Domov

Hitro okrevanje po implantatih

Strokovni pregled:
Mirjana Tavčar dr. dent. med.
Zobozdravnik
Primadent

Zobni implantati so stalni način zamenjave vaših zob in zahtevajo določen čas, da se jih ustrezno namesti. Zdravljenje vključuje tako kirurško in protetično ter estetsko komponento, zato je lahko na trenutke lahko stresno, še posebej, če ni potreben le en zobni implantat. Čas celjenja za postavitev zobnega implantata je kompleksen postopek, ki se lahko od osebe do osebe zelo razlikuje. vendar obstaja nekaj dejavnikov, ki vplivajo na postopek okrevanja in čas, ki bo potreben za popolno okrevanje. Preberite si kako do hitrega okrevanja po vstavitvi zobnih vsadkov.

Eno najpogostejših vprašanj, ki jih slišimo je: “Kakšen je čas okrevanja po vstavitvi zobnih vsadkov in kako ga lahko pospešim?”

Zobni implantati: ključna dejstva  
  • Večina bolnikov gre na delo naslednji/ali še isti dan.
  • Zdravila brez recepta običajno zadoščajo za zmanjšanje bolečine.
  • Povprečni čas celjenja po vstavitvi vijaka je 3-4 mesece. 

Čeprav je kirurški poseg, je namestitev implantata relativno majhen kirurški poseg, ki ima zelo kratek čas okrevanja in običajno zahteva le od pacientov, da redno jemljejo protibolečinska zdravila. Naši bolniki odstranijo šiv približno 14 dni po operaciji in nato lahko svoje življenje nadaljujejo kot običajno.

Osteointegracija

Zobni implantat se namesti v kost, da nadomesti koreninski del zoba. Ko se to zgodi, traja več mesecev, da se zgodi osteointegracija. Osteointegracija izhaja iz grške besede, osteon (kost) in latinske besede integrirati (narediti celoto). Izraz se nanaša na neposredno strukturno in funkcionalno povezavo med živo kostjo in površino nosilnega umetnega implantata. To pomeni, da se kost zlije na vsadek, da postane dovolj stabilen, da drži zob na njem. Na žalost je to proces, ki ga ni mogoče pospešiti in traja približno 2-4 mesece. Ko je osteointegracija končana, je zobni implantat dokončno pritrjen in lahko začnete žvečiti z implantatom brez težav.

Zobna krona, zobni mostiček, proteza all on 4 se namestijo po zaključeni osteointegraciji.

In kaj je največja napaka, ki jo pacienti delajo? Pričakujejo, da lahko ta postopek pospešijo! POMEMBNO je, da se zavedate, da je to nujen proces, ki se mora zgoditi za pravilno namestitev implantata in ga ne smemo poskušati pospešiti, saj v primeru, da osteointegracija ni popolna, lahko zobni vsadek pade ven. Zato je ključno, da se ne pustite zavesti oglaševanjem, kjer vam ponujajo hitro namestitev in se odločite za profesionalno storitev pri našem zobozdravniku.

Posebni primeri

Če imate izpadli zob, ki ga je treba odstraniti, se postopek vstavitve implantata podaljša, ker moramo počakati, da se kost zaceli, preden lahko postavimo implantat, da obnovimo zob. V zobno vdolbino pogosto postavimo kostno cepitev, da kost drži odprto in olajša namestitev implantata pozneje. V redkih situacijah lahko implantat vstavimo še isti dan, ko odstranite zob.  S tem našim pacientom prihranimo čas zdravljenja (4-6 mesecev) in hitreje dobijo zobe. Vendar niso vsi pacienti ali zobje kandidati za takojšnjo vstavitev implantata. O tem se morate podrobneje pogovoriti na osebnem pregledu.

zobni implantat
zobni implantat

Kaj pa lahko naredim, da se bo zobni implantat hitreje integriral?

Bodite potrpežljivi in jemljite predpisana zdravila

V prvih dneh po operaciji implantata je nujno, da vzamete zdravilo, ki vam ga je predpisal vaš zobozdravnik. To bo pomagalo ublažiti kakršnokoli bolečino in nelagodje, ko se bo zdravilo izčrpalo.

Prilagodite svojo prehrano

Po operaciji je pomembno, da se uživate tekočo in mehko hrano, ki zlahka drsi navzdol, kar ne bo oviralo nobene vrzeli ali šiva. Hrana, kot so jogurt, juha, jajca in pire krompir, zahteva zelo malo žvečenja in je idealna za čas okrevanja. Postopoma lahko uvajate tršo hrano, ko se ustna votlina ozdravi, vendar se najprej posvetujte s svojim zobozdravnikom.

Hladni obkladki

Modrice in otekline so povsem običajne po vstavitvi implantata, čeprav se med posamezniki lahko zelo razlikujejo. Hladni obkladki lahko pomagajo obvladati situacijo in zmanjšajo bolečino ter nelagodje.

Olajšajte si stvari

Pomembno je, da si po operaciji stvari olajšate in skrbite za svoje celotno telo. Ne poskušajte storiti preveč prezgodaj. Vzdržite se napornih vadb, dokler ne boste bližje popolni ozdravitvi, da telesu omogočite popoln sprejem.

Prenehajte kaditi

Kajenje ali uporaba tobačnih izdelkov močno vpliva na telesno sposobnost zdravljenja, zato bo čas celjenja trajal veliko dlje kot običajno. Obstaja tudi večje tveganje za neuspeh implantata. Da bi se izognili zapletom, je najbolje, da pred postopkom opustite kajenje in vse dokler zdravljenje ni popolnoma zaključeno. Kadarkoli je to mogoče, vam predlagamo, da poskusite in nehate kaditi za vedno.

Prijava na posvet ali pregled

Zaupajte nam vaše podatke v spodnji obrazec. V najkrajšem možnem času vas pokličemo in rezerviramo termin posveta.

Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form

Aktualni članki
Naročanje