Domov

Skelenje zob – neprijetno, včasih nevarno

Strokovni pregled:
Mirjana Tavčar dr. dent. med.
Zobozdravnik
Primadent

Odkrijte, zakaj pride do skelenja zob. To je pojav, s katerim se sreča skoraj vsak. Toda, kako se rešiti te bolečine?

Kaj je občutljivost oz. skelenje zob?

Občutljivost zob je neprijeten občutek, ki najpogosteje nastane, ko se izpostavi osnovna plast vaših zob — dentin. Del zob, ki ga vidite nad dlesnijo so ponavadi prekriti s sklenino. To je izjemno močna plast zoba, ki varuje vse, kar je pod njo. Ob izginjanju sklenine in razkritja občutljivega dentina, ki je spodaj, pride do skelenja. Do tega lahko pride zaradi erozije (obrabljanja) zob in umika dlesni (ko se dlesno tkivo preveč umakne od zob, s čimer se izpostavijo korenine).

Skelenje zob ob vroči, hladni in sladki hrani ni normalen težav. Kaže na nezadostno zdravje vaše ustne votline in zob.

Ko se zobne korenine, preko katerih ni sklenine, izpostavijo zunanjim vplivom, postanejo preobčutljive. Korenine namreč vsebujejo tisoče drobnih cevčic, ki vodijo do središča zoba (pulpe). Te dentinske cevčice (ali kanali) omogočajo dražljajem — na primer vroči, hladni ali sladki hrani — da dosežejo živec v zobu, kar povzroča bolečino, ki jo čutite.

V nekaterih primerih občutljivost zob lahko tudi kaže na druge težave, vključno z zobnimi gnilobami, boleznimi dlesni ali zlomljenim zobom.

Kaj povzroča nenadno občutljivost zob?

Občutljivost zob lahko povzroči več dejavnikov, med njimi:

  • Pregrobo ščetkanje: Sčasoma lahko grobo ščetkanje ali uporaba zobne ščetke s trdimi ščetinami obrabi sklenino in izpostavi dentin. To lahko povzroči tudi umik dlesni.
  • Umik dlesni: Nekateri ljudje so genetsko nagnjeni k tankemu dlesnemu tkivu.
  • Bolezni dlesni (paradontoza): Paradontalna bolezen je še en pojav, pri katerem se dlesen začne umikati in razkrije občutljiv del zoba. Vneto in boleče dlesno tkivo lahko povzroči občutljivost zaradi izgube podpornih ligamentov, kar izpostavi površino korenine, ki vodi neposredno do živca zoba.
  • Zlomljeni zob: Odkrušeni ali zlomljeni zobje se lahko napolnijo z bakterijami iz zobnega kamna. Bakterijo nato  vstopijo v zobno pulpo, kar povzroči vnetje.
Ženska, ki jo boli zob.
Skelenje zob lahko med drugim kaže na karies.
  • Škripanje z zobmi (bruksizem): Drgnjenje zob ozrioma bruksizem lahko obrabi sklenino in izpostavi osnovni dentin.
  • Domači izdelki za beljenje zob: Ti izdelki so glavni povzročitelji občutljivosti zob. Domače naprave in "triki" za beljenje zob so pogosto neustrezni za ustvarjanje belega nasmeha. Takšne sestavine v najboljšem primeru prešibke in ne storijo nič, v najslabšem primeru pa so premočne in škodljive za vaše zobe. Če želite izboljšati svoj nasmeh, se posvetujte z zobozdravnikom o profesionalnem beljenju  zob.
  • Nabiranje zobnih oblog: Prisotnost zobnih oblog na površinah korenin prav tako lahko povzroči občutljivost.
  • Kisla živila: Redno uživanje živil z visoko vsebnostjo kislin, kot so agrumi, paradižniki, kisle kumarice in čaj, lahko povzroči erozijo sklenine.
  • Nedavni zobozdravstveni postopki: Pacienti lahko razvijejo občutljive zobe po plombiranju, čiščenju zob in ortodontskih delih. Občutljivost, ki jo povzročijo zobozdravstveni postopki, je začasna in običajno izgine v največ v štirih do šestih tednih.

Ali občutljiv zob vedno pomeni okužbo?

Ne nujno. Včasih občutljivost zob kaže "zgolj" na obrabo zob (obrabljanje) ali umik dlesni. Lahko pa tudi pomeni, da imate zlomljen ali okužen zob. Bolečina povezana z okužbo je lahko dolgočasna in boleča ali ostra in utripajoča. Če občutite hudo skelenje zob, ki ne mine, takoj pokličite zobozdravnika za nadaljnja navodila.

Nega in zdravljenje zobne sklenine

Prva stvar, ki jo morate storiti ob skelenju zob, je obiskati zobozdravnika. Na pregledu bomo ocenili, kako nadaljevati.

Aplikacija fluorida

Zobozdravnik lahko neposredno na zobe nanese visokokoncentrirani fluoridni gel ali poseben pripravek za remineralizacijo sklenine.

Zobni laki in tesnila

Za preprečevanje erozije sklenine lahko uporabimo posebne lake ali tesnila, ki vključujejo tudi fluorid.

Koreninsko zdravljenje zob

To zdravljenje opravimo, ko ugotovimo, da ima vaš zob močno poškodovano živčenje.

Obnovitvene možnosti

V hudih primerih erozije lahko uporabimo zobne prevleke ali kompozitne plombe za obnovo in zaščito zoba.

Cirkonijeve ali porcelanske luske

Pri močno obrabljeni sklenini lahko predlagamo tudi zobne luske, ki delujejo kot nova zobna sklenina.

Ali lahko sklenina zaradi občutljivih zob izgine sama od sebe?

Da. V nekaterih primerih občutljivost zob sama od sebe izgine — še posebej, če je posledica nedavnega zobozdravstvenega posega, kot je plombiranje ali koreninska  terapija. Če imate trajno občutljivost zob, ki ne mine, nas pokličite za pregled. Nujno je, da najdemo vzrok bolečine. Odlašanje s pregledom vam bo povzročilo še več težav in otežilo zdravljenje.

Kako ustaviti bolečino zaradi občutljivih zob?

Zdravljenje sklenine je odvisno od vzroka. Če razvijete trajno občutljivost ali nelagodje v zobeh, se obvezno dogovorite za pregled pri zobozdravniku. Ta bo moral izključiti resnejše bolezni, da bo lahko priporočil ustrezno zdravljenje.

Da zmanjšate tveganje za občutljivost zob, ki jo povzroča normalna obraba, storite naslednje:

Začnite uporabljati zobno pasto za občutljive zobe: Na trgu je več znamk zobnih past za občutljive zobe. Naša priporočila za dobre zobne paste najdete na tej povezavi. Z redno uporabo bi morali opaziti zmanjšanje občutljivosti.

Ohranjajte dobro ustno higieno: Nadaljujte s pravilnimi tehnikami ščetkanja in nitkanja, da temeljito očistite vse dele zob in ust.

Uporabite zobno ščetko z mehkimi ščetinami: To bo povzročilo manj abrazije zobnih površin in manj draženja vaših dlesni.

Pazite, kaj jeste: Žal boste morali prilagoditi tudi svojo prehrano. Pogosto uživanje zelo kislih živil lahko postopoma raztopi sklenino zob in vodi do izpostavitve dentina. To lahko tudi poslabša občutljivost in sproži bolečinsko reakcijo.

Izogibajte se škripanju z zobmi: Če škripate ali stiskate zobe, ponoči uporabite ščitnik za zobe. To je pacientom samim od sebe dostikrat težko opaziti, saj lahko zobe drgnete čisto brez zavedanja. Če vas skrbi, da imate bruksizem, o tem povprašajte svojega zobozdravnika.

Redno obiskujte zobozdravnika: Redno (2x letno) opravite rutinske preventivne preglede ter čiščenje zobnega kamna.

Prijava na posvet ali pregled

Zaupajte nam vaše podatke v spodnji obrazec. V najkrajšem možnem času vas pokličemo in rezerviramo termin posveta.

Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form

Aktualni članki
Naročanje