Domov

Modrostni zobje - kdaj jih je potrebno odstraniti

Strokovni pregled:
Mirjana Tavčar dr. dent. med.
Zobozdravnik
Primadent

Ste v poznih najstniških letih ali pa imate doma najstnika, ki so se mu začele pojavljati težave z modrostnimi zobmi? Naj vas potolažimo - le redkim srečnežem modrostni zobje ne povzročajo bolečine, nelagodja ali drugih težav. Zato brez skrbi! Danes izveste kako se spopasti, ko pride čas, da pomahate »tretjim kočnikom« v slovo. A pojdimo po vrsti.

Kaj so modrostni zobje in kako so dobili ime?

Modrostni zobje so v bistvu tretja vrsta kočnikov. Poimenovali so jih "modrostni zobje", ker se običajno pojavijo med 17. in 25. letom, ko prehajamo iz mladostniških let v "modrejšo" odraslo dobo.

 

Zakaj imamo modrostne zobe?

Naši predniki so jih potrebovali za grizenje in žvečenje, saj so imeli precej drugačno prehrano, kot jo uživamo danes (korenine in meso). Zobje so se jim hitreje obrabili, zato so potrebovali tisto tretjo vrsto kočnikov. Ker pa se je do danes vrsta prehranjevanja močno spremenila, jih ne potrebujemo več.

Zaradi evolucije skozi čas, nekaterim sploh nikoli ne zrastejo, drugim zrastejo, a nimajo težav, v večini primerov pa jih bo približno 85% ljudi moralo zaradi težav odstraniti.

 

Zakaj povzročajo težave?

Sčasoma so ljudje razvili manjše čeljusti, kot so jih imeli naši predniki. Zaradi tega v ustih preprosto nimamo prostora za dodatne zobe.

  • Stisnejo naše druge zobe, kar povzroča kozmetične težave, kot so krivi zobje, bolečina v čeljusti, otekle dlesni in druga draženja v ustni votlini.
  • So tako daleč zadaj, da jih je težko očistiti, kar predstavlja tveganje za okužbo in zobno gnilobo.

 

Kako veste, ali vam zobje povzročajo težave?

No, običajno se to odkrije med rutinskimi obiski zobozdravnika, a če ste občutili bolečino v čeljusti, otekle ali boleče dlesni ali "čuden"okus v ustih, se morate dogovoriti za pregled, da ugotovite, kaj se dogaja.

Je čas za puljenje modrostnih zob?

Na to vprašanje lahko odgovori le zobozdravnik. Rentgenski posnetki bodo pokazali, ali so se razvili, kako rastejo in ali je dovolj prostora zanje.

Puljenje modrostnega zoba ni zabavno, puljenje vseh pa še manj. Če pa so vaši zobje potencialni problem, je najbolje, da zadevo rešite čim prej.

 

Čas odstranitve modrostnega zoba je pomemben

Najboljši čas za odstranitev modrostnega zoba je takrat, ko ne povzroča težav. Razlog je ta, ker do trenutka, ko se pojavi bolečina, je morda žeprišlo do znatnih poškodb zob v bližini.

Poleg tega se sposobnost telesa,da se dobro odzove na oralno kirurgijo, s starostjo zmanjšuje. Mladi, zdravipacienti brez predhodnih okužb na mestu so najboljša možnost za nezapleteno odstranitev zoba.

 

Kako poteka ekstrakcija modrostnega zoba?

Ekstrakcija zoba je ambulantni postopek, vendar se šteje za operacijo, ki se izvaja v lokalni, izjemoma v splošni anesteziji. Po posegu boste prejeli navodila za nego, da boste pospešili celjenje in preprečili okužbo.

Izkusili boste nekaj nelagodja, vključno z bolečino v čeljusti in na mestu operacije. Nekaj ​​dni po posegu se vam bo morebiti pojavljala krvavitev, nato pa se bo zmanjšala in popolnoma ustavila.

Eden najbolj opaznih stranskih učinkov tega postopka je oteklina, lahko pa se pojavi tudi nekaj modric. Vsi ti simptomi po nekaj dneh popolnoma izginejo.

 

Kaj priporočamo po ekstrakciji zoba?

Nekja dni po posegu priporočamo veliko tekočine in bolj mehko prehrano. Če imate radi sladoled in puding, je tukaj vaša priložnost, da se razvajate. Izogibajte se kajenju ali žvečenju trde hrane, žvečilnega gumija ali uporabi slamic.

 

Kot vedno je skrb za vaše zobe dober korak k splošnemu zdravju.

Redni zobozdravniški pregledi lahko pomagajo preprečiti karies ali odkriti druge težave, preden napredujejo. Ne pozabite na vsakodnevno ščetkanje in uporabo zobne nitke ter se izogibajte sladkim pijačam in hrani, ki povzroča karies.

Preberite več o:

Prijava na posvet ali pregled

Zaupajte nam vaše podatke v spodnji obrazec. V najkrajšem možnem času vas pokličemo in rezerviramo termin posveta.

Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form

Aktualni članki
Naročanje