Domov

Strah pred zobozdravnikom - dentofobija

Strokovni pregled:
Mirjana Tavčar dr. dent. med.
Zobozdravnik
Primadent

Strah pred zobozdravnikom je eden izmed dejavnikov, ki močno vpliva na priljubnljenost obiska zobozdravnika. Slabe izkušnje v preteklosti ali otroštvu se odražajo v otepanju obiska zobozdravnika v odrasli dobi. Zato je pomembno, da kot starši morebitnega strahu ne prenašamo na otroke, ampak jih vzpodbujamo in navajamo na redni obisk zobozdravnika že od malega. Izkušen zobozdravnik nam bo pri tem v pomoč.

Kaj je dentofobija?

Dentofobija, občutek strahu ali tesnobe, povezan z obiskom zobozdravnika, je pravzaprav zelo pogost pojav pri otrocih. Ta strah lahko pogosto pripelje do tega, da se otrok namerno izogiba obiskom in zdravljenjem pri zobozdravniku. Ta strah pa se nadaljuje tudi v odrasli dobi in lahko povzroči nemalo zdravstvenih težav in dodatnih stroškov.

Študija, ki je bila izvedena na 250 otrocih, starih od 10 do 14 let, je pokazala, da jih je približno 42% imelo "strah pred zobozdravnikom".

Kako torej našim malčkom približati čudoviti svet zobozdravstva? Odgovor na to vprašanje smo poiskali pri naših strokovnjakih v klinkah Primadent.

Strah premagajo tako, da...

...imajo več izkušenj z zobozdravniki. Namreč ista študija je zaključila, da se je strah pred zobozdravnikom pri otrocih zmanjšal v fazi odraščanja prav zato, ker so imeli več izkušenj z obiskom zobne ordinacije.  Kljub temu pa je še vedno potrebno obravnavati občutke nelagodja in tesnobe med prvimi obiski.

Prijazen zobozdravnik je ključnega pomena

Pomembno je, da ima izbrani zobozdravnik prijazen pristop, kjer bo otrok lahko deležen zobozdravstvenih pregledov in zdravljenja in se zraven počutil povsem varnega. V naših klinikah velik poudarek dajemo na izobraževanju tako otroka kot starša, in s tem pomagamo vzpostaviti vseživljenjske zdrave navade pri negi zob in ustne votline.

Ko so še majhni ...

Najbolje je, da otrok čim prej obišče zobozdravnika. To bo otroku zagotovilo "varno zobozdravstveno okolje", kjer bodo izpolnjene vse njegove potrebe, ne glede na to, ali gre za rutinsko preventivno nego ali nujno pomoč. Pri tem so mu starši za zgled. V kolikor je tudi staršem neprijetno pri zobozdravniku, se ta strah prenese tudi na otroka.

Pogovarjajte se

Če malček še nikoli ni obiskal zobozdravnika, je pomembno, da se mu pojasni, kaj lahko pri obisku zobne ordinacije pričakuje. Pri tem moramo poudariti, da je izbira besed zelo pomembna, saj lahko z napačno razlago otroka precej prestrašimo še preden uspe obiskati zobozdravnika. Naj bo vse skupaj zelo preprosto. Izrazi "poškodba", "bolečina" in "strah" lahko nanje naredijo negativen vtis. Namesto tega uporabite optimistične besede, kot sta "čisto" ali "zdravo".  

Igranje vlog

Igranje vlog z otroki je dejansko veliko bolj koristno, kot bi si mislili. Ustvarite lahko scenarij z otrokom kot zobozdravnikom in vami – pacientom pred njegovim prvim pregledom pri zobozdravniku. Zobna ščetka je vse, kar potrebujete.

Poskusite se vzdržati preobremenitve svojih otrok z bolj zapletenimi zobozdravstvenimi "inštrumenti" ali ustvarjanjem zvokov pri vrtanju. Postavite ogledalo in pokažite, kako bi lahko zobozdravnik pregledal in preveril njihove zobke. Naj se vaš otrok s pomočjo lutk in plišastih igračk pretvarja, da svojim pacientom umiva zobe. Cilj je, da jih seznanimo z rutino, da se med dejanskim obiskom počutijo bolj sproščene.

Poudarite pomen dobre ustne higiene

Pomembno je, da otroka naučimo, da je obisk zobozdravnika nekaj, kar mora storiti, ne nekaj, kar bi se moral odločiti. Povemo mu, da je naloga zobozdravnika skrbeti za njegove zobke in zagotoviti, da so dovolj močni, da lahko z njimi je. Omenite lahko tudi, kako zobozdravnik skrbi, da bi preprečil kakršne koli težave z zobmi in vedno poskrbi, da imajo vsi pacienti zdrave zobe in lep nasmeh, ki bo trajal vse življenje.

V naših klinikah bomo poskrbeli, da boste vi in ​​vaši otroci deležni celovite in temeljite zobozdravstvene oskrbe. Vabljeni na POSVET k našim srčnim zobozdravnikom.

Preberite več o:

-Zalivke/ plombe

- Puljenje modrostnega zoba

- Nevidni zobni aparat

- Posegi v anesteziji

Prijava na posvet ali pregled

Zaupajte nam vaše podatke v spodnji obrazec. V najkrajšem možnem času vas pokličemo in rezerviramo termin posveta.

Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form

Aktualni članki
Naročanje