Domov

Anestezija v zobozdravstvu

Strokovni pregled:
Mirjana Tavčar dr. dent. med.
Zobozdravnik
Primadent

Je tudi vas strah zobozdravnika? Zobozdravstveni poseg v anesteziji je idealna rešitev za vas. Na tisoče ljudi se zaradi strahu izogiba obisku zobozdravnika in odlaša celo tako dolgo, da se tako splošno, kot tudi zdravje ustne votline, močno poslabšata. Vse to nas lahko vodi v različna bolezenska stanja, ki nato zahtevajo dolgotrajnejše, zahtevnejše in nemalokrat tudi dražje zdravljenje.

Če se tudi vam že samo ob branju teh vrstic dvigne srčni utrip, potem boste zagotovo veseli novice, ki vam brez bolečin ponuja nove tehnike, ki naredijo zobozdravstvene posege neboleče. Danes vam razkrijemo vse kar morate vedeti o tem, kako lahko brez bolečin izboljšamo zdravje in videz vašega nasmeha.

Naj gre za zapletene zobozdravstvene posege ali pa popolnoma enostavne kot so beljenje zob in rutinska odstranitev zobnega kamna – dejstvo je, da je mnogim že ob sedenju v čakalnici lahko zaledeni kri v žilah, kar povzroči, da je katerikoli poseg za pacienta sila neprijeten. Celo do te mere, da se za obisk zobozdravnika naslednjič sploh ne odločijo, a to lahko pomeni katastrofo za naše zdravje.

Zakaj se izogibamo zobozdravnika?

Vse te povezave med boleznijo dlesni in drugimi bolezenskimi stanji se lahko zdijo zastrašujoče, vendar je bolezen dlesni in ustne votline mogoče preprečiti z ohranjanjem dobre rutine čiščenja in rednimi kontrolami pri zobozdravniku.

A kaj nas pravzaprav odvrne od tega, da raje trpimo in vztrajamo v negotovosti kaj se dogaja z našim zdravjem? To je za mnoge zagotovo:

·      Slaba izkušnja v preteklosti;

·      Strah pred bolečino;

·      Otopelost in siljenje na bruhanje (ob omrtvičenju ust pri lokalni anesteziji);

·      Zvok in vonj (vonj v ordinaciji in zvok svedra - skominjanje);

·      Injekcija (strah da nam bodo z iglo »šarili« po ustih).

Pod budnim očesom strokovnjakov

Morda se vam sprva zdi vse skupaj malo zastrašujoče, saj smo besedo »anestezija« navajeni slišati le ob večjih operacijah na drugih delih telesa, vendar je to z napredkom zobozdravstva postala povsem običajna stvar, ki olajša muke marsikaterega pacienta, ki se je do sedaj na smrt izogibal obiskom zobozdravnika.

Anestezija je lahko praktično vedno varna in učinkovita, kadar je izvedena pod budnim očesom strokovno usposobljenega osebja. Mi opravljamo ta poseg v sodelovanju s plastičnimi kirurgi Estetike Fabjan. So največja estetska klinika v Sloveniji, ki opravljajo različen posege, kot so odstranjevanje znamenj, korekcija prsi, operacijo ušes, liposukcija itd. Celoten postopek opravlja spec. Anesteziolog, v izogib morebitnim zapletom, ga je potrebno le opozoriti na kakršnokoli terapijo z zdravili, kar pa naredimo mi v pripravljalnem postopku.

Anestezija: Splošna ali sedacija? Kaj je razlika?

Vrsto anestezije vsakokrat določi specialist anesteziolog v dogovoru s kirurgom in pacientom. Kriteriji, ki jih upošteva katero vrsto anestezije boste dobili so odvisni tudi od operativnega posega, vašega splošnega zdravstvenega stanja in morebitnih zdravil, ki jih jemljete, nenazadnje pa tudi od potreb po hitrejšem operativnem okrevanju. In katere so razlike?

·       Splošna: tukaj sta pacientova zavest in bolečina popolnoma izklopljeni;

·       Sedacija: ste ves čas budni, vendar hkrati sproščeni in umirjeni.

Smo med redkimi privat zobozdravniki, ki opravljamo vse vrste posegov, kot so ekstrakcija zoba, zobni implantati, zobne prevleke, v splošni anesteziji.

Priporočljivo je imeti spremstvo

Učinek sedacije ali splošne anestezije lahko traja od ene do več ur in lahko ostane občutek omotičnosti, zato vam priporočamo, da imaš nekoga s seboj, ki vas bo po končanem obisku pospremil domov. Če vas je strah, da se bo pojavila bolečina, ko sedacija popusti, lahko ob navodilu zobozdravnika vzamete protibolečinsko tableto.

Izkušnje zobozdravnice, Mirjana Tavčar, dr. dent. med.

»Neboleči zobozdravstveni posegi lajšajo zobne fobije pacientov in omogočajo več zaupanja v zobozdravnika. Veliko korist vidim predvsem v tem, da lahko zobozdravstvene potrebe naših pacientov nenehno izpolnjujemo na priročen način, ki ne boli. Omogoča nam, da brez bolečin lahko pomagamo pacientom, ki imajo strah pred obiskom zobarja, izboljšati njihov nasmeh in videz, medtem ko je celoten postopek popolnoma neboleč.  Nata način lahko zdravimo vse zobne težave, kot so zobna gniloba, zobne okužbe in bolezni dlesni, vse posege v estetskem zobozdravstvu in tako popolnoma obnovimo zdravstveno stanje v ustni votlini.«

Prijava na posvet ali pregled

Zaupajte nam vaše podatke v spodnji obrazec. V najkrajšem možnem času vas pokličemo in rezerviramo termin posveta.

Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form

Aktualni članki
Naročanje