Domov
>
Pogosta vprašanja

Pogosta vprašanja

Ali telo res lahko zavrne zobni vsadek?

V zobozdravstvenih ordinacijah Primadent uporabljamo zobne implantate priznanih in visoko kvalitetnih evropskih blagovnih znamk Ankylos in Straumann. Te znamke izdelujejo zobne implantate iz visoko kakovostnih zlitin titana. Med drugimi vsebinami ima titan tudi faktor bioinertnosti, kar pomeni, da ga človeško telo sploh ne zaznava kot tujek, zaradi česar tudi ne privede do alergijskih reakcij, ki bi povzročile zavračanje tujkov iz človeškega organizma. Kakovost materiala je tukaj ključnega pomena. Nepredvidene situacije, ki jih lahko povzročijo manj kakovostni materiali namreč lahko povzročajo kasnejše visoke stroške zdravljenja.

Ali dobim garancijo na protetiko (tudi implanate)?

Doba, v kateri zobozdravnik na svoje stroške opravi morebitno potrebno popravilo protetičnih nadomestkov, izdelanih v okviru zdravstvenega zavarovanja, je za prevleke, krone, mostičke in proteze eno (1) leto. Kdaj boste lahko ponovno uveljavljali pravico do posameznega zobnoprotetičnega nadomestka, je odvisno predvsem od njegove trajnostne dobe. Trajnostna doba je čas, ki začne teči od opravljene storitve do ponovne pridobitve možnosti za istovrstno ali podobno storitev v breme zdravstvenega zavarovanja. Pravila obveznega zdravstvenega zavarovanja določajo, da je pri prevlekah, kronah in mostičkih ter delnih protezah s kovinsko bazo trajnostna doba sedem (7) let, pri totalnih protezah iz akrilata pet (5) let, pri prevlekah na zobeh, ki nosijo delne proteze,
ter pri delnih protezah iz akrilata pa tri (3) leta.

Kakšno življenjsko dobo ima implantat?

V naši ordinaciji vam na zobne implantate nudimo doživljenjsko garancijo. S pravilnim vzdrževanjem, s spoštovanjem vseh navodil in rednim obiskovanjem kontrolnih pregledov, pacient podaljšuje trajnostno dobo zobnega vsadka in nadgradnje za katero pa praktično ni omejitev, ne starostnih ne kakšnih drugačnih.

Kako poteka vstavitev implantata?

Enofazna vgradnja:
V tem primeru gre za vsaditev implantata skozi sluznico in se koristi pri vsaditvi implantatov manjših premerov, pri estetskih enodelnih implantatih oziroma pri vsaditvi z vnaprej pripravljenimi operacijskimi šablonami. Tako vajeni implantati prenašajo tudi takojšnjo obremenitev, pod določenimi pogoji. Ena od prednosti tega sistema je, da je mogoče v enem dnevu izdelati začasni mostiček na sveže vsajene implantate.

Dvofazna vgradnja:
Pomeni v prvi fazi operativni poseg odmikanja mehke in trde sluznice (dlesni), prikaz čeljustne kosti, pripravo kosti in vsaditev implantata ter ponovno rekonstrukcijo mehkih tkiv (šivanje). V drugi fazi, po nekjamesečnem (cca. 3-4 mesece) vraščanju implantata v čeljustno kost, se ponovno odpre del sluznice nad implantatom in namesti sulcus former, ki oblikuje sluznično manšeto okrog bodoče nadgradnje. Trajanje posega od implantiranja do izdelave zaključne konstrukcije (zobne krone) traja približno 5 mesecev.

Kakšni so možni zapleti po vstavitvi implantata?

Zapleti kirurških posegov (npr. vnetja), so redki, če pa že nastopijo, pa jih je mogoče pozdraviti. Če se implantat ne vraste dobro v kost, se ga odstrani. Čez šest tednov pa se vstavi novega. V zgornji čeljustnici lahko pride do začasnega odprtja sinusov, pri vstavitvi implantata v spodnji čeljustnici pa obstaja možnost poškodbe živca. To lahko povzroči nekaj mesecev trajajočo motnjo senzibilitete spodnje ustnice.

Kako pravilno vzdrževati implantat?

Ustna higiena je ključna za varovanje oziroma ohranjanje zobnih vsadkov. Večinoma velja, da je za dobro ustno higieno potrebno čiščenje zob dvakrat na dan. Osnovni pripomočki, ki so nenadomestljivi in so povsem enaki kot pri čiščenju lastnih zob, so zobna ščetka in medzobne ščetke ali zobna nitka. Koristni so lahko tudi drugi pripomočki: električne zobne ščetke, vodne prhe ipd.
Zobozdravnik, ki redno kontrolira uspešnost našega čiščenja, nas mora tudi podučiti o najprimernejši negi.

Kaj je parodontoza in ali lahko vstavimo implantat?

Če pacient zaradi parodontalne bolezni izgubi vse zobe, potem ni nobenih omejitev glede vstavitve implantatov. Ko pa vstavljamo implantate v delno ozobljeno čeljust, ki ima parodontalno prizadete zobe, je treba pred vstavitvijo implantatov najprej izvesti parodontalno zdravljenje.

Zakaj ni dobro kaditi po vstavitvi implantata?

Vsak fizični napor je lahko v v fazi implantacije škodljiv, ravno tako kajenje in uživanje alkoholnih pijač. V času, ko ima pacient na mestu implantacije šive, kajenje močno zmanjša možnost na uspeh implantacije).

Ali je starostna omejitev za vstavitev implantata?

Mlajši od 18 let se običajno vstavljanja zobnih implantatov ne poslužujejo, saj mora biti telesna rast zaključena. Zgornje starostne omejitve ni.

Je možno obročno odplačevanje?

V okviru storitev Primadent ponujamo možnost obročnih plačil na 24 obrokov s kartico, katero vam pomagamo pridobiti,
za vse, ki pa želite posojilo na daljše obdobje, pa imamo sklenjen dogovor z banko, kjer vam pomagamo pri pridobitvi posojila.