Domov

Kako omiliti zobobol?

Strokovni pregled:
Mirjana Tavčar dr. dent. med.
Zobozdravnik
Primadent

Zobobol je eden izmed najbolj neprijetnih in motečih občutkov, s katerim se lahko srečamo. Pogosto se pojavi nenadoma in nas lahko popolnoma onesposobi, ovira naše vsakodnevne aktivnosti in povzroča nelagodje.

Kako lajšati bolečino do obiska zobozdravnika?

Čeprav je obisk pri zobozdravniku ključnega pomena za dolgoročno rešitev težave, pa se včasih zgodi, da zobobol preseneti v času, ko ni mogoče takoj dobiti strokovne pomoči. V takih primerih se mnogi znajdemo v stiski, iščemo hitre rešitve in olajšanje bolečine.

V tem članku bomo predstavili nekaj naravnih metod, ki vam lahko pomagajo omiliti zobobol, dokler ne obiščete zobozdravnika. Čeprav ti nasveti ne morejo nadomestiti strokovnega zdravniškega pregleda, vam lahko v določenih situacijah zmanjšajo nelagodje. Pomembno pa vedeti, da je že občasen zobobol lahko tudi simptom resnejših zobnih težav, zato je obisk pri zobozdravniku ključnega pomena za učinkovito zdravljenje in preprečevanje morebitnih zapletov.

Med čakanjem na obisk poskusite s temi domačimi zdravili za lajšanje zobobola

Domača zdravila lahko v nekaterih primerih ponudijo začasno olajšanje od bolečine v zobu. Čeprav morate za resno težavo vedno poiskati zobozdravniško pomoč, lvam ahko naslednji nasveti pomagajo olajšati nelagodje do vašega obiska pri zobozdravniku.

Na mesto zobobola namestite hladni obkladek

Hlajenje lahko pomaga zmanjšati vnetje in otrplosti prizadetega območja. Če imate oteklino ali bolečino, si na prizadeto stran obraza za 15 minut nanesite hladni obkladek. To ponavljajte vsako uro.

Poskusite izpiranja s slano vodo

Izpiranja s slano vodo delujejo kot antiseptik, ki pomaga odstraniti bakterije in zmanjšati vnetje. V kozarec tople vode dodajte pol čajne žličke soli in dobro premešajte. S to raztopino nežno izpirajte usta nekaj minut, nato pa izpljunite. Za lajšanje bolečine v zobu lahko izpiranja ponovite večkrat na dan. 

zobobol in slana voda, bolečina v zobu
Pri zobobolu vam lahko začasno pomaga slana voda.

Na boleč zob nanesite česen ali nageljnove žbice

Tako česen kot nageljnove žbice imajo protibakterijske lastnosti, ki lahko pomagajo zmanjšati bolečino. Zdrobljen strok česna lahko nanesete neposredno na prizadeti zob ali uporabite olje nageljnovih žbic za mazanje bolečega območja.

V Primadentovih ordinacijah se zobobola lotimo na naslednje načine

Zobna bolečina je znak, da nekaj ni prav. V Primadentovih ordinacijah se osredotočimo na iskanje in odpravljanje pravih vzrokov za vaše težave, s čimer bomo odpravili tudi simptome.   

Najprej opravimo pregled in slikanje

Ko pridete k nam s težavo zobobola, je prvi korak vedno temeljit pregled vaših zob in ust. S pomočjo sodobnih diagnostičnih metod, kot so rentgenski posnetki, ortopan in 3D CBCT slikanje lahko ugotovimo, kaj povzroča bolečino in kako jo najučinkoviteje zdraviti.

Zdravljenje kariesa

Karies je eden najpogostejših vzrokov zobne bolečine. Če je vaš zob prizadet zaradi kariesa, ga moramo sanirati. Odstranimo prizadeto tkivo in zob obnovimo z zalivko. V Primadentu uporabljamo visokokakovostne materiale, ki zagotavljajo dolgotrajne in estetske rezultate.

Endodontsko zdravljenje

Včasih je koren zoba tako prizadet, da potrebujete endodontsko zdravljenje. Pri tem postopku vam odstranimo prizadeto ali odmrlo živčno tkivo iz zoba, očistimo in oblikujemo koreninski kanal ter ga zapolnimo. Endodontsko zdravljenje je ključnega pomena za ohranjanje vašega naravnega zoba in preprečevanje nadaljnjih zapletov. Pred posegom je paciente pogosto strah bolečine, a naj vas pomirimo: takšen način koreninskega zdravljenja zoba bolečino lajša, ne krepi!

Zdravljenje paradontitisa

Paradontitis oziroma paradontoza (vnetje obzobnih tkiv) je resna bolezen, ki lahko, če ga ne zdravimo, vodi v izgubo zob. Zdravljenje vključuje to, da vam očistimo pozdobne žebke, odstranimo zobni kamen in bakterije. Če je vaše vnetje obzobnih tkiv zelo napredovalo, uporabimo še dodatne kirurške posege. V Primadentu imamo posebej usposobljene strokovnjake za zdravljenje parodontalnih bolezni, ki se bodo potrudili, da bodo vaši zobje in dlesni zdravi in močni.

Ne glede na to, kateri postopek boste potrebovali, lahko zaupate našemu izkušenemu in strokovnemu osebju, da bo vaša izkušnja udobna.

Prijava na posvet ali pregled

Zaupajte nam vaše podatke v spodnji obrazec. V najkrajšem možnem času vas pokličemo in rezerviramo termin posveta.

Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form

Aktualni članki
Naročanje