Domov

Cena zobne luske: Kaj vpliva na strošek faset?

Strokovni pregled:
Mirjana Tavčar dr. dent. med.
Zobozdravnik

Koliko stanejo zobne luske? Preberite, kaj vse vpliva njihovo na ceno.

Namestitev zobnih lusk (znanih tudi kot fasete ali venirji) je postala en izmed najbolj iskanih estetskih dentalnih postopkov v zadnjem desetletju. Te tanke plasti materiala, ki se prilepijo na zob, nudijo hiter in dolgotrajen način za izboljšanje estetike vašega nasmeha.

Vas zanima, kako se določimo njihovo ceno? V članku bomo raziskali različne faktorje, ki vplivajo na stroške, od vrste materiala do tehnologije, ki jo uporabimo pri izdelavi.

Kaj so zobne luske in zakaj jih potrebujemo?

Zobne luske so tanke, individualno izdelane ploščice, ki se prilepijo na sprednji del zoba. Cilj je, da z njimi posnemamo naravne zobe in prekrijemo kakršnekoli nepravilnosti, ki vam niso všeč. So izjemno priljubljene za:

  • Odpravljanje zabarvanja zob zaradi kajenja ali pitja čaja in kave.
  • Popravljanje obrabljenih ali poškodovanih zob.
  • Zapiranje razmikov med zobmi.

Poleg tega, da fasete oz. luske izboljšajo estetiko nasmeha, naravnim zobem tudi dodajo trpežen zaščitni sloj. Če so vaši zobje obrabljeni ali poškodovani, jih to lahko odlično zaščiti in prepreči nadaljnje težave.

Pred nameščanjem

Prvi korak vsake estetske preobrazbe, zdravljenja ali »preventivnih del« na zobeh je posvet. Med posvetom za namestitev zobnih lusk se s pacientom pogovorimo o njegovih željah in pričakovanjih. Opravimo tako fizični pregled kot računalniško slikanje zob, zato, da dobimo popolno predstavo o stanju vaše zobne votline. Na tem mestu vas bomo opozorili, če opazimo kakršnekoli nepravilnosti, ki bi se jim morali posvetiti še preden vaš nasmeh preobrazimo z venirji. Če ugotovimo, da ste ustrezen kandidat za poseg, bomo skupaj izbrali odtenek in material, iz katerega vam bomo izdelali luske.

Katere luske bodo najustreznejše za vas, bomo tako določili na posegu. V primeru, da so vaši zobje že preveč obrabljeni in luske ne pridejo v poštev, za popravljanje nasmeha in funkcionalnosti uporabimo zobne krone (prevleke).

Naš pristop je vedno individualiziran, kar pomeni, da se prilagajamo željam in specifikam vsakega pacienta posebej. Pri svetovanju o zobnih luskah bomo čim bolje upoštevali vse, kar nam boste povedali.

Na posvetu tudi izračunamo končno ceno posega.

Kako cena zobnih lusk vpliva na pacientovo odločitev

Cena je pogosto ključni faktor pri odločanju za katerikoli estetski postopek. V Zobozdravstvu Primadent so okvirne cene zobnih lusk naslednje:

  • Kompozit: približno 380 EUR na lusko
  • Cirkonij: približno 490 EUR na lusko
  • Keramika: približno 490 EUR na lusko 

Zneski se razlikujejo zaradi samih materialov, iz katerih vam venirje izdelamo, načina obdelave lusk med izdelavo ter načina pričvrščanja.

Kompozitne zobne luske

Kompozitne luske so cenovno najbolj dostopne. So edina vrsta venirjev, kjer lahko celoten postopek zaključimo v enem samem obisku. Vendar pa so kompozitne luske bolj občutljive na obarvanje in imajo krajšo življenjsko dobo, približno 5 do 7 let.

Cirkonijeve in keramične zobne luske

Cirkonijeve in keramične (porcelanske) luske predstavljajo večjo finančno naložbo, vendar nudijo daljšo življenjsko dobo, ki se lahko giblje od 10 do 20 let. Te luske so tudi manj občutljive na obarvanje in ponujajo bolj naraven izgled. Keramične zobne luske so izdelane iz porcelana, znanega po svoji obstojnosti in neštetih barvnih odtenkih.

Cirkonijeve luske (in krone) so v naših klinikah zaradi svojih prednosti najbolj priljubljena izbira. Izdelamo jih iz cirkonijevega oksida. To je material, ki slovi po izjemni trdnosti (cirkonij je en izmed najtrših materialov, ki jih uporabljamo v zobozdravstvu) in estetskih lastnostih (tako prepričljiv videz, da so drugim videti kot površina zelo lepega naravnega zoba).  

Poleg tega je cirkonij  biokompatibilen material, kar pomeni, da je nežen do obzobnih tkiv in ne povzroča alergijskih reakcij ali draženja.  

Tabela s primerjavo cirkonijevih, keramičnih in kompozitnih zobnih lusk
Nekaj kriterijev, ki lahko vplivajo na izbiro materiala.

Kakšna je življenjska doba zobne luske?

Povprečna življenjska doba zobne luske se lahko giblje med 10 in 15 let, odvisno od vrste materiala in skrbnosti pri ustni higieni. Pri izračunu stroškov je pomembno upoštevati ne le začetne stroške, ampak tudi morebitne stroške za menjavo luske v prihodnosti. Če pogledamo na stroške iz tega vidika, se začetni večji vložek v cirkonij ali keramiko izniči. Ker gre za premium materiala, bosta zdržala dlje kot kompozit, za katerega velja večja verjetnost, da ga boste v prihodnje zamenjali.

Zaključek

Namestitev zobnih lusk je pomembna naložba v vaš nasmeh, pogosto tudi v samozavest. Z izbiro pravega materiala in pravilnim vzdrževanjem bodo fastete trajale vrsto let. Če si želite dolgoletno lepoto ob nasmehu je ključnega pomena, da se posvetujete s kvalificiranimi strokovnjaki, ki vam bodo pomagali pri odločitvi, ki najbolj ustreza vašim potrebam in finančnim možnostim. Vsaka zgodba do popolnega nasmeha se začne z dobrim posvetom, ki vam bo omogočil, da tehtno razmislite o vaši izbiri.

Počaščeni bomo, če za svojo preobrazbo izberete ravno Primadent! Dobrodošli.

Preberite še

Prijava na posvet ali pregled

Zaupajte nam vaše podatke v spodnji obrazec. V najkrajšem možnem času vas pokličemo in rezerviramo termin posveta.

Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form

Aktualni članki
Naročanje