Domov

SODOBNE ZOBNE PROTEZE

Zobna proteza je idealna rešitev ob izgubi večjega števila zob. Njena fukcija je nadomestiti naravne zobe. Zobne proteze so v sodobnem času doživele velik napredek na področju zagotavljanja trajnosti, udobja, prilgodljivosti in zanesljivosti.

VRSTE ZOBNIH PROTEZ

Sodobna zobna protetika nudi več rešitev za nadomestitev izgubljenih zob. Rešitev so lahko zobna proteza, implantati, zobne krone in zobni mostički.

V osnovi poznamo 3 vrste zobnih protez:

Totalna snemljiva zobna proteza

Totalna snemljiva zobna proteza se uporablja pri izgubi vseh zob. Nadomesti tako vse izgubljene zobe kot izgubljen zobni greben. Lahko služi tudi kot provizorična proteza dokler se stanje v ustih ne umiri in se lahko izdela stalna proteza, najpogosteje na implantatih. Čas, ki je potreben za umiritev stanja v ustni votlini po puljenju (ekstrakciji zob) je od 1 meseca do 1 leta.

Zgornje totalne zobne proteze po navadi ne povzročajo težav, saj se dobro prisesajo na ustno nebo. Več težav je s spodnjimi totalnimi zobnimi protezami, saj zaradi izgube čeljustne kosti ne nudijo zadostne stabilnosti.

Delna zobna proteza

Delna zobna proteza se uporablja za nadomestitev dela manjkajočih zob. Delna zobna proteza je snemna proteza. Čistimo in vzdržujemo jo izven ustne votline. S CAD-CAM tehnologijo odvzamemo odtis vaše čeljusti, da ustvarimo model in na podlagi njega izdelamo delno protezo. Delna zobna proteza zapolni prostor izpadlih zob  in pomaga ohranjati položaj zdravih zob v pravilni legi. Zato je pomembno, da se nemudoma po izgubi zob, odločimo za eno od oblik nadomestitve manjkajočih zob.

Sodobne zobne proteze - proteze na implantatih

Sodobna tehnologija omogoča fiksno protezo tudi v popolnoma brezzobi čeljusti, kar ima velik doprinos h kakovosti življenja tudi v višji starosti.

Zobna proteza se postavi na implantatih. V kolikor vam naredimo 4 implantate na čeljust, govorimo o All on 4, če pa je implantatov 6, pa govorimo o All on 6. Obstajata tudi varianti All on 5 in All on 8. Podpora na implantatih zobni protezi nudi stabilnost in ohranja čeljustno kostnino. Lažje je tudi žvečenje hrane.


Postopek izdelave All on 4:

Oralni kirurg vstavi vijake (zobne implantate) v čeljustno kost. Po treh mesecih se implantati čvrsto vrastejo v čeljustno kost v procesu osteointegracije in sledi nadgradnja s sidrišči in zobno protezo (cirkonijev ali porcelanski mostiček). Zelo pomembno je, da je most privijačen na vijake in ne cementiran, saj v primeru vnetja in drugih težav lahko mostiček enostavno odvijačimo in preverimo kaj se dogaja s tkivom pod mostičkom. V primeru cementnega mostička je potrebno vse razbiti in na novo narediti, kar pomeni dodatne stroške.

Praviloma se vgrajuje od 2 do 6 implantatov na vsako čeljust. Za dobro stabilizacijo zgornje zobne proteze je treba vgraditi vsaj 4 implantate, medtem ko sta na spodnji protezi potrebna najmanj dva. Metode, ki se uporabljajo, imajo večinoma vgrajenih od 4 do 6 implantatov (All on 4, All on 6).

Zakaj izbrati zobno protezo na implantatih?

Nadomestitev manjkajočih zob z zobnimi implantati ima številne prednosti:
Fiksna proteza izboljša izgled
Izboljšan govor in žvečenje
Udobno nošenje, nobenih težav s premikanjem v ustih
Trajna in trpežna rešitev
Izboljšana samopodoba

Prijava na posvet ali pregled

Zaupajte nam vaše podatke v spodnji obrazec. V najkrajšem možnem času vas pokličemo in rezerviramo termin posveta.

Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form