna za stabilnost vsadka.

Kako zobozdravniki v Primadentu zdravimo periimplantitis?

Za zdravljenje periimplantitisa izvedemo več korakov, odvisno od tega, kako hudo je stanje. Ko potrdimo, da gre za periimplantitis najprej temeljito očistimo zobni vsadek, da odstranimo škodljive biofilme. Uporabljamo tudi lokalna protimikrobna sredstva za obvladovanje okužbe. Ta faza je ključna za zgodnje odkrivanje in obvladovanje bolezni.

Če začetno čiščenje ne odpravi težave, se lahko zobozdravnik odločimo za kirurški poseg. Ti postopki lahko vključujejo resekcijsko operacijo za odstranitev poškodovanega tkiva, kostne presadke za nadomestitev izgubljene kosti ali presadke mehkih tkiv za obnovo tkiva dlesni okoli implantata.

Po zdravljenju so pomembni redni pregledi in čiščenja, da zobni vsadek ostane zdrav in da se težave ne ponovijo.

Kakšno vlogo imajo kirurški instrumenti pri zdravljenju periimplantitisa?

Pri zdravljenju periimplantitisa bomo posegli po različnih kirurških orodjih. Opravljajo bistvene funkcije, kot so čiščenje, dekontaminacija in priprava območja implantata, ter tako omogočajo učinkovito zdravljenje. Tukaj je kratka razčlenitev nepogrešljivih pripomočkov pri obravnavi periimplantitisa:

Kakšne so posledice nezdravljenega periimplantitisa na dlesnih?

Nezdravljen periimplantitis močno škoduje dlesnim. Tukaj so glavna dejstva, ki jih morate vedeti:

  1. Poslabšanje parodontalne bolezni: Bakterijski biofilm zaradi periimplantitisa poslabša vnetje v mehkih tkivih in povzroči, da dlesni postanejo še huje vnete.
  2. Izguba umetnega zoba: Nenehne okužbe poslabšajo stabilnost čeljustne kosti, ki je ključna za pritrditev implantata, zaradi česar se vsadek pogosto zrahlja in nazadnje izpade.
  3. Poslabšanje zdravja zobnih kosti: Bakterijska okužba pospešuje izgubo kosti okoli implantata in lahko prizadene sosednje zobe ter ogrozi njihovo stabilnost.

Če se želite izognitii tem nevarnostim in ohraniti zdravo ustno votlino, sta bistvenega pomena dobra ustna higiena (tukaj najdete naša priporočila za zobne ščetke, ustne vodice in ostale higienske pripomočke) in takojšnje zdravljenje pri zobozdravniku ob prvih znakih bolezni.

Kateri preventivni ukrepi so ključni za preprečevanje periimplantitisa?

Da bi preprečili periimplantitis, je treba dati prednost odlični čistoči zob. To vključuje vsakodnevno temeljito ščetkanje in nitkanje zob, da  preprečite zobne obloge, lepljive sloje na zobeh, v katerih se razmnožujejo bakterije. Redni obiski zobozdravnika na kontrolne preglede in strokovno čiščenje pomagajo pri odkrivanju zgodnjih znakov težav ter ohranjanju zdravja dlesni in kosti okoli zobnih vsadkov.

Ključnega pomena je tudi opustitev kajenja, saj tobak močno poslabša okužbe ustne votline in upočasni procese celjenja poškodb, kar povečuje tveganje za bolezni dlesni. Z upoštevanjem teh praks lahko bistveno zmanjšate možnosti za nastanek periimplantitisa.

Kako redno čiščenje preprečuje periimplantitis?

Redno čiščenje preprečuje periimplantitis z odstranjevanjem zobnega biofilma, ki je vzrok za razvoj te bolezni. Čiščenje pomaga na več načinov:

  1. Zmanjšuje obremenitev z bakterijami: Redno čiščenje odstrani biofilm, ki se oprijemlje površin vsadkov, kar učinkovito zmanjša količino bakterij in zmanjša tveganje za okužbo.
  2. Preprečuje vnetja: Redno čiščenje odstranjuje drobne ostanke hrane, ki vznemirjajo dlesni, in s tem ohranja mehko tkivo okoli zobnega nadomestka v dobri kondiciji, kar je ključnega pomena za njegovo dolgo življenjsko dobo.
  3. Omogoča zgodnje odkrivanje: Redni (samo)pregledi in čiščenja omogočajo odkrivanje zgodnjih kazalnikov periimplantitisa, kar omogoča hitro in učinkovito zdravljenje.

Zagotovite trajnost svojih zobnih implantatov

Da, pravilna ustna higiena znatno podaljša življenjsko dobo implantatov. V Primadentu uporabljamo zobne vijake in zobne krone najvišje kakovosti, a tudi ti niso imuni na okužbe. Dobra ustna nega preprečuje nastajanje bakterijskih oblog, ki so glavna nevarnost za tkiva, ki obdajajo implantat. Vsakodnevno čiščenje ščiti ta območja pred vnetjem, ki lahko vodi v propadanje kosti in eventuelno odpoved vsadka.

Če niste prepričani, ali ustrezno skrbite za svoj prenovljeni nasmeh ali pa že opažate prve znake vnetja, se nemudoma naročite na pregled. Pregledali vas bomo in naslovili vaša vprašanja glede ustne higiene, v primeru potrjene okužbe pa bomo pravočasno začeli zdravljenje. 

Sorodne vsebine: 

Sladko poletje – kako lahko pijače in sladoled uničijo vaše zobe?
Veste, kaj je bruksizem?
Zobne luske ali zobne krone – kaj izbrati?
Kako vem, da je moj zob okužen?

Prijava na posvet ali pregled

Zaupajte nam vaše podatke v spodnji obrazec. V najkrajšem možnem času vas pokličemo in rezerviramo termin posveta.

Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form

Aktualni članki
Naročanje