Domov

Moj zobozdravnik 2019

Strokovni pregled:
Primadent

"Največji izziv je pacientom pomagati, da premagajo strah pred zobozdravnikom. Lahko bi rekel, da je to nekakšno moje poslanstvo, sploh pri delu z otroki. Vsem je skupen ta strah, najboljše zdravilo zoper njega pa je zaupanje. "

Moj zobozdravnik

Moj zobozdravnik 2019 Rene Male nadaljuje družinsko tradicijo. Že kot otrok je veliko časa preživel v zobozdravniški ordinaciji v ZD Adolfa Drolca v Mariboru, kjer je delal njegov oče. Tam se je zelo dobro počutil, všeč so mu bile zanimive neznane vonjave in žvenket instrumentov.
Študiral je na ljubljanski fakulteti, ki je poleg strokovnosti zavezana visokim etičnim merilom in poslanstvu zdravniškega poklica. Še danes se spominja besed profesorja Uroša Skalariča, da dobre zdravnike in zobozdravnike od rokodelcev in obrtnikov ločujeta predvsem etika in odnos do pacienta. Profesor Ljubo Morion pa ga je navdušil za visoko estetske rešitve in sodobne materiale ter pristope.

Svojo poklicno pot je začel pred 15 leti v ZD Maribor, kjer je pet let delal kot otroški in mladinski zobozdravnik. Potem je prevzel ambulanto s koncesijo v OŠ v Spodnjem Dupleku, po očetovi upokojitvi pa je nasledil zasebno ordinacijo za odrasle v Mariboru.

zobozdravnik leta Dr. Rene Male

Velika pričakovanja

Zobozdravstvene storitve so v tem času z razvojem tehnologije in materialov postale veliko bolj kakovostne, obenem pa so se dvignila tudi pričakovanja. »Vsi smo postali zahtevnejši, pacienti do zobozdravnikov in mi do sebe,« pravi Rene Male. Rešitve morajo biti ne le funkcionalne, temveč čim bolj estetske, čim manj opazne, praktično nevidne zalivke in protetične rešitve, ki se ne razlikujejo od naravnih zdravih zob.

Pri svojem delu Rene Male veliko pozornost posveča tudi zdravju obzobnih tkiv. Vse svoje paciente pouči, da so zdrave dlesni temelj, na katerem te visoko estetske storitve sploh lahko izvajajo in zagotavljajo boljše preživetje zob.

Premagati strah

»Največji izziv je pacientom pomagati, da premagajo strah pred zobozdravnikom. Lahko bi rekel, da je to nekakšno moje poslanstvo, sploh pri delu z otroki. Vsem je skupen ta strah, najboljše zdravilo zoper njega pa je zaupanje. Če ti pacient zaupa, se lažje sprosti, in to velja za vse, ki se usedejo na stol, ne glede na starost. Ker pa se dobro razumemo tudi s sodelavci, znamo ustvariti prijetno in sproščeno vzdušje, kar pacienti zelo cenijo.«

Radi bi zdravili

Ob tem opozarja na pretirano povečanje administracije: »Tu smo zato, da zdravimo ljudi, in ne zato, da se ukvarjamo z administracijo. Upal bi si trditi, da ta zahteva kar četrtino delovnega časa, pred desetimi leti pa manj kot deset odstotkov.«

Delo stomatologa je zelo racionalno, pri obravnavi se je treba držati strokovnih smernic in te obenem uskladiti s pacientovimi željami in zmožnostmi. »Zobozdravniki pacienta spremljamo ves čas zdravljenja. Sprejmemo ga, opravimo uvodni pogovor, diagnosticiramo težave, naredimo načrt zdravljenja, ga izvedemo in na koncu izdamo račun. Ob tem smo še nekakšni pro bono zavarovalniški agenti, ki pacientom razlagamo, kakšne so njihove pravice v okviru zavarovanja,« še pravi Rene Male. To je psihološko precej naporno, hkrati pa je samo delo fizično zahtevno.

Uspeh cele ekipe

Kljub temu ima svoje delo neizmerno rad. Oporo najde v družini, ki mu je vedno na prvem mestu. Čas najraje preživlja z otrokoma, vsi skupaj pa se veselijo še prihoda tretjega. Zelo rad je tudi v družbi širše družine in prijateljev, to ga najbolj okrepi, pravi. Uživa v intelektualnih izzivih, ljubi slikarstvo in glasbo. Fizično kondicijo, ki je pri njegovem delu zelo pomembna, ohranja z vsakodnevno jogo in pohodništvom. Nekdaj strasten obiskovalec koncertov, zaradi družine se je to seveda precej zmanjšalo, še vedno letno obišče okoli 30 koncertov različnih zvrsti, tudi džeza in sodobne klasike.

Priznanje moj zdravnik je priznanje za delo celi ekipi, ki jo sooblikujejo higieničarka in dve asistentki. »Pomeni, da dosegamo dobre rezultate in imamo učinkovit sistem, s katerim kakovostno in uspešno zdravimo ljudi,« pravi prejemnik naziva moj zobozdravnik 2019 Rene Male.

Preberite več o:

Prijava na posvet ali pregled

Zaupajte nam vaše podatke v spodnji obrazec. V najkrajšem možnem času vas pokličemo in rezerviramo termin posveta.

Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form

Aktualni članki
Naročanje