Domov

Zobne luske ali zobne krone (prevleke): kaj izbrati?

Strokovni pregled:
Mirjana Tavčar dr. dent. med.
Zobozdravnik
Primadent

Vsi želimo imeti sijoč, bel nasmeh. Zobozdravstvene tehnologije nam danes to omogočajo že v parih korakih. Med najbolj priljubljene rešitve za popoln nasmeh sodijo zobne luske in zobne krone oz. prevleke. V tokratnem blogu smo zbrali njihove glavne prednosti in pomanjkljivosti.

Iskanje popolnega videza zob je lahko zapleteno – obstaja veliko ponudnikov in različnih izbir. Zobne luske in zobne krone oz. prevleke predstavljajo dve priljubljeni rešitvi, vsaka pa pride s svojimi edinstvenimi prednostmi in izzivi. V blogu bomo podrobno raziskali obe možnosti, da boste lažje sprejeli informirano odločitev, ki bo najbolje ustrezala vašemu nasmehu. Preberite, na kaj vse morate biti pozorni

Zobne luske: hitra pot do popolnega nasmeška 

Zobne luske so kot nalašč za tiste, ki želijo hitro in enostavno izboljšanje estetike svojega nasmeha. Gre za tanke, individualno izdelane ploščice, ki jih prilepimo na sprednji del zob, da jim spremenimo obliko, barvo ali položaj.

Zobne luske so na voljo v različnih materialih:

Porcelanske luske: Te so znane po svoji vzdržljivosti in naravnem videzu. So trdne, a hkrati zelo tanke, kar omogoča minimalno brušenje zoba pred nanosom. Lahkotrajajo od 10 do 15 let ali več, odvisno od skrbi in življenjskega sloga posameznika.

Kompozitne luske: Izdelane so iz posebne smole. Priljubljena izbira so zaradi nižje cene v primerjavi s porcelanskimi. Čeprav so nekoliko manj trajne, omogočajo hitro izboljšanje videza zob.

Cirkonijeve luske: Te luske združujejo moč in estetiko ter tako zagotavljajoč dolgotrajno rešitev za tiste, ki želijo trajno spremeniti svoj nasmeh. Cirkonij je izjemno trden material, ki zdrži velike obremenitve.

Zobne luske in zobne krone so priložnost za novo začetek. Pomagali vam bomo do samozavestnega nasmeha, ki ga boste z veseljem delili z drugimi.

Proces namestitve zobnih lusk običajno zahteva dva do tri obiske pri zobozdravniku. Na prvem obisku opravimo pregled in zob natančno izmerimo z računalniško tehnologijo. Na podlagi te CAD/CAM tehnologije v laboratoriju izdelamo luske. Ob nameščanju zobe minimalno zbrusimo, da zagotovimo optimalno prileganje lusk. Na zobe jih pritrdimo s posebnim lepilom. Celoten proces je običajno neboleč, uporabimo pa tudi lokalno anestezijo za dodatno udobje.

Kar zadeva okrevanje, je to običajno hitro in neboleče. Nekateri pacient lahko občutijo rahlo občutljivost ali nelagodje v prvih nekaj dneh po postopku, vendar se to običajno hitro umiri.

Zobne prevleke oziroma krone: Zaščita in obnova za bolj oslabljene zobe

Zobne krone ali zobne prevleke pa so obsežnejša pokrivala za zobe, ki jih uporabimo, kadar so naravni zobje oslabljeni zaradi obsežnih plomb ali kariesa.Za razliko od zobnih lusk krone pokrivajo celotno površino zoba, kar zagotavlja dodatno zaščito in podporo. Uporabljajo se lahko tudi za zaščito po endodontskem zdravljenju ali za obnovo zob, ki so se poškodovali.

Tudi za zobne prevleke je na voljo veliko različnih materialov. Poznamo kovinske krone, kovinsko-keramične krone, polno keramične krone (porcelanske) in zobne prevleke iz cirkonija.

Namestitev zobne krone ponavadi enako zahteva dva do tri obiske pri zobozdravniku. Na prvem obisku zobe očistimo in oblikujemo, nato pa jih z računalniško CAD/CAM tehnologijo skeniramo. Ta digitalni zapis uporabimo za izdelavo kron. Medtem ko čakamo na izdelavo trajne krone, se na zob namesti začasna krona. Ko so prave prevleke pripravljene, zobe ponovno očistimo in jih trajno fiksiramo na zobe.  

Okrevanje je podobno kot pri zobnih luskah. Lahko občutite nekaj občutljivosti ali nelagodja, vendar to hitro mine. Pomembno je upoštevati navodila zobozdravnika glede nege in higiene.

Vse modele zob opravljamo z napredno računalniško tehnologijo in ne več s fizičnimi odtisi. CAD/CAM tehnologija (3d slikanje zob) je nepredstavljivo bolj natančna, kot so bili odtisi v gipsu.

 

Zobne luske ali zobne krone: katere naj izberem?

Izbira med zobnimi luskami in zobnimi kronami bo v veliki meri odvisna od vaših osebnih potreb in stanja vaših zob. Za nekatere je hitra estetska rešitev z luskami idealna, medtem ko drugi potrebujejo dodatno zaščito in obnovo s prevlekami po površini vseh zob.

Glede na stanje naravnih zob, so luske idealne za kozmetične popravke relativno zdravih zob, medtem ko so krone primernejše za oslabljene ali poškodovane zobe.Ali so vaši zobje še v dovolj dobrem stanju za luske ali pa potrebujete že prevleke, bo najbolje ocenil zobozdravnik na posvetu. V Primadentu na vsakem posvetu najprej prisluhnemo vašim željam in težavam, nato pa podamo še svoje strokovno mnenje. Vedno se potrudimo, da najdemo najugodnejšo in najbolj zdravo rešitev za vsakega pacienta.  

Proces namestitve je pri luskah manj invaziven z minimalnim brušenjem, medtem ko krone zahtevajo več oblikovanja, saj pokrivajo celoten zob.

Kar se tiče zahtevnosti posega, so luske enostavnejše in hitrejše za namestitev, medtem ko krone zahtevajo več časa in včasih več obiskov pri zobozdravniku. Tudi pri obstojnosti obstaja manjša razlika: luske lahko trajajo 10-15 let ali več, odvisno od materiala, medtem ko krone lahko trajajo še malo dlje in nudijo večjo zaščito.

Nadaljnja skrb za zobe je podobna tako pri luskah kot pri kronah. Zobe morate redno ščetkati z nežno zobno ščetko, uporabljati nitko in ustno vodico ter hoditi na redne kontrole.

Cena je še en, a definitivno ne zanemarljiv dejavnik, ki ga je treba upoštevati. Cena je pravzaprav podobna, za obe vrsti posega od 450 EUR po zobu. Velja pa, da je lahko končna cena kron večja, saj gre za obsežnejši poseg.

Sklepne misli

Odločitev med zobnimi luskami in zobnimi kronami zahteva premišljeno razmislek in strokovno oceno, ki temelji na vaših potrebah, željah in stanju vaših zob. Oba postopka nudita odlične rešitve za izboljšanje estetike in funkcionalnosti vašega nasmeha, vendar je izbira enega ali drugega lahko ključna za dolgoročno zdravje in zadovoljstvo.

Priporočljivo je, da za pravo izbiro posvetujete s svojim zobozdravnikom ali našim strokovnjakom za estetsko zobozdravstvo. Skupaj bomo našli najbolj primerno in trajnostno rešitev, ki bo vaš nasmeh spremenila v umetnino, ki jo boste z veseljem delili z drugimi.

Ne glede na to, ali izberete zobne luske ali zobne krone morate razumeti, dasta oba postopka investicija tako v vaš videz kot v vaše splošno dobro počutje. Z ustrezno namestitvijo, skrbjo in rednim zobozdravniškim nadzorom lahko pričakujete, da bodo tako luske kot krone služile mnoga leta in vam nudile samozavesten in zdrav nasmeh, ki ga zaslužite.

Sorodna vsebina

Zobne luske pričarajo popoln nasmeh

Cena zobne luske

Porcelanska ali cirkonijeva prevleka

Prijava na posvet ali pregled

Zaupajte nam vaše podatke v spodnji obrazec. V najkrajšem možnem času vas pokličemo in rezerviramo termin posveta.

Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form

Aktualni članki
Naročanje