Domov

Bolečine v zobu

Strokovni pregled:
Mirjana Tavčar dr. dent. med.
Zobozdravnik
Primadent

Se vam pogosto zgodi, da čutite bolečino v zobu, ki traja par dni, potem pa poneha? Z olajšanjem ne obiščete zdravnika, a težava se v večini primerov ne reši kar sama od sebe. Pogosto se vzrok za zobobol skriva v zobnem kariesu, ki preko sklenine prodre tako globoko, da se zaradi njega v notranjosti zoba okuži zobna pulpa, ta pa čez nekaj časa preide v boleče vnetje. Pozornost pa ni odveč tudi pri drugih spremembah, ki jih opazite, saj če zob ne boli, to še ne pomeni da je zdrav.

Vzrok se verjetno skriva v zobnem kariesu

Za bolečino v zobu je vedno vzrok! Pri napredku zobnega kariesa se v zobu, kjer se nahaja posebno mehko tkivo v notranjosti koreninskega kanala (zobna pulpa), ob njegovem vnetju ali odmrtju pojavi granulom (kroničnoperiapikalno vnetje). Širjenje kariesa običajno sploh ne opazimo, saj ne občutimo bolečine, vse dokler ne pride do aktivacije. Najpogosteje se takrat pojavijo hude bolečine, ki jih spremlja otekanje dlesni ali celo dela obraza. To pa je tudi čas, ko nas obišče večina pacientov.

V naši ordinaciji takrat pregledamo vaše zobe in v primeru, da ocenimo, da je zob še rešljiv, začnemo z zdravljenjem koreninskih kanalov. Pred postopkom naše paciente pogosto spremlja strah pred bolečino, a naj vas pomirimo, takšen način koreninskega zdravljenja zoba bolečino lajša, ne krepi!

Bolečine v zobu

Znaki, da je potrebno endodontsko (koreninsko) zdravljenje zoba

Pri vnetju zobne pulpe, ki vam sčasoma povzroča hudo bolečino, se lahko pojavijo simptomi, kot so zobobol, iztekanje gnoja, oteklina, temno zabarvanje zoba, občutljivost na hladno in toplo in bolečine ob ugrizu.

Potek endodontskega zdravljenja zoba

Endodontsko zdravljenje je procedura s katero živec ali pulpo iz zobnega kanala.

Pri nas vaše zobe najprej pogledamo, nato pa se z vami pogovorimo o možnostih. Večino zob je mogoče ozdraviti, zato pogosto pričnemo s koreninskim zdravljenjem vašega zoba. Ob predvidevanju, da bo poseg boleč, najprej morebitne bolečine izločimo s pomočjo anestetika. Poseg se začne s odprtjem zoba skozi zobno krono, nato zob natančno očistimo in oblikujemo koreninski kanal. Medtem si pripomoremo s pomočjo mikroskopa, ki nam omogoča podroben vpogled v notranjost in omogoča natančno čiščenje koreninskih kanalov. V očiščen koreninski kanal nato vnesemo zdravilo in ga zapolnimo, kasneje pa ga zapremo z začasno plombo. Pri drugem obisku se zob zaščiti še z zobno krono ali zobno zalivko.

Ravnanje po endodontskem zdravljenju zoba

Po prvem obisku vaš zob še ni zaščiten z zobno krono ali z zobno zalivko, zato morate takrat paziti, da z njim ne grizete ali žvečite. Ko je zob ozdravljen, je seveda bolj občutljiv kot preostali zobje, vendar je njegova življenjska doba enaka kot življenjska doba drugih zob, odvisna je seveda od pravilnega čiščenja in skrbi zanj ter rednih pregledov.

Prijava na posvet ali pregled

Zaupajte nam vaše podatke v spodnji obrazec. V najkrajšem možnem času vas pokličemo in rezerviramo termin posveta.

Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form

Aktualni članki