Domov

Bolečina v zobu: simptomi in nasveti za zdravljenje

Strokovni pregled:
Mirjana Tavčar dr. dent. med.
Zobozdravnik
Primadent

Bolečina v zobu oz. zobobol: preberite, kaj so njeni vzroki ter kako jo blažimo in pozdravimo.

Bolečina v zobu: simptomi in nasveti za zdravljenje

Bolečina v zobu oziroma zobobol je eden najbolj intenzivnih in motečih občutkov, ki jih lahko doživimo, sploh če gre za utripajočo in akutno stanje. Ker so zobje vitalen del našega telesa in tesno povezani z živčnim sistemom, je vsaka motnja ali škoda izredno neprijetna. Zoboboli vplivajo tudi na naše vsakodnevno življenje. Otežijo čisto vsako aktivnost, od službe do uživanja v prostočasnih dejavnostih. 

Utripa in boli: kaj nam pove bolečina v zobu

V članku bomo raziskali različne oblike zobobolov, ki jih lahko doživljate, preučili glavne vzroke bolečine in vam predstavili nekaj domačih rešitev. Prav tako bomo raziskali, kako zobozdravniki obravnavamo bolečino, ko domača pomoč ni dovolj.

Akutna bolečina

Ko govorimo o akutni oziroma nenadni bolečini, govorimo o sunkovitem in ostrem zbadanju v zobu, ki je lahko posledica draženja živca ali poškodbe zoba. Akutna bolečina lahko izhaja iz poškodovane plombe, razpokane sklenine ali celo majhne razpoke, ki se je razvila v notranjosti zoba. Ker je ta bolečina tako intenzivna in nepričakovana, je običajno tisti simptom, zaradi katerega pacienti takoj poiščejo pomoč. Če doživljate močno bolečino, nas pokličite na 041646363, da takoj najdemo datum za obisk.

Neprestana bolečina

Neprestana bolečina je drugačna zver. To je zobobol, ki traja in ne izgine s časom ali počitkom. Morda boste občutili povečano bolečino vsakič ko jeste, pijete ali celo počivate. To je običajno zaskrbljujoč znak in lahko kaže na težave, kot so absces, infekcija ali vneto živčno tkivo. Ta vrsta bolečine, ki ne mineva dneve ali tedne je znak, da je nekaj resnično narobe in je spet nujno, da se čim prej posvetujete z zobozdravnikom.

Utripajoča bolečina

Pulsirajoča bolečina je posebej mučna, ker ima ritem. To pomeni, da lahko občutite bolečino v valovih, ki prihajajo in odhajajo, pogosto v taktu s srčnim utripom. To je običajno posledica vnetja ali abscesa, ki pritiska na živce in okoliška tkiva. Pulsirajoča bolečina lahko postane intenzivnejša zvečer in ponoči, zaradi česar je spanje ali počitek skoraj nemogoč.

Občutljivost na hladno ali toplo

Nazadnje pa ne smemo prezreti občutljivosti na temperaturne spremembe. Morda ste že opazili, da ob pitju hladne vode ali uživanju sladoleda občutite močno, a kratkotrajno bolečino. Kot da bi vas nekaj zbodlo in čez par sekund izzvenelo. Enaka bolečina v zobu se vam lahko zgodi ob toplem – ko npr. začnete piti topel čaj ali jeste hujo. Take vrste občutljivost je pogosto znak, da imate oslabljeno zobno sklenino. V nekaterih primerih to lahko kaže še na začetne faze kariesa ali celo na odmrl živec.

Poznamo pet vzrokov bolečine v zobu  

Bolečina v zobu ni le neprijetna, ampak je tudi opozorilni signal telesa, da nekaj ni prav. Ključno je, da razumete vzroke za to bolečino, da se lahko odločite za pravilno zdravljenje in preprečevanje nadaljnjih zapletov. Predstavljamo vam štiri najpogostejše vzroke zobobolov:

Karies

Karies povzroča neznosne bolečine.

Karies ali zobna gniloba je ena najpogostejših bolezni zob. Povzročajo ga bakterije, ki proizvajajo kisline in razkrajajo zobno sklenino, kar vodi do nastanka majhnih luknjic ali votlin v zobeh. Začetni stadij kariesa morda ne povzroča bolečine, vendar ko se karies poglobi in doseže zobno pulpo, lahko povzroči akutno bolečino. Redni zobozdravniški pregledi in dobra ustna higiena sta ključna za prepoznavanje in zdravljenje kariesa v zgodnji fazi. ko se zobna gniloba enkrat razvije, pa vam ne preostane nič drugega kot zobozdravniško zdravljenje. Če sumite, da se vam je začel razvijati karies, zato nikar ne odlašajte s pregledom. Veliko lažje in manj boleče bo, če vaš karies zamejimo in pozdravimo že v zgodnjih fazah. 

Zlomljen ali počen zob

Poškodbe, kot so udarci, padci ali grizenje trdih predmetov, lahko povzročijo zlome ali razpoke v zobeh. Tudi takšen zob lahko postane vir bolečine, še posebej, če razpoka doseže živec zoba. Pomembno je, da obiščete zobozdravnika takoj, ko opazite kakršno koli poškodbo zoba, npr. tanke linije, ki jih prej ni bilo, vidno odkrušen del zoba, čudno zabarvanje, če ste padli ali pa, če vas je kdo udaril.

Zobni abces

Absces je gnojno vnetje, ki se lahko razvije v korenu zoba ali med zobom in dlesnijo. Nastane zaradi bakterijske okužbe in je zelo boleč. Če ga ne zdravimo, se okužba širi in povzroči resnejše zdravstvene težave. Simptomi abscesa vključujejo otekle dlesni, neprijeten okus v ustih in občutek toplote na prizadetem območju.

Paradontitis

Paradontitis oziroma paradontoza je napredna oblika vnetja dlesni, ki vpliva na okoliška tkiva, ki podpirajo zobe. Če ga ne zdravimo, lahko privede do izgube zob – zobje vam bodo preprosto izpadli, ker ne boste imeli več zadostnih tkiv, ki bi podpirala njihovo lego. Poleg bolečine v dlesnih in zobeh lahko paradontitis povzroči tudi krvavenje dlesni, slab zadah in retrakcijo (izginjanje) dlesni.

Bruksizem (stiskanje zob)

Bruksizem oziroma stiskanje zob je lahko eden izmed vzrokov za bolečino v zobu. Stalno stiskanje ali škripanje z zobmi lahko privede do bolečin v čeljusti, glavobolov in celo do poškodb zob. Največkrat se takšno stiskanje pojavi ponoči, ko spite. Lahko se ga sploh ne zavedate. Lahko pa se pojavi tudi čez dan in že spet lahko mine kar nekaj časa, da napetost dejansko ozavestite in ugotovite, stiskate čeljust. Če sumite, da imate težave z bruksizmom, je priporočljivo, da obiščete zobozdravnika, ki vam bo morda predpisal zaščitno ščitnik za zobe.

Ne pozabite, da je zobobol pogosto opozorilni znak za resnejše težave. Čeprav je lahko skušnjava, da bi se zdravili doma ali upali, da bo bolečina sama od sebe minila, je vedno najbolje, da se ob znakih trajne ali akutne bolečine posvetujete z zobozdravnikom.

Bolečina v zobu: Kdaj moram k zdravniku?

Zdaj vemo, kaj vse spada k zobobolu. Kdaj pa je stanje tako hudo, da bi morali k zdravniku? Za bolečino v zobu je vedno vzrok! Nekatere simptome in bolečine v zobu lahko začasno omilite z domačimi tretmaji, ki jih boste spoznali v nadaljevanju, kljub temu pa je nujno prepoznati situacije, ko morate res čim prej do zdravnika. Če boste bolečino samo zanemarjali, vas to lahko vodi v resnejše zaplete, ki zahtevajo bolj kompleksno zdravljenje. Tu so ključni znaki, ki vam sporočajo, da je čas za obisk zobozdravniške ordinacije:

  • Nenadna, akutna in neznosna bolečina: To lahko pomeni, da imate akutno okužbo (z npr. bakterijo) ali absces, za kar vas moramo nujno obravnavati. 
  • Otekline v ustih ali na obrazu: Oteklina je lahko znak vnetja ali širše okužbe, ki se lahko razširi na druge dele telesa.
  • Bolečina, ki traja več kot 48 ur: Če bolečina traja več kot dva dni, je verjetno, da se bo stanje brez strokovne pomoči poslabšalo.
  • Zvišana telesna temperatura ali vročina: Vročina lahko kaže na prisotnost okužbe, ki potrebuje zdravniško obravnavo.
  • Težave z odpiranjem ust ali požiranjem: To so lahko simptomi resnejšega stanja ali okužbe, ki se širi.
  • Krvavitev ali izcedek iz prizadetega zoba: Krvavitev, ki ni povezana s površinsko poškodbo dlesni, je lahko znak hujše težave.

Ne pozabite na preventivo in skrb za zobe

Na koncu pa za zobobol seveda velja, da je preventiva boljša od kurative. Zdrave zobe lahko ohranite z dosledno in premišljeno rutino ustne higiene ter preventivnimi ukrepi.

Ščetkanje dvakrat dnevno in redno nitkanje odstranjujeta bakterijske obloge, preprečujeta karies in ščitita dlesni. Priporočamo vam tudi redne obiske pri zobozdravniku. Če nimate posebnih težav je dovolj, da dvakrat letno opravite preventivni pregled. To pomaga pri odkrivanju

zobozdravnik hitro, zobobol
Poskrbite za zdravje celotne družine.

težav že v zgodnji fazi. Hkrati ne smete pozabiti, da je v zdravje vaših zob vpletena tudi uravnotežena prehrana. Najpomembnejši ukrepi so omejitev sladkorja, kar zmanjša hrano za škodljive bakterije in povečanje vnosa kalcija ter vitamina D, kar krepi zobe in zmanjšuje tveganje za karies. Vložek v ustno zdravje je vložek v vaše splošno počutje. Z redno nego in preventivo lahko ohranite svoj nasmeh skozi vse življenje.

Če doživljate bolečino v zobu in ne veste, kaj je njen vzrok, nas kontaktirajte preko spodnjega obrazca. Našli bomo izvor vaše nadloge in ga odpravili tako, da se ne bo vračal, vaši zobje pa bodo bolj zdravi in lepši. Vedno smo dostopni tudi na telefonski številki 041 646 363.

Preberite še:

Kako vem, da je moj zob okužen?

Strah pred zobozdravnikom – dentofobija

Koreninsko zdravljenje zoba

Prijava na posvet ali pregled

Zaupajte nam vaše podatke v spodnji obrazec. V najkrajšem možnem času vas pokličemo in rezerviramo termin posveta.

Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form

Aktualni članki
Naročanje