Domov

Zobni kamen povzroča paradontozo

Strokovni pregled:
Mirjana Tavčar dr. dent. med.
Zobozdravnik
Primadent

Redki posamezniki so tisti srečneži, ki se z zobnim kamnom ne srečujejo. Ustrezna skrb za ustno votlino zmanjša pojav zobnega kamna, v celoti pa se mu težko izognemo. Zobni kamen lahko povzroči krvavenje dlesni in s tem nastanek paradontoze. Zato je pomembno, da redno obiskujemo zobnega higienika, ki poskrbi za varno odstranitev zobnega kamna.

Kljub ustrezni higieni in rednemu ščetkanju težko očistimo vse skrite kotičke naše ustne votline. Na zobeh zato ostajajo madeži zaradi pitja kave, čajev, zabarvane hrane in kajenja. Na zobeh ostanejo zobne obloge, ki jih imenujemo plake. Ko plake mineralizirajo, se spremenijo v trdne zobne obloge, kar lahko privede do nastanka paradontalne bolezni.  Ustni higienik, ki je strokovnjak na svojem področju, z ultrazvokom natančno odstrani zobni kamen nad in pod nivojem dlesni.

Ljudje se premalo zavedamo drastičnih posledic, ki jih nezdravljena parodontoza pusti v naših ustih. Izgubo zoba lahko nadomestimo z zobnim vsadkom ali zobnim mostičkom. Če paradontoza prizadene več zob in posledično pristanemo na brezzobi čeljusti, prideta v poštev totalna proteza, ki je lahko fiksna na implantatih (all on 4) ali mobilna. Najboljši približek naravnemu zobu je cironijeva zobna krona.

Zobni kamen

Ne odlašajte predolgo in se prijavite na posvet pri enem izmed naših zobozdravnikov.

Prijava na posvet ali pregled

Zaupajte nam vaše podatke v spodnji obrazec. V najkrajšem možnem času vas pokličemo in rezerviramo termin posveta.

Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form

Aktualni članki
Naročanje