Domov
>
Blog

JE TRDOVRATNI ZOBNI KAMEN SPET TU? PREVERITE, KAKO GA OBVLADATI ...

Obstajajo posamezniki, ki se z zobnim kamnom res redko srečujejo in ga imajo zelo malo ali pa skoraj nič. Vendar to ni posledica genetike, ki ji običajno pripisujemo številne naše probleme, ampak je rezultat rednega in predvsem natančnega čiščenja zob, zdrave prehrane ter rednih obiskov zobozdravnika.

Vsi vemo, kako pomembno je redno ščetkanje, obiskovanje zobozdravnika, nitkanje in izpiranje ust z ustnimi vodami, da preprečimo tvorbo zobnega kamna. Vendar kaj pravzaprav zobni kamen je, zakaj nastaja na naših zobeh in kako ga obvladovati – v nadaljevanju.

zobni kamen
Kako se tvori zobni kamen?

Ste se že kdaj vprašali, kaj pravzaprav zobni kamen je? Tudi če doma zelo skrbite za zobe, imate še vedno v ustih bakterije. Mešajo se z beljakovinami in živilskimi produkti, da tvorijo lepljiv, brezbarven do bledo rumen film, imenovan zobna obloga. Ko se slina, hrana in tekočina združijo, tvorijo bakterijske usedline, ki lahko poškodujejo zobno sklenino in vodijo v nastanek lukenj. Če zobne obloge odstranjujete redno, se lahko enostavno izognete trajni zobni gnilobi in/ali bolezni dlesni.

Večji problemi nastanejo, če se na zobeh te zobne obloge nabirajo in strdijo v zobni kamen. Ta je hrapav in vsebuje milijone bakterij, ki se prehranjujejo s hrano in pijačo, ki jih užijete čez dan. Če se ga ne odstrani, zobni kamen lahko privede do neželenega umika dlesni in bolezni dlesni.  V zobozdravniški ordinaciji ga je treba odstraniti s posebnimi orodji.

Kako obvladati nastanek zobnega kamna?

Najboljši način za preprečevanje nabiranja oblog in zobnega kamna na zobeh je nitkanje vsaj enkrat na dan in ščetkanje dvakrat na dan z zobno pasto, ki vsebuje fluorid. Pri ščetkanju si lahko pomagate tudi s sodo bikarbono,ki ščiti zobe pred demineralizacijo, ki je postopek, ki s pomočjo sline odstranjuje kalcij iz zobne sklenine. Prav tako priporočamo nižjo vrednost uživanja ogljikovih hidratov, saj ti drastično znižajo pH vrednost v ustih in posledično ustvarijo kislo okolje, ki povzroči demineralizacijo.

Močna dejavnika pri tvorbi zobnega kamna sta tudi kajenje in stres. Poskusite se jim čim bolj izogibati, hkrati pa uveljavite redno in natančno zobno higieno ter redne zobozdravstvene preglede, ki bodo pomagali pri preprečevanju in zdravljenju ustnih zdravstvenih težav.

!POMEMBNO!

Odsvetujemo vam, da zobni kamen sami čistite doma. Je namreč zelo trda struktura, ki je ne odstrani nobena tekočina. Če ga boste poskusili z ostrimi predmeti ščistiti doma, čiščenje ne bo uspešno, tvegate le, da boste poškodovali sklenino in dlesni. Zato velja resno opozorilo, da ga nikakor ne odstranjujete sami. Zobni kamen lahko čistita le ustni higienik ali zobozdravnik s posebej za to namenjeno ultrazvočno napravo.

Ne odlašajte predolgo in se prijavite na posvet pri enem izmed naših zobozdravnikov.