Domov

Vse o beljenju zob

Strokovni pregled:
Mirjana Tavčar dr. dent. med.
Zobozdravnik
Primadent

Pravijo, da si človeka največkrat zapomnimo po očeh in njegovem nasmehu. Nekatera živila, kajenje in pitje alkohola ter kave skozi čas na naših zobeh pustijo posledice. Ti postanejo rumenkasti in brez sijaja, zato marsikdo začne razmišljati o tem, kako jim povrniti njihovo belino.

5 dejstev o beljenju zob, ki bi jih moral vedeti vsak.  

Pravijo, da si človeka največkrat zapomnimo po očeh in njegovem nasmehu. Nekatera živila, kajenje in pitje alkohola ter kave skozi čas na naših zobeh pustijo posledice. Ti postanejo rumenkasti in brez sijaja, zato marsikdo začne razmišljati o tem, kako jim povrniti njihovo belino. Beljenje zob večkrat spremljajo številni dvomi, povezani z učinkom in posledicami, zato tokrat za vas razkrivamo 5 dejstev o beljenju zob, ki bi jih moral vedeti vsak.  

1. Vaše prehranjevalne navade vplivajo na barvo vaših zob

Verjemite ali ne, vaši zobje imajo pore, prav tako kot vaš obraz. Vaše prehranjevalne navade vplivajo na barvo vaših zob. V kolikor popijete veliko sokov, črnega vina ter pojeste veliko borovnic, lahko to vpliva na barvo vaših zob. Obarvane zobe imajo tudi kadilci in ljubitelji kave. Sčasoma zaradi živil, ki jih uživate naravna barva vaših zob postane temnejša, madeži pa ne izginejo tako zlahka.

2. Beljenje zob ne bo poškodovalo vaših zob 

Dejstvo, o katerem ima večina napačno predstavo. Profesionalno beljenje zob pri strokovnjaku je izjemno varno in ne vpliva na strukturo vaših zob. Proces beljenja namreč uporablja aktivne sestavine, ki povzročijo začasno odprtje por v zobeh ter tako prodrejo do madežev. Po vsakem beljenju se vaši zobje naravno remineralizirajo in rehidrirajo.

3. Občutljivost po beljenju zob je normalna

Več kot polovica ljudi ima težave s preobčutljivostjo zob. To je najpogosteje posledica genetike, tanke sklenine ali razpokanih/poškodovanih zob. Najpogostejša posledica beljenja zob je začasna občutljivost zob. Zobje se dehidrirajo, kar zmanjšuje njihovo sposobnost izolacije živca pred spremembami temperature, a bo to izginilo že 12-36 ur po beljenju.

4. Krone ali zobnega vsadka ni mogoče pobeliti  

Res je, sintetičnih zob ni mogoče pobeliti in edini način za obarvanje oziroma razbarvanje je zamenjava zoba. Če razmišljate o zobnih vsadkih ali furnirjih, naprej razmislite o beljenju zob, saj po zaključku postopka zob ne morete več razbarvati nazaj. Zobna zalivka, zobne luske in prevleke za zobe niso dovzetne za belilna sredstva. Belilo je učinkovito le na lastni sklenini.

5. Rezultati niso trajni

Samo zato, ker ste si profesionalno pobelili zobe, to še ne pomeni, da bodo vaši zobje ostali beli do konca življenja. Dobra novica je, da lahko učinki beljenja trajajo tudi do tri leta. Učinek belih zob lahko podaljšate tudi sami, tako da se izognete hrani in pijači, ki povzroča obarvanost zob.

beljenje zob

Sorodna vsebina

Prijava na posvet ali pregled

Zaupajte nam vaše podatke v spodnji obrazec. V najkrajšem možnem času vas pokličemo in rezerviramo termin posveta.

Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form

Aktualni članki
Naročanje