Domov

Sladko poletje: Kako ledeni koktajli in sladoledi uničujejo vaše zobe?

Strokovni pregled:
Mirjana Tavčar dr. dent. med.
Zobozdravnik
Primadent

Poletje je čas uživanja v soncu, čas potovanj, piknikov in še posebej – osvežilnih pijač in sladic vseh vrst. Ali ste se kdaj vprašali, kaj vse dobrote storijo za zdravje vaših zob? Preberite, kako poletne pijače in prigrizki potihoma vplivajo na vaš nasmeh ...

Pogosto spregledamo, kako sladke so ledene pijače

Ledene pijače so odličen način, da se ohladimo v vročih poletnih dneh.Toda, ali ste vedeli, da lahko ti sladki koktajli poškodujejo vaše zobe? Glavni krivec je sladkor. Ko uživamo v sladkih pijačah kot sta ledeni čaj in limonada, sladkor v njih hrani bakterije v naših ustih. Te bakterije proizvajajo kisline, ki napadajo zobno sklenino, kar lahko vodi do nastanka kariesa.

Poleg tega lahko kisla komponenta nekaterih koktajlov, kot je limonin sok, dodatno erodira zobno sklenino. Koktajli, ki vsebujejo kolo ali druge temne gazirane pijače, lahko povzročijo tudi obarvanje zob. Med najmanj škodljivimi koktajli so tisti, ki vsebujejo manj sladkorja in kislin, kot je na primer Bloody Mary.

Kaj pa pivo, ena najljubših pijač Slovencev? Čeprav vsebuje manj sladkorja kot sladki koktajli, lahko (še posebej temno) pivo povzroči obarvanje zob. Pivo je tudi kislo, kar pomeni, da lahko prav tako erodira vašo zobno sklenino. Tako kot pri drugih pijačah, je tudi pri pivu pomembno, da zaužijete dovolj vode, da pomagate nevtralizirati kisline in spodbuditi proizvodnjo sline, ki ščiti vaše zobe.

 

Sladoledi: hladno razvajanje, vroče težave

Poletje in sladoled gresta z roko v roki. Vendar pa hladno razvajanje skriva nekaj težav za zobe. Že spet zaradi sladkorja, ki je v sladoledu pogosto prisoten v visokih količinah. Poleg tega lahko ekstremno hladne temperature sladoleda povzročijo občutljivost zob. To je še posebej problematično za posameznike z že obstoječimi zobnimi težavami, kot so razpoke v sklenini ali zobni obloge.

Če opažate, da vaši zobje postajajo preobčutljivi, se naročite na pregled k zobozdravniku, preden izgubite še več sklenine ali pase nabere še več zobnih oblog.

Škodljivi vidiki sadja

Sveže sadje je seveda nujen del zdrave prehrane, saj je polno vitaminov in mineralov, ki so dobri za naše telo in zobe. Vendar nekateri sadeži, kot so citrusi, vsebujejo visoke ravni kislin, ki lahko postopoma erodirajo zobno sklenino, kar povzroča občutljivost in povečuje tveganje za karies.

deklica na bazenu, šlauf/obroč in pomaranča. velik nasmeh
Tudi poleti ne popustite pri skrbi za zdravje zob pri vaših otrocih.

Limone, pomaranče in grenivke so še posebej kisle, kar lahko vodi v erozijo sklenine, če jih uživamo v velikih količinah. Po drugi strani pa so sadeži, kot so jabolka in hruške boljša izbira, saj vsebujejo manj kislin in spodbujajo proizvodnjo sline, ki pomaga nevtralizirati kisline in očistiti zobe.  

Ena najboljših sadežev, po katerih lahko posežete v poletju, pa je lubenica. Lubenica ni samo okusna in osvežujoča, ampak ima tudi številne koristi za zdravje zob in ust:

1.  Spodbuja nastajanje sline: Sestavljena je iz približno 90 % vode in iz majhnih vlaken, kar spodbuja prežvekovanje in nastajanje sline. Povečana proizvodnja sline pomaga odstraniti škodljive bakterije v ustih.

2. Čisti zobe: Vlaknine v lubenici pomagajo očistiti zobe, saj dosežejo majhne prostore med njimi in odstranijo ostanke hrane, ki bi lahko pritegnili bakterije.

3. Beli zobe: Lubenica vsebuje maleinsko kislino, ki je znana po svojih belilnih lastnostih. Ta kislina skupaj s povečano proizvodnjo sline naravno čisti zobe.

4. Ščiti dlesni: Lubenica je bogata z vitaminom C, ki je ključnega pomena za zdravje dlesni. Ta vitamin pomaga ohranjati zdravo vezivno tkivo v dlesnih in upočasni napredovanje plaka.

5.  Ščiti ustnice: Poletna vročina lahko povzroči suhe, razpokane ustnice. Lubenica hidrida ustnice in jih ščiti pred sušenjem.

Uživanje lubenice je odličen način, kako skrbeti za zdravje zob in ust v poletnih mesecih!

 

Zaščitite svoje zobe pred poletnimi radostmi 

Kako torej zaščititi vaše zobe v času, ko se zdi, da nas vse vabi k uživanju sladkorja? Je pravi odgovor, da nehate jesti sadje in se izognete vsaki pijači? Ne nujno. Redno čiščenje zob je prvi in najpomembnejši korak k dentalnemu zdravju. Najbolje je, da zobe nežno očistite po vsakem obroku ali vsaj dvakratna dan. Izpiranje ust z vodo po uživanju sladkih ali kislih jedi in pijač pomaga nevtralizirati kisline in sprati sladkorje, kar preprečuje njihovo škodljivo delovanje.

V Primadentu smo posvečeni temu, da v poletju uživate brez skrbi za vaš nasmeh. Naši strokovnjaki so pripravljeni, da vam pomagajo ohranjati zobe zdrave in svetle, ne glede na to, koliko ledenih koktajlov in sladoledov uživate to poletje.

Ne pozabite, da je preventiva vedno boljša kot kurativa. Če slutite, da vaši zobje in ustna votlina niso v najboljšem stanju, nas kontaktirajte za pregled.

Povezana vsebina:

Prijava na posvet ali pregled

Zaupajte nam vaše podatke v spodnji obrazec. V najkrajšem možnem času vas pokličemo in rezerviramo termin posveta.

Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form

Aktualni članki
Naročanje